Luettelo Linux-jakelupaketeista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Linux-jakelupaketit perustuvat useasti johonkin toiseen Linux-jakeluun ja niiden pakettivarastoihin. Perusjakeluita ovat Debian, Red Hat (ja siitä eriytynyt Fedora), Slackware ja SuSE. Debian on perustana kaikkein useimmissa jakeluissa, mm. Ubuntussa johdannaisineen.

Nimi Kuvaus
Arch Linux
http://www.archlinux.org
Yleiskäyttöinen jakelu, jonka keskeisiä kehitysperiaatteita ovat yksinkertaisuus (KISS-periaate), laadukas koodi, käyttäjäkeskeisyys ja avoimuus.[1]
Ark Linux
http://www.arklinux.org
Helppokäyttöisyyteen tähtäävä, aloittelijoille suunnattu työpöytäympäristö.[2]
CentOS
http://www.centos.org
Ilmainen RHEL:iin pohjautuva yritystason jakelu tahoille, jotka eivät tarvitse kaupallisen jakelun tasoista tukea.[3][4]
ConnochaetOS
http://connochaetos.org
Ent. DeLi Linux. Arch Linuxiin pohjautuva, työpöytäkäyttöön tarkoitettu jakelu vähintään i586-käskykantaa tukeville (Intel Pentium ja myöh.) suorittimille.[5]
Corel Linux Corelin vuonna 1999 kehittämä Debian-pohjainen jakelu, jonka lähdekoodin ja kehitystiimin Xandros osti Corelilta 2001.
CrunchBang Linux
http://www.crunchbanglinux.org
Debian-pohjainen kevyt, työpöytäkäyttöön tarkoitettu jakelu.[6]
Damn Small Linux
http://www.damnsmalllinux.org
Debian-pohjainen pienoisjakelu: työpöytäympäristö, joka sopii mini-CD:lle, ja jolle laitteistoksi riittää 486DX 16 Mt:n muistilla.[7]
Debian GNU/Linux
http://www.debian.org
Ohjelmistovapauteen[8] ja kehitystyön avoimuuteen[9] sitoutunut yhteisön tuottama[10] jakelu, jolla laaja laitteistotuki ja luotettava ohjelmapakettijärjestelmä[9].
DeLi(cate)
http://delicate-linux.net
DeLi Linuxista haarautettu, vanhoille ja vähämuistisille laitteille tarkoitettu jakelu.[11]
Edubuntu
http://www.edubuntu.org
Canonicalin tukema Ubuntu-pohjainen, opetuskäyttöön suunnattu jakelu.
Elive
http://www.elivecd.org
Debian-pohjainen kaupallinen[12] jakelu, joka pyrkii tekemään vanhoistakin laitteista tehokkaita, näyttävällä käyttöliittymällä varustettuja työasemia.[13]
Feather Linux
http://featherlinux.berlios.de
Knoppix-muunnelma, jolla yleisimmät työpöytäsovellukset mahtuvat 128 megatavun muistitikullekin.[14]
Fedora
http://fedoraproject.org
Yhteisön ylläpitämä, ohjelmistovapautta ja yhteistyön merkitystä korostava, Red Hat Enterprise Linuxiin pohjautuva jakelu, jota Red Hat sponsoroi.[15]
GeeXboX
http://www.geexbox.org
Kaikki keskeisimmät multimediasovellukset sisältävä kevyt HTPC-käyttöjärjestelmä, joka toimii x86:n lisäksi myös PowerPC- ja ARM-laitteissa.[16]
Gentoo Linux
http://www.gentoo.org
Vahvan optimoitavuutensa ja räätälöitävyytensä ansiosta "metajakeluna" itseään markkinoiva jakelu.[17]
gNewSense
http://www.gnewsense.org
Debianiin pohjautuva jakelu, josta poistetaan ohjelmistot, jotka eivät ole vapaita[18], ja lisäksi kaikki kehotukset asentaa ei-vapaita ohjelmistoja[19].
Gobuntu
http://www.gobuntu.com
Ubuntu-pohjainen jakelu, jonka pyrkimyksenä oli sisältää vain vapaita ohjelmistoja.[20]
Joli OS
http://www.jolicloud.com
Ent. Jolicloud. Ubuntuun pohjautuva, minikannettaville räätälöity pilvipalveluita hyödyntävä[21] jakelu, jossa sosiaalinen media on keskeisessä osassa.
K12LTSP
http://k12linux.org
Fedoraan pohjautuva LTSP-jakelu.[22]
Kali Linux
http://www.kali.org
Debianiin pohjautuva rikostekniseen tutkimiseen ja läpäisykykytestaamiseen suunniteltu jakelu.[23]
Kanotix
http://kanotix.com
Knoppixin vajavuuksia paikkaamaan syntynyt[24] Debian-pohjainen jakelu, joka tekijänsä mukaan tukee useampia laitteita kuin mikään muu käyttöjärjestelmä.[25]
Knoppix
http://www.knoppix.org
Yksi ensimmäisistä Live-CD-jakeluista; suunniteltu käynnistymään irtomedialta (esim. CD, USB-muisti).
Kororaa
http://kororaa.org
Fedora-pohjainen[26] jakelu, joka pyrkii olemaan helppokäyttöinen aloittelijoille, mutta silti hyödyllinen myös asiantuntijoille.[27]
Kubuntu
http://www.kubuntu.org
Alkujaan Canonicalin tukema, sittemmin Blue Systemsille siirretty Ubuntu-pohjainen jakelu, jossa Ubuntun oletustyöpöytäympäristö on korvattu KDE:llä.
Linpus Linux
http://www.linpus.com
Mm. Acer Aspire Onen mukana myytävä Fedoraan pohjautuva taiwanilainen jakelu, joka tukee täysin kiinan ja japanin Unicode-merkistöä.
Linux Mint
http://linuxmint.com
Ubuntu-pohjainen jakelu, jonka tavoitteena on nykyaikainen, helppokäyttöinen mutta tehokas käyttöjärjestelmä.[28]
Mandriva Linux
http://www.mandriva.com
Ent. Mandrake Linux. Red Hat Linuxiin alkujaan perustunut, vuodesta 1998 saakka tuotettu ranskalainen, nykyisin yli 70 kielelle käännetty jakelu.
Mageia
https://www.mageia.org
Mandrivasta v. 2010 haarautunut ranskalainen jakelupaketti, saatavana myös suomenkielisenä.
MEPIS
http://www.mepis.org
Debianiin ja Ubuntuun pohjautuva, KDE-työpöytäympäristöllä[29] varustettu jakelu, jonka päätavoitteita ovat vakaus ja helppokäyttöisyys.[30]
Nova GNU/Linux
http://www.nova.cu
Havannan UCI:ssa kehitettävä Ubuntu-pohjainen jakelu, jota Kuuban valtio tukee osana hanketta siirtää valtion tietokoneet Linuxiin.
OpenSUSE
http://www.opensuse.org
OpenSUSE-projektin pyrkimyksenä on edistää Linuxin käyttöä kaikkialla. Projektin tuottaman OpenSUSE-jakelun tavoitteena on helppokäyttöisin ja laajimmin käytetty Linux-jakelu.[31] SUSE Linux Enterprise pohjautuu OpenSUSE-jakeluun.[32]
Parabola GNU/Linux
https://parabolagnulinux.org
Arch Linuxiin perustuva jakelu, jonka tavoitteita ovat täydellinen ohjelmistovapaus ja yksinkertaiset hallintatyökalut, joilla käyttäjälle taataan täysi ylläpitovalta. Tukee x86- ja AMD64-käskykantojen lisäksi 64-bittisiä MIPS-suorittimia.[33]
PCLinuxOS
http://pclinuxos.com
Mandriva-pohjainen, työpöytäkäyttöön keskittyvä[34] jakelu.
Puppy Linux
http://www.puppylinux.org
Pienikokoinen jakelu, jonka tavoitteita ovat mm. helppo asennettavuus irtomedialle, "äärimmäinen" ystävällisyys Linux-aloittelijoille ja nopea käynnistyminen.[35]
Red Hat Linux
http://www.redhat.com
Red Hatin tuottama jakelu, jonka puitteissa RPM Package Manager luotiin. Kehitys lakkautettiin 2003.
Red Hat Enterprise Linux
http://www.redhat.com
Red Hatin tuottama ja markkinoima, kaupallisella tuella varustettu jakelu yrityskäyttöön.
Sabayon Linux
http://www.sabayonlinux.org
Gentoo-pohjainen jakelu, jonka tavoitteena on paras käyttäjäkokemus heti käyttöönotosta alkaen.[36]
Slackware
http://slackware.com
Slackware on yhä kehitettävistä Linux-jakeluista vanhin.[37] Sen keskeisin tavoite on Unixmaisuus, johon pyritään toisen keskeisen tavoitteen, pelkistettyyden avulla: Slackwaressa keskeisistä standardeista poiketaan jakelun omilla ratkaisulla mahdollisimman vähän.[38]
SLAX
http://www.slax.org
Slackware-pohjainen, moduulirakenteinen jakelu.
SliTaz GNU/Linux
http://www.slitaz.org
Alle 35 Mt:n kokoinen pienoisjakelu työpöytä- tai palvelinkäyttöön.[39]
SUSE Linux Enterprise Desktop/Server
http://www.suse.com
OpenSUSE-pohjainen jakelu yrityskäyttöön. Ainoa VMWaren, Microsoftin ja SAP:n suosittelema Linux-jakelu.[40]
Tukaani
http://tukaani.org
Pääosin suomalaisvoimin 2005-2007[41] kehitetty Slackware-pohjainen jakelu, jonka puitteissa luotiin muihin jakeluihin sittemmin omaksuttu XZ-pakkausohjelmistokokoelma.
Ubuntu
http://www.ubuntu.com
Canonicalin tuottaman Ubuntun lähtökohta vuonna 2004 oli palvelimilla tuolloin jo vakiintuneen Linuxin tuominen helppokäyttöisyyden avulla myös työpöydille.[42] Vuonna 2012 tämä Debian-pohjainen "Linux ihmisille" oli työpöytäympäristönä eniten käytetty Linux-jakelu.[43].
Vector Linux
http://vectorlinux.com
Vanhat laitteet huomioivilla sovellusvalinnoilla nopeaksi ja kevyeksi suunniteltu jakelu.[44]
Xandros
http://www.xandros.com
Corel Linux -pohjainen jakelu, jota Asus käytti ensimmäisten Eee 700 -minikannettavien käyttöjärjestelmänä.
Yellow Dog Enterprise Linux
http://www.ydl.net
RHEL-pohjainen, vuodesta 1999 kehitetty jakelu erityisesti supertietokonekäyttöön.[45]
Xubuntu
http://www.xubuntu.org
Ubuntu-pohjainen jakelu, jossa Ubuntun oletustyöpöytäympäristö on korvattu Xfce:llä.
Zenwalk Linux
http://www.zenwalk.org
Slackware-pohjainen jakelu, jonka tavoitteena on nykyaikainen, käyttäjäystävällinen, pelkistetty mutta kokonainen (yksi sovellus kutakin tarkoitusta varten) käyttöjärjestelmä.[46]
Linux-jakelupakettien sukupuu.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. https://wiki.archlinux.org/index.php/The_Arch_Way
  2. http://distrowatch.com/table.php?distribution=ark
  3. http://www.centos.org/modules/tinycontent/index.php?id=3
  4. http://www.centos.org/modules/tinycontent/index.php?id=5
  5. http://distrowatch.com/table.php?distribution=connochaet
  6. http://crunchbanglinux.org/wiki/about
  7. http://www.damnsmalllinux.org/
  8. http://www.debian.org/intro/about#free
  9. a b http://www.debian.org/doc/manuals/debian-faq/ch-basic_defs.en.html#s-difference
  10. http://www.debian.org/intro/about#who
  11. http://delicate-linux.net/
  12. http://distrowatch.com/table.php?distribution=elive
  13. http://www.elivecd.org/
  14. http://featherlinux.berlios.de/
  15. http://fedoraproject.org/fi/about-fedora#site-content
  16. http://www.geexbox.org/
  17. http://www.gentoo.org/main/en/about.xml
  18. http://www.gnewsense.org/Main/PressRelease20060825
  19. http://wiki.gnewsense.org/Main/CommunityGuidelines
  20. https://wiki.ubuntu.com/Gobuntu
  21. http://www.jolicloud.com/about
  22. http://distrowatch.com/table.php?distribution=k12linux
  23. http://distrowatch.com/table.php?distribution=kali
  24. http://kanotix.com/index.php?module=pnWikka&tag=WhatisKanotix#pnwikka
  25. http://kanotix.com/index.php?module=pnWikka&tag=WhyKanotix
  26. https://kororaa.org/why-fedora/
  27. https://kororaa.org/
  28. http://www.linuxmint.com/about.php
  29. http://www.mepis.org/about-mepis
  30. http://www.mepis.org/discover-mepis#node-9
  31. http://distrowatch.com/table.php?distribution=suse
  32. http://en.opensuse.org/index.php?title=Portal:Distribution&stableid=54194
  33. https://wiki.parabolagnulinux.org/Main_Page#What_is_Parabola_GNU.2FLinux.3F
  34. http://pclinuxoshelp.com/index.php?title=PCLinuxOS&oldid=892#The_Philosophy_of_PCLinuxOS
  35. http://puppylinux.com/about.htm
  36. http://www.sabayonlinux.org
  37. http://distrowatch.com/dwres.php?resource=major
  38. http://www.slackware.com/info/
  39. http://www.slitaz.org/
  40. https://www.suse.com/
  41. http://tukaani.org/about.html
  42. http://www.ubuntu.com/project/about-ubuntu#main-content
  43. http://www.pcworld.com/article/254516/which_linux_distro_is_fairest_of_them_all_ubuntu_survey_says.html#main
  44. http://vectorlinux.com/products
  45. http://www.yellowdoglinux.com/products/ydl/
  46. http://www.zenwalk.org/