Luettelo Espanjan hallitsijoista

Wikipedia
Ohjattu sivulta Luettelo Espanjan kuninkaista
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Espanjan kuningas
(Monarquía Española)
Tunnus
Tunnus
Juan Carlos da Espanha.jpg
Nykyinen
Virka-asunto Palacio Real de Madrid, Palacio de la Zarzuela
Perustettu 1516
Ensimmäinen Kaarle I
Kotisivut www.casareal.es

Tämä on luettelo Espanjan hallitsijoista ja valtionpäämiehistä.

Ennen Espanjan yhdistymistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen Espanjan yhdistymistä Iberian niemimaalla hallitsivat seuraavat ruhtinaat:

Kuningaskunnat yhdisti Aragonian Ferdinand II:n ja Kastilian Isabella I:n avioliitto. Vaikka kuningaskunnat olivat vieläkin erilliset, niitä hallittiin yhtenä. Ferdinand valloitti myös Navarran eteläosan ja liitti sen Espanjaan. Isabellan peri heidän tyttärensä, Kastilian Johanna. Ferdinand toimi hallitsijana tämän hulluuden vuoksi. Kastilian aateliset syrjäyttivät hänet ja nostivat hallitsijaksi Johannan miehen, Filip I:n. Ferdinand jatkoi Kastilian kuninkaana Filipin kuoleman jälkeen. Johannan poika, Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan Kaarle V, seurasi häntä Kastilian valtaistuimella ja peri myös Aragonian valtakunnan vuonna 1516.

Espanjan kuningaskunta (1516–1873)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Habsburg-suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

(15161556) Kaarle I, tunnetaan myös Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan Kaarle V:nä (espanjaksi Carlos)

(15561598) Filip II (Felipe)

(15981621) Filip III

(16211665) Filip IV

(16651700) Kaarle II, "Hullu" tai "Noiduttu"

Bourbon-suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

(17001724) Filip V

(1724) Ludvig I (Luis)

(17241746) Filip V (palasi valtaan)

(17461759) Ferdinand VI (Fernando)

(17591788) Kaarle III

(17881808) Kaarle IV

Bonaparte-suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

(18081813) Joosef I (José)

Bourbon-suku (palasi valtaan)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

(18131833) Ferdinand VII, "Toivottu"

(18331868) Isabella II (Isabel)

Savoy-suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

(18711873) Amadeus I (Amadeo)

Espanjan tasavalta (1873–1874)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Espanjan ensimmäinen tasavalta perustettiin 11. helmikuuta 1873 kuningas Amadeus I:n luovuttua Espanjan kruunusta kyllästyttyään jatkuviin sisäpoliittisiin kriiseihin, kuten poliittisen tuen puutteeseen, kapinoihin ja kolmanteen karlistisotaan. Tasavalta perustettiin tasavaltalaisten, demokraattien ja radikaalien tuella. Tasavaltalaiset jakautuivat federalisteihin ja yhtenäisvaltiota kannattaneisiin unitaareihin.

Presidentit

# Kuva Vaakuna Nimi Aloitti virassa Lopetti virassa Puolue
1 Estanislao Figueras.png Coat of Arms of Spain (1868-1870 and 1873-1874).svg Estanislao Figueras 12. helmikuuta 1873 11. kesäkuuta 1873 liittotasavaltalainen
2 Francisco Pi y Margall.jpg Coat of Arms of Spain (1868-1870 and 1873-1874).svg Francisco Pi y Margall 11. kesäkuuta 1873 18. heinäkuuta 1873 liittotasavaltalainen
3 Nicolas Salmeron.jpg Coat of Arms of Spain (1868-1870 and 1873-1874).svg Nicolás Salmerón y Alonso 18. heinäkuuta 1873 7. syyskuuta 1873 Maltillinen tasavaltalainen
4 Emilio Castelar.jpg Coat of Arms of Spain (1868-1870 and 1873-1874).svg Emilio Castelar y Ripoll 7. syyskuuta 1873 3. tammikuuta 1874 unitaaritasavaltalainen
5 General Francisco Serrano.png Coat of Arms of Spain (1868-1870 and 1873-1874).svg Francisco Serrano y Domínguez
Torren herttua
3. tammikuuta 1874 30. joulukuuta 1874 sitoutumaton tasavaltalainen

Espanjan kuningaskunta (1874-1931)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bourbon-suku (restauraatio)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaaottisen 23 kuukautta kestäneen Espanjan ensimmäisen tasavallan jälkeen toteutettiin Bourbon-suvun restauraatio, jonka myötä Alfonso XII:sta tuli Espanjan perustuslaillinen kuningas.

# kuva vaakuna nimi espanjalainen nimi hallituskausi alkoi hallituskausi loppui arvonimi suhde edeltäjiin
16 Alfonso XII R.jpg Royal Greater Coat of Arms of Spain (1761-1868 and 1874-1931) Version with Golden Fleece and Order of Charles III Collars.svg Alfonso XII Alfonso XII 30. joulukuuta 1874 25. marraskuuta 1885 Espanjan perustuslaillinen kuningas Isabella II:n tytär
17 Alfonso XIII on boat.jpg Royal Greater Coat of Arms of Spain (1761-1868 and 1874-1931) Version with Golden Fleece and Order of Charles III Collars.svg Alfonso XIII Alfonso XIII 17. toukokuuta 1886 14. huhtikuuta 1931 Espanjan perustuslaillinen kuningas Alfonso XII:n poika

Espanjan tasavalta (1931–1939)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Espanjan toinen tasavalta perustettiin 14. huhtikuuta 1931 kuningas Alfonso XIII:n lähdettyä maanpakoon kenraali Miguel Primo de Riveran diktatuurin (1923–1930) päättymisestä alkaneiden vuoden kestäneiden levottomuuksien jälkeen. Espanjan sisällissota syttyi 17. heinäkuuta 1936 kernaali Francisco Francon johtamien kansallisten joukkojen noustua kapinaan vasemmistohallitusta vastaan oikeiston tukemana. Sisällissodan aikana alueella sijaitsi kaksi poliittista entiteettiä, kunnes viimeisten tasavaltalaisten antauduttua Franco antoi voitonjulistuksensa 1. huhtikuuta 1936.

Tasavallan presidentit

# kuva vaakuna nimi virkakausi alkoi virkakausi päättyi puolue
1 Bundesarchiv Bild 102-12783, Alcala Zamora.jpg Coat of Arms of Spain (1931-1939)-Flag Variant.svg Niceto Alcalá-Zamora 11. joulukuuta 1931 7. huhtikuuta 1936 Edistyksellinen tasavaltalaispuolue (Partido Republicano Progresista)
2 President Azaña.jpg Coat of Arms of Spain (1931-1939)-Flag Variant.svg Manuel Azaña 11. toukokuuta 1936 3. maaliskuuta 1939 Tasavaltalainen vasemmisto
osa kansanrintamaa

Espanjalainen valtio (1936–1947)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kapinaan nousseet kansalliset (nacionales) perustivat hallinnoimmilleen alueilleen ylintä valtaa käyttäneen poliittisen hallintoelimen 24. heinäkuuta 1936. Kun Afrikan joukkoja komentanut Franco saapui Espanjan mantereelle, hänestä tehtiin 29. heinäkuuta ja 1. lokakuuta 1936 valtionpäämies (Jefe del Estado) ja korkein sotilaskomentaja Generalísimo. Samalla kansallinen puolustusneuvosto lopetti toimintansa. Koska kansalliset koostuivat useista eri poliittisia tavoitteita ajaneista ryhmistä, nimitettiin poliittista entiteettiä yksinkertaisesti vain espanjalaiseksi valtioksi (Estado Español).

Kansallisen puolustusneuvoston puheenjohtaja (Presidente de la Junta de Defensa Nacional de España)

# kuva vaakuna nimi virkakausi alkoi virkakausi päättyi puolue
1 Cabanellas-ferrer.jpg Coat of Arms of Spain (1931-1939)-Flag Variant.svg Miguel Cabanellas 24. heinäkuuta 1936 1. lokakuuta 1936 sotilashallitus

Jefe del Estado y Generalísimo

# kuva vaakuna nimi virkakausi alkoi virkakausi päättyi puolue
2 Franco0001.PNG COA Spain under Franco 1938 1945.svg Francisco Franco 1. lokakuuta 1936 26. heinäkuuta 1947 sotilashallitus
FET y de las JONS (1937–)

Espanjan kuningaskunta (1947-)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Diktatuurin aika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

26. heinäkuuta 1947 säädetty peruslaki Ley de Sucesión en la Jefatura del Estado palautti Espanjan kuningaskunnaksi. Valtaa ei kuitenkaan luovutettu kruununprinssi Juan de Borbónille, vaan laki määritteli, että "valtionpäämiehen asema kuuluu Espanjan ja Ristiretken caudillolle, armeijoiden generalissimolle Don Francisco Franco Bahamondelle" («La jefatura del Estado le corresponde al Caudillo de España y de la Cruzada, Generalísimo de los Ejércitos Don Francisco Franco Bahamonde»). Franco jatkoi absoluuttisen monarkin valtuuksin valtionpäämiehenä ja valtionhoitajana kuolemaansa asti.

# kuva vaakuna nimi hallituskausi alkoi hallituskausi päättyi puolue
1 Franco0001.PNG Coat of Arms of Francisco Franco as Head of the Spanish State.svg Francisco Franco 26. heinäkuuta 1947 20. marraskuuta 1975 FET y de las JONS

vt. valtionhoitajat

# kuva nimi valtionhoitajuus alkoi valtionhoitajuus päättyi
1 COA Spain 1945 1977.svg valtionhoitajaneuvosto (Consejo de Regencia) (Esteban de Bilbao Eguía, Leopoldo Eijo Garay ja Miguel Ponte y Manso de Zúñiga) 22. lokakuuta 1949 27. lokakuuta 1949
2 Prince Juan Carlos in USA.tif Juan Carlos de Borbón y Borbón-Dos Sicilias 19. heinäkuuta 1974 2. syyskuuta 1974
3 Prince Juan Carlos in USA.tif Juan Carlos de Borbón y Borbón-Dos Sicilias 30. lokakuuta 1975 20. marraskuuta 1975
4 COA Spain 1945 1977.svg Alejandro Rodríguez de Valcárcel 20. marraskuuta 1975 22. marraskuuta 1975

Bourbon-suku (restauraatio) (1975–)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Juan Carlos de Bórbon oli valittu Espanjan kruununperilliseksi vuonna 1969. Francon kuoltua Juan Carlos I kruunattiin kuninkaaksi. Barcelonan kreivi Juan de Borbón luopui vaateistaan Espanjan kruunuun poikansa hyväksi vuonna 1977.

# kuva vaakuna nimi hallituskausi alkoi arvonimi suhde edeltäjiin
18 Juan Carlos da Espanha.jpg Coat of Arms of Spanish Monarch.svg
Juan Carlos I
22. marraskuuta 1975 Espanjan kuningas Alfonso XIII:n pojanpoika, Barcelonan kreivin Juan de Borbónin poika