Luettelo ammattilaisnyrkkeilyn hallitsevista maailmanmestareista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo nyrkkeilyn neljän suurimman ja arvostetuimman ammattilaisliiton tunnustamista tämänhetkisistä maailmanmestareista.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

WBA, WBC, IBF ja WBO ovat neljä suurinta maailmanlaajuista ja yleisesti tunnustettua ammattilaisnyrkkeilyjärjestöä.

Vuonna 1921 perustettu WBA-liitto laskee nyrkkeilijän "kiistattomaksi mestariksi" (engl. undisputed), mikäli tällä on hallussaan kahden suuren liiton tunnustama maailmanmestaruus.

WBC-liitolla on normaalien mestaruusotteluiden lisäksi käytäntö, jolla ottelija voidaan julistaa "emeritusmestariksi". Ko. titteli on elinikäinen ja sen voi saada liiton johtokunnan kahden kolmasosan enemmistöpäätöksellä. WBC:n emeritusmestareita ovat Lennox Lewis, Vitali Klytško, Roy Jones Jr, Bernard Hopkins (kunniatohtori mestari), Mikkel Kessler, Sergio Gabriel Martínez, Floyd Mayweather Jr (supreme-mestari), Kostya Tszyu, Manny Pacquiao, Érik Morales, Toshiaki Nishioka, Vic Darchinyan ja Édgar Sosa.

WBO-liitto on varsinaisten mestaruuksien lisäksi myöntänyt "supermestari"-tittelin seuraaville ottelijoille: Bernard Hopkins, Joe Calzaghe, Kelly Pavlik, Óscar De La Hoya, Juan Manuel Márquez, Juan Díaz, Marco Antonio Barrera, Fernando Montiel, Jorge Arce, Omar Andrés Narváez ja Iván Calderón. Joulukuun 8. päivänä 2012 Juan Manuel Márquez on nimetty "Vuosikymmenen ottelijaksi", joka on WBO:n erityinen vyö, kun pelaajan Manny Pacquiao KO kuuden kierrosta.selvennä

The Ring ei ole nyrkkeilyjärjestö, vaan arvostettu nyrkkeilylehti, joka on pitänyt vuodesta 1933 lähtien omaa listaansa maailmanmestareista. Vuonna 2002 The Ring loi oman puolueettoman maailmanmestaruusjärjestelmänsä. Lehti laskee mestariksi ottelijan, joka voittaa hallitsevan mestarin tai joka voittaa ykkös- ja kakkoshaastajan. Toisin kuin nyrkkeilyliitot, The Ring ei ota ottelijoilta mestaruuksia pois elleivät nämä häviä mestaruusottelua, lopeta uraansa tai vaihda painoluokkaa.

Hallitsevat maailmanmestarit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

(päivitetty 23. huhtikuuta 2015)

Painoluokka WBA WBC IBF WBO The Ring
Raskassarja, yli 90,7 kg Ukrainan lippu Volodymyr Klytško (WBA:n supermestari)
Uzbekistanin lippu Ruslan Tšagajev
Yhdysvaltain lippu Deontay Wilder Ukrainan lippu Volodymyr Klytško Ukrainan lippu Volodymyr Klytško (WBO:n supermestari) Ukrainan lippu Volodymyr Klytško
Alempi raskassarja 90,7 kg Venäjän lippu Denis Lebedev Venäjän lippu Grigori Drozd Kuuban lippu Yoan Pablo Hernández
Argentiinan lippu Victor Emilio Ramírez (tilapäinen)
Saksan lippu Marco Huck (WBO:n supermestari) Kuuban lippu Yoan Pablo Hernández
Raskas keskisarja 79,4 kg Venäjän lippu Sergei Kovaljov (kiistaton mestari)
Saksan lippu Jürgen Brähmer
Kanadan lippu Adonis Stevenson Venäjän lippu Sergei Kovaljov Venäjän lippu Sergei Kovaljov (WBO:n supermestari) Kanadan lippu Adonis Stevenson
Ylempi keskisarja 76,2 kg Yhdysvaltain lippu Andre Ward (WBA:n supermestari)
Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Carl Froch
Venäjän lippu Fedor Tšudinov (tilapäinen)
Yhdysvaltain lippu Anthony Dirrell Avoin Saksan lippu Arthur Abraham Avoin
Keskisarja 72,6 kg Kazakstanin lippu Gennadi Golovkin (WBA:n supermestari)
Yhdysvaltain lippu Daniel Jacobs
Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Chris Eubank Jr (tilapäinen)
Puerto Ricon lippu Miguel Cotto
Kazakstanin lippu Gennadi Golovkin (tilapäinen)
Avoin Irlannin lippu Andy Lee Puerto Ricon lippu Miguel Cotto
Ylempi välisarja 69,9 kg Yhdysvaltain lippu Floyd Mayweather Jr (WBA:n supermestari)
Kuuban lippu Erislandy Lara
Yhdysvaltain lippu Floyd Mayweather Jr Yhdysvaltain lippu Cornelius Bundrage Yhdysvaltain lippu Demetrius Andrade Yhdysvaltain lippu Floyd Mayweather Jr
Välisarja 66,7 kg Yhdysvaltain lippu Floyd Mayweather Jr (yhdistynyt mestari)
Yhdysvaltain lippu Keith Thurman
Yhdysvaltain lippu Andre Berto (tilapäinen)
Yhdysvaltain lippu Floyd Mayweather Jr Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Kell Brook Filippiinien lippu Manny Pacquiao (WBO:n supermestari) Yhdysvaltain lippu Floyd Mayweather Jr
Ylempi kevytsarja 63,5 kg Yhdysvaltain lippu Danny García (WBA:n supermestari)
Yhdysvaltain lippu Jessie Vargas
Yhdysvaltain lippu José Benavidez (tilapäinen)
Yhdysvaltain lippu Danny García Avoin Yhdysvaltain lippu Terence Crawford Yhdysvaltain lippu Danny García
Kevytsarja 61,2 kg Kolumbian lippu Darleys Pérez
Kuuban lippu Richar Abril (väliaikainen mestari)
Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Derry Mathews (tilapäinen)
Venezuelan lippu Jorge Linares
Yhdysvaltain lippu Omar Figueroa Jr (väliaikainen mestari)
Yhdysvaltain lippu Mickey Bey Avoin Avoin
Ylempi höyhensarja 59,0 kg Japanin lippu Takashi Uchiyama (WBA:n supermestari)
Avoin
Meksikon lippu Emanuel López (tilapäinen)
Japanin lippu Takashi Miura Avoin Puerto Ricon lippu Román Martínez Avoin
Höyhensarja 57,2 kg Jamaikan lippu. Nicholas Walters (WBA:n supermestari)
Argentiinan lippu Jesús Marcelo Andrés Cuellar
Perun lippu Carlos Zambrano (tilapäinen)
Yhdysvaltain lippu Gary Russell Jr Venäjän lippu Jevgeni Gradovitš Ukrainan lippu Vasyl Lomatšenko Avoin
Ylempi kääpiösarja 55,3 kg Kuuban lippu Guillermo Rigondeaux (yhdistynyt mestari)
Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Scott Quigg
Meksikon lippu Moises Flores (tilapäinen)
Meksikon lippu Leo Santa Cruz Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Carl Frampton Kuuban lippu Guillermo Rigondeaux Kuuban lippu Guillermo Rigondeaux
Kääpiösarja 53,5 kg Dominikaanisen tasavallan lippu Juan Carlos Payano (kiistaton mestari)
Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Jamie McDonnell
Venezuelan lippu Yonfrez Parejo (tilapäinen)
Japanin lippu Shinsuke Yamanaka Yhdysvaltain lippu Randy Caballero Avoin Avoin
Ylempi kärpässarja 52,2 kg Japanin lippu Kohei Kono
Meksikon lippu David Sánchez (tilapäinen)
Meksikon lippu Carlos Cuadras Etelä-Afrikan lippu Zolani Tete Japanin lippu Naoya Inoue Avoin
Kärpässarja 50,8 kg Meksikon lippu Juan Francisco Estrada (yhdistynyt mestari)
Japanin lippu Kazuto Ioka
Nicaraguan lippu Román González Thaimaan lippu Amnat Ruenroeng Meksikon lippu Juan Francisco Estrada Nicaraguan lippu Román González
Alempi kärpässarja 49,0 kg Japanin lippu Ryoichi Taguchi
Filippiinien lippu Randy Petalcorin (tilapäinen)
Meksikon lippu Pedro Guevara Meksikon lippu Javier Mendoza Filippiinien lippu Donnie Nietes Filippiinien lippu Donnie Nietes
Korsisarja 47,6 kg Etelä-Afrikan lippu Hekkie Budler
Thaimaan lippu Knockout CP Freshmart (tilapäinen)
Thaimaan lippu Wanheng Menayothin Japanin lippu Katsunari Takayama Avoin Avoin