Luettelo ammattilaisnyrkkeilyn hallitsevista maailmanmestareista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo nyrkkeilyn neljän suurimman ja arvostetuimman ammattilaisliiton tunnustamista tämänhetkisistä maailmanmestareista.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

WBA, WBC, IBF ja WBO ovat neljä suurinta maailmanlaajuista ja yleisesti tunnustettua ammattilaisnyrkkelyjärjestöä.

Vuonna 1921 perustettu WBA-liitto laskee nyrkkeilijän "kiistattomaksi mestariksi" (engl. undisputed), mikäli tällä on hallussaan kahden suuren liiton tunnustama maailmanmestaruus.

WBC-liitolla on normaalien mestaruusotteluiden lisäksi käytäntö, jolla ottelija voidaan julistaa "emeritusmestariksi". Ko. titteli on elinikäinen ja sen voi saada liiton johtokunnan kahden kolmasosan enemmistöpäätöksellä. WBC:n emeriitusmestareita ovat Lennox Lewis, Vitali Klytško, Roy Jones Jr, Bernard Hopkins (kunniatohtori mestari), Mikkel Kessler, Sergio Gabriel Martínez, Floyd Mayweather Jr (supreme mestari), Kostya Tszyu, Manny Pacquiao, Érik Morales, Toshiaki Nishioka, Vic Darchinyan ja Édgar Sosa.

WBO-liitto on varsinaisten mestaruuksien lisäksi myöntänyt "supermestari"-tittelin seuraaville ottelijoille: Bernard Hopkins, Joe Calzaghe, Kelly Pavlik, Óscar De La Hoya, Juan Manuel Márquez, Juan Díaz, Marco Antonio Barrera, Fernando Montiel, Jorge Arce ja Iván Calderón. Joulukuun 8. päivänä 2012 Juan Manuel Márquez on nimetty "Fighter vuosikymmen", jonka WBO ja sai erityinen vyö, kun pelaajan Manny Pacquiao KO kuuden kierrosta.

The Ring ei ole nyrkkeilyjärjestö, vaan arvostettu nyrkkeilylehti, joka on pitänyt vuodesta 1933 lähtien omaa listaansa maailmanmestareista. Vuonna 2002 The Ring loi oman puolueettoman maailmanmestaruusjärjestelmänsä. Lehti laskee mestariksi ottelijan, joka voittaa hallitsevan mestarin, tai joka voittaa ykkös- ja kakkoshaastajan. Toisin kuin nyrkkeilyliitot, The Ring ei ota ottelijoilta mestaruuksia pois elleivät nämä häviä mestaruusottelua, lopeta uraansa tai vaihda painoluokkaa.

Hallitsevat maailmanmestarit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

(päivitetty 26. elokuuta 2014)

WBA WBC IBF WBO The Ring Painoluokka
Ukrainan lippu Volodymyr Klytško (WBA:n supermestari)

Uzbekistanin lippu Ruslan Chagaev
Kanadan lippu Bermane Stiverne Ukrainan lippu Volodymyr Klytško Ukrainan lippu Volodymyr Klytško (WBO:n supermestari) Ukrainan lippu Volodymyr Klytško Raskassarja, yli 90,7 kg
Venäjän lippu Denis Lebedev

Ranskan lippu Youri Kayembre Kalenga (tilapäinen)
Puolan lippu Krzysztof Włodarczyk Kuuban lippu Yoan Pablo Hernández Saksan lippu Marco Huck Kuuban lippu Yoan Pablo Hernández Alempi raskassarja 90,7 kg
Yhdysvaltain lippu Bernard Hopkins (yhdistynyt mestari)

Saksan lippu Jürgen Brähmer
Kanadan lippu Adonis Stevenson Yhdysvaltain lippu Bernard Hopkins Venäjän lippu Sergei Kovaljov Kanadan lippu Adonis Stevenson Raskas keskisarja 79,4 kg
Yhdysvaltain lippu Andre Ward (WBA:n supermestari)

Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Carl Froch (yhdistynyt mestari)

Ukrainan lippu Stanyslav Kaštanov (tilapäinen)
Yhdysvaltain lippu Anthony Dirrell Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Carl Froch Saksan lippu Arthur Abraham Yhdysvaltain lippu Andre Ward Ylempi keskisarja 76,2 kg
Kazakstanin lippu Gennadi Golovkin (WBA:n supermestari)

Yhdysvaltain lippu Daniel Jacobs

Venäjän lippu Dmitri Tšudinov (tilapäinen)
Puerto Ricon lippu Miguel Cotto

Meksikon lippu Marco Antonio Rubio (tilapäinen)
Australian lippu Sam Soliman Yhdysvaltain lippu Peter Quillin Puerto Ricon lippu Miguel Cotto Keskisarja 72,6 kg
Yhdysvaltain lippu Floyd Mayweather Jr (WBA:n supermestari)

Kuuban lippu Erislandy Lara
Yhdysvaltain lippu Floyd Mayweather Jr Meksikon lippu Carlos Molina Yhdysvaltain lippu Demetrius Andrade Yhdysvaltain lippu Floyd Mayweather Jr Ylempi välisarja 69,9 kg
Yhdysvaltain lippu Floyd Mayweather Jr (yhdistynyt mestari)

Yhdysvaltain lippu Keith Thurman (tilapäinen)
Yhdysvaltain lippu Floyd Mayweather Jr Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Kell Brook Filippiinien lippu Manny Pacquiao (WBO:n supermestari) Yhdysvaltain lippu Floyd Mayweather Jr Välisarja 66,7 kg
Yhdysvaltain lippu Danny García (WBA:n supermestari)

Yhdysvaltain lippu Jessie Vargas

Yhdysvaltain lippu Mauricio Herrera (tilapäinen)
Yhdysvaltain lippu Danny García Yhdysvaltain lippu Lamont Peterson Yhdysvaltain lippu Chris Algieri Yhdysvaltain lippu Danny García Ylempi kevytsarja 63,5 kg
Kuuban lippu Richar Abril

Kolumbian lippu Darleys Pérez (tilapäinen)
Yhdysvaltain lippu Omar Figueroa Meksikon lippu Miguel Vázquez Yhdysvaltain lippu Terence Crawford Avoin Kevytsarja 61,2 kg
Japanin lippu Takashi Uchiyama

Costa Rican lippu Bryan Vásquez (tilapäinen)
Japanin lippu Takashi Miura Kuuban lippu Rancés Barthelemy Yhdysvaltain lippu Mikey García Avoin Ylempi höyhensarja 59,0 kg
Filippiinien lippu Nonito Donaire (kiistaton mestari)

Jamaikan lippu. Nicholas Walters

Argentiinan lippu Jesús Marcelo Andrés Cuellar (tilapäinen)
Meksikon lippu Jhonny González Venäjän lippu Jevgeni Gradovitš Ukrainan lippu Vasyl Lomachenko Avoin Höyhensarja 57,2 kg
Kuuban lippu Guillermo Rigondeaux (yhdistynyt mestari)

Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Scott Quigg

Venezuelan lippu Nehomar Cermeño (tilapäinen)
Meksikon lippu Leo Santa Cruz Espanjan lippu Kiko Martínez Kuuban lippu Guillermo Rigondeaux Kuuban lippu Guillermo Rigondeaux Ylempi kääpiösarja 55,3 kg
Panaman lippu Anselmo Moreno (WBA:n supermestari)

Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Jamie McDonnell
Japanin lippu Shinsuke Yamanaka Avoin Japanin lippu Tomoki Kameda

Meksikon lippu Alejandro Hernández (tilapäinen)
Avoin Kääpiösarja 53,5 kg
Japanin lippu Kohei Kono

Meksikon lippu David Sánchez (tilapäinen)
Meksikon lippu Carlos Cuadras Etelä-Afrikan lippu Zolani Tete Argentiinan lippu Omar Andrés Narváez (WBO:n supermestari) Avoin Ylempi kärpässarja 52,2 kg
Meksikon lippu Juan Francisco Estrada (yhdistynyt mestari)

Argentiinan lippu Juan Carlos Reveco

Thaimaan lippu Yodmongkol Vor Saengthep (tilapäinen)
Japanin lippu Akira Yaegashi Thaimaan lippu Amnat Ruenroeng Meksikon lippu Juan Francisco Estrada Japanin lippu Akira Yaegashi Kärpässarja 50,8 kg
Perun lippu Alberto Rossel

Filippiinien lippu Randy Petalcorin (tilapäinen)
Japanin lippu Naoya Inoue Avoin Filippiinien lippu Donnie Nietes Filippiinien lippu Donnie Nietes Alempi kärpässarja 49,0 kg
Etelä-Afrikan lippu Hekkie Budler Meksikon lippu Oswaldo Novoa Meksikon lippu Francisco Rodríguez Jr Meksikon lippu Francisco Rodríguez Jr Avoin Korsisarja 47,6 kg