Luettelo Espanjan hallitsijoista

Wikipedia
Ohjattu sivulta Luettelo Espanjan kuninkaista
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo Espanjan hallitsijoista ja valtionpäämiehistä.

Ennen Espanjan yhdistymistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen Espanjan yhdistymistä Iberian niemimaalla hallitsivat seuraavat ruhtinaat:

Kuningaskunnat yhdisti Aragonian Ferdinand II:n ja Kastilian Isabella I:n avioliitto. Vaikka kuningaskunnat olivat vieläkin erilliset, niitä hallittiin yhtenä. Ferdinand valloitti myös Navarran eteläosan ja liitti sen Espanjaan. Isabellan peri heidän tyttärensä, Kastilian Johanna. Ferdinand toimi hallitsijana tämän hulluuden vuoksi. Kastilian aateliset syrjäyttivät hänet ja nostivat hallitsijaksi Johannan miehen, Filip I:n. Ferdinand jatkoi Kastilian kuninkaana Filipin kuoleman jälkeen. Johannan poika, Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan Kaarle V, seurasi häntä Kastilian valtaistuimella ja peri myös Aragonian valtakunnan vuonna 1516.

Espanjan kuningaskunta (1516-1873[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Habsburg-suku (1516–1700)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järjestys Monarkki Elinvuodet Valtakausi Kruununperimysjärjestys Vaakuna (kuninkaallinen)
1. Carlos I Y V.jpg Kaarle I 24. helmikuuta 1500 - 21. syyskuuta 1558 (58 vuotta) 14. maaliskuuta 1516 - 16. tammikuuta 1556 Johanna Mielipuolen poika Greater Coat of Arms of Charles I of Spain, Charles V as Holy Roman Emperor (1530-1556).svg
2. Portrait of Philip II of Spain by Sofonisba Anguissola - 002b.jpg Filip II 21. toukokuuta 1527 - 13. syyskuuta 1598 (71 vuotta) 16. tammikuuta 1556 - 13. syyskuuta 1598 Kaarle I:n poika Royal Coat of Arms of Spain (1580-1668).svg
3. Philip III of Spain (1578 – 1621) - Google Art Project.jpg Filip III 14. huhtikuuta 1578 - 31. maaliskuuta 1621 (42 vuotta) 13. syyskuuta 1598 - 31. maaliskuuta 1621 Filip II:n poika Royal Coat of Arms of Spain (1580-1668).svg
4. Philip IV of Spain.jpg Filip IV 8. huhtikuuta 1605 - 17. syyskuuta 1665 (60 vuotta) 31. maaliskuuta 1621 - 17. syyskuuta 1665 Filip III:n poika Royal Coat of Arms of Spain (1580-1668).svg
5. Rey Carlos II.jpg Kaarle II 6. marraskuuta 1661 - 1. marraskuuta 1700 (38 vuotta) 17. syyskuuta 1665 - 1. marraskuuta 1700 Filip IV:n poika Greater Coat of Arms of Charles I of Spain, Charles V as Holy Roman Emperor (1530-1556).svg

Bourbon-suku (1700–1808)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järjestys Monarkki Elinvuodet Valtakausi Kruununperimysjärjestys Vaakuna (kuninkaallinen)
6. Felipe V de España.jpg Filip V 19. joulukuuta 1683 - 9. heinäkuuta 1746 (62 vuotta) 16. marraskuuta 1700 - 14. tammikuuta 1724
(luopui kruunusta)
Filip IV:n pojanpojanpoika Royal Greater Coat of Arms of Spain (1700-1761) Version with Golden Fleece and Holy Spirit Collars.svg
7. Luis I, rey de España.jpg Ludvig I 25. elokuuta 1707 - 31. elokuuta 1724 (17 vuotta) 14. tammikuuta 1724 - 31 .elokuuta 1724 Filip V:n poika Royal Greater Coat of Arms of Spain (1700-1761) Version with Golden Fleece and Holy Spirit Collars.svg
8. Philip V 3.jpg Filip V 19. joulukuuta 1683 - 9. heinäkuuta 1746 (62 vuotta) 14. tammikuuta 1724 - 31. elokuuta 1724 Ludvig I:n poika Royal Greater Coat of Arms of Spain (1700-1761) Version with Golden Fleece and Holy Spirit Collars.svg
9. Rey Fernando VI.jpg Ferdinand VI 23. syyskuuta 1713 - 10. elokuuta 1759 (45 vuotta) 9. heinäkuuta 1746 - 10. elokuuta 1759 Filip V:n poika Royal Greater Coat of Arms of Spain (1700-1761) Version with Golden Fleece and Holy Spirit Collars.svg
10 Charles III of Spain high resolution.jpg Kaarle III 20. tammikuuta 1716 - 14. joulukuuta 1788 (72 vuotta) 10. elokuuta 1759 - 14. joulukuuta 1788 Filip V:n poika Royal Greater Coat of Arms of Spain (1700-1761) Version with Golden Fleece and Holy Spirit Collars.svg
11. Charles IV of Spain.jpg Kaarle IV 11. marraskuuta 1748 - 20. tammikuuta 1819 (70 vuotta) 14. joulukuuta 1788 - 19. maaliskuuta 1808 Kaarle III:n poika Royal Greater Coat of Arms of Spain (1700-1761) Version with Golden Fleece and Holy Spirit Collars.svg
12 Ferdinand VII of Spain (1814) by Goya.jpg Ferdinand VII 14. lokakuuta 1784 - 29. syyskuuta 1833 (48 vuotta) 19. maaliskuuta 1808 - 6. toukokuuta 1808 Kaarle IV:n poika Royal Greater Coat of Arms of Spain (1700-1761) Version with Golden Fleece and Holy Spirit Collars.svg

Bonaparte-suku (1808–1813)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järjestys Monarkki Elinvuodet Valtakausi Kruununperimysjärjestys Vaakuna (kuninkaallinen)
13. Joseph-Bonaparte.jpg Joseph I 7. tammikuuta 1768 - 28. heinäkuuta 1844 (76 vuotta) 6. kesäkuuta 1808 - 11. joulukuuta 1813 Napoléon Bonaparten veli Middle Coat of Arms of Joseph Bonaparte as King of Spain.svg

Bourbon-suku (1813–1868)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järjestys Monarkki Elinvuodet Valtakausi Kruununperimysjärjestys Vaakuna (kuninkaallinen)
14. Fernando VII, by López.jpg Ferdinand VII 14. lokakuuta 1784 -29. elokuuta 1833 (48 vuotta) 11. joulukuuta 1813-29. syyskuuta 1833 Kaarle IV:n poika Royal Greater Coat of Arms of Spain (1761-1868 and 1874-1931) Version with Golden Fleece and Order of Charles III Collars.svg
15. Isabel II reina de España.jpg Isabella II 10. lokakuuta 1830 - 10. huhtikuuta 1904 (73 vuotta) 29. syyskuuta 1833 - 30. syyskuuta 1868 Ferdinand VII: tytär Royal Greater Coat of Arms of Spain (1761-1868 and 1874-1931) Version with Golden Fleece and Order of Charles III Collars.svg

Savoy-suku (1870–1873)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järjestys Monarkki Elinvuodet Valtakausi Kruununperimysjärjestys Vaakuna (kuninkaallinen)
15. Amadeus I Amadeo I, rey de España.jpg 30. toukokuuta 1845 - 18. tammikuuta 1890 (44 vuotta) 4. joulukuuta 1870 - 11. helmikuuta 1873 Kaarle III:n jälkeläinen tämän pojan Ferdinand I:n kautta. Coat of Arms of Spain (1871-1873) Golden Fleece Variant.svg

Espanjan ensimmäinen tasavalta (1873–1874)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Espanjan ensimmäinen tasavalta perustettiin 11. helmikuuta 1873 kuningas Amadeus I:n luovuttua Espanjan kruunusta kyllästyttyään jatkuviin sisäpoliittisiin kriiseihin, kuten poliittisen tuen puutteeseen, kapinoihin ja kolmanteen karlistisotaan. Tasavalta perustettiin tasavaltalaisten, demokraattien ja radikaalien tuella. Tasavaltalaiset jakautuivat federalisteihin ja yhtenäisvaltiota kannattaneisiin unitaareihin.


Järjestys Nimi Aloitti virassa Lopetti virassa Puolue Vaakuna
1 Estanislao Figueras.png Estanislao Figueras 12. helmikuuta 1873 - 11. kesäkuuta 1873 liittotasavaltalainen Coat of Arms of Spain (1868-1870 and 1873-1874).svg
2 Francisco Pi y Margall.jpg Francisco Pi y Margall 11. kesäkuuta 1873 - 18. heinäkuuta 1873 liittotasavaltalainen Coat of Arms of Spain (1868-1870 and 1873-1874).svg
3 Nicolas Salmeron.jpg Nicolás Salmerón y Alonso 18. heinäkuuta 1873 - 7. syyskuuta 1873 Maltillinen tasavaltalainen Coat of Arms of Spain (1868-1870 and 1873-1874).svg
4 Emilio Castelar.jpg Emilio Castelar y Ripoll 7. syyskuuta 1873 - 3. tammikuuta 1874 unitaaritasavaltalainen Coat of Arms of Spain (1868-1870 and 1873-1874).svg
5 General Francisco Serrano.png Francisco Serrano y Domínguez
Torren herttua
3. tammikuuta 1874 - 30. joulukuuta 1874 sitoutumaton tasavaltalainen Coat of Arms of Spain (1868-1870 and 1873-1874).svg

Espanjan kuningaskunta (1874–1931)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bourbon-suku (restauraatio) (1874–1931)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaaottisen 23 kuukautta kestäneen Espanjan ensimmäisen tasavallan jälkeen toteutettiin Bourbon-suvun restauraatio, jonka myötä Alfonso XII:sta tuli Espanjan perustuslaillinen kuningas.


Järjestys Monarkki Elinvuodet Valtakausi Kruununperimysjärjestys Vaakuna (kuninkaallinen)
1. Alfonso XII a caballo (version).jpg Alfonso XII 28. marraskuuta 1857 - 25. marraskuuta 1885 (27 vuotta) 30. joulukuuta 1874 - 25. marraskuuta 1885 Isabella II:n poika Royal Greater Coat of Arms of Spain (1761-1868 and 1874-1931) Version with Golden Fleece and Order of Charles III Collars.svg
2. Alfonso XIII on boat.jpg Alfonso XIII 17. toukokuuta 1886 -14. huhtikuuta 1931 (44 vuotta) 17. toukokuuta 1886- 14. huhtikuuta 1931
(luopui kruunusta)
Alfonso XII:n poika Royal Greater Coat of Arms of Spain (1761-1868 and 1874-1931) Version with Golden Fleece and Order of Charles III Collars.svg


Espanjan toisen tasavallan presidentit (1931-1939)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Espanjan toinen tasavalta perustettiin 14. huhtikuuta 1931 kuningas Alfonso XIII:n lähdettyä maanpakoon kenraali Miguel Primo de Riveran diktatuurin (1923–1930) päättymisestä alkaneiden vuoden kestäneiden levottomuuksien jälkeen. Espanjan sisällissota syttyi 17. heinäkuuta 1936 kernaali Francisco Francon johtamien kansallisten joukkojen noustua kapinaan vasemmistohallitusta vastaan oikeiston tukemana. Sisällissodan aikana alueella sijaitsi kaksi poliittista entiteettiä, kunnes viimeisten tasavaltalaisten antauduttua Franco antoi voitonjulistuksensa 1. huhtikuuta 1936.

Järjestys Presidentti Virka-aika Puolue Vaakuna
1 Bundesarchiv Bild 102-12783, Alcala Zamora.jpg Niceto Alcalá-Zamora 11. joulukuuta 1931 - 7. huhtikuuta 1936 Konservatiivinen tasavaltalaispuolue Coat of Arms of Spain (1931-1939)-Flag Variant.svg
2 President Azaña.jpg Manuel Azaña 11. toukokuuta 1936 - 3. maaliskuuta 1939 Kansnrintama Coat of Arms of Spain (1931-1939)-Flag Variant.svg

Espanjalainen valtio (1936–1975)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kapinaan nousseet kansalliset (nacionales) perustivat hallinnoimmilleen alueilleen ylintä valtaa käyttäneen poliittisen hallintoelimen 24. heinäkuuta 1936. Kun Afrikan joukkoja komentanut Franco saapui Espanjan mantereelle, hänestä tehtiin 29. heinäkuuta ja 1. lokakuuta 1936 valtionpäämies (Jefe del Estado) ja korkein sotilaskomentaja Generalísimo. Samalla kansallinen puolustusneuvosto lopetti toimintansa. Koska kansalliset koostuivat useista eri poliittisia tavoitteita ajaneista ryhmistä, nimitettiin poliittista entiteettiä yksinkertaisesti vain espanjalaiseksi valtioksi (Estado Español).

26. heinäkuuta 1947 säädetty peruslaki Ley de Sucesión en la Jefatura del Estado palautti Espanjan kuningaskunnaksi. Valtaa ei kuitenkaan luovutettu kruununprinssi Juan de Borbónille, vaan laki määritteli, että "valtionpäämiehen asema kuuluu Espanjan ja Ristiretken caudillolle, armeijoiden generalissimolle Don Francisco Franco Bahamondelle" («La jefatura del Estado le corresponde al Caudillo de España y de la Cruzada, Generalísimo de los Ejércitos Don Francisco Franco Bahamonde»). Franco jatkoi absoluuttisen monarkin valtuuksin valtionpäämiehenä ja valtionhoitajana kuolemaansa asti.

Valtionpäämies
El Caudillo
Vallassa Puolue Tunnus
Franco0001.PNG Francisco Franco 1. lokakuuta 1936 - 20. marraskuuta 1975 Falangisti Coat of Arms of Francisco Franco as Head of the Spanish State.svg

Espanjan kuningaskunta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bourbon-suku (restauraatio) (1975–)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Juan Carlos de Bórbon oli valittu Espanjan kruununperilliseksi vuonna 1969. Francon kuoltua Juan Carlos I kruunattiin kuninkaaksi. Barcelonan kreivi Juan de Borbón luopui vaateistaan Espanjan kruunuun poikansa hyväksi vuonna 1977.

Järjestys Monarkki Elinvuodet Valtakausi Titteli Kruununperimysjärjestys Vaakuna (kuninkaallinen)
18 Busto de Juan Carlos I de España (2009).jpg Juan Carlos I 5. tammikuuta 1938 (ikä 76) 22. marraskkuuta 1975 - 19. kesäkuuta 2014
(luopui kruunusta)
Espanjan kuningas Alfonso XIII:n pojanpoika Coat of Arms of Juan Carlos I of Spain.svg
19 Felipe VI, King of Spain.jpg Felipe VI 30. tammikuuta 1968 (ikä 46) 19. kesäkuuta 2014 - vallassa Espanjan kuningas Juan Carlos I:n poika Coat of Arms of Spanish Monarch.svg