Los Angeles ei vastaa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Los Angeles ei vastaa
October the First is Too Late
Alkuperäisteos
Kirjailija Fred Hoyle
Kieli englanti
Genre science fiction
Kustantaja William Heinemann
Julkaistu 1966
Suomennos
Suomentaja Liisa Korhonen
Kustantaja Kirjayhtymä
Julkaistu 1966
Sivumäärä 197
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Los Angeles ei vastaa (engl. October the First is Too Late) on brittiläisen tieteiskirjailijan Fred Hoylen romaani vuodelta 1966. Sen on julkaissut William Heinemann. Liisa Korhosen suomennoksen on julkaissut samana vuonna Kirjayhtymä.[1][2]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Minäkertoja Richard ja hänen hyvä ystävänsä John Sinclair lähtevät Skotlannin Ylämaille retkeilemään. Retkellä John häviää merkillisesti useaksi tunniksi, ja hänen palatessaan Richard huomaa hänen syntymämerkkinsä kadonneen.

Palattuaan retkeltään Richard ja John lähtevät Kaliforniaan ja sieltä edelleen Havaijille, missä John keskittyy uuden avaruusluotaimen signaalien tarkkailuun Havaijin saaren tarkkailulaitteilla. Pian saapuu mystinen uutinen, että sekä Australian että Pohjois-Amerikan alueilta ovat nähtävästi kadonneet tyystin kaikki ihmisasutuksen merkit. Kaksikko pääsee pitkän matkan suihkukoneen kyytiin, jolla he palaavat Britanniaan ja havainnoivat matkalla Pohjois-Amerikkaa, joka näyttää taantuneen 1750-luvun kehitystasolle.

Britanniassa selviää, että alueen ajanlasku on noin kuukauden erossa Havaijin ajanlaskusta, minkä lisäksi mannermaalla näyttäisi raivoavan ensimmäinen maailmansota vuoden 1917 taisteluineen. Uudella lennolla ilmenee, että Venäjän suunnalla puolestaan on pelkkää lasittunutta lakeutta, joka ilmeisesti on peräisin ajalta, jolloin laajeneva aurinko muutti Maan pinnan lasimaiseksi. Kreikka puolestaan on peräisin noin vuodelta 425 eaa. Richard päättää lähteä sinne suuntaavan retkikunnan mukaan. Samaan aikaan Britannia yrittää saada saksalaiset ja ranskalaiset neuvottelupöytään.

Kreikassa Richard kohtaa naisen nimeltä Melea, joka on tosiasiassa tulevaisuuden ihminen. Hän vie Richardin mukanaan tulevaisuuden ihmisten asuinpaikkaan Meksikoon, missä tämä tapaa uudestaan Johnin, joka on saapunut sinne uudella tiedustelulennolla. Molemmille näytetään dokumenttifilmi, joka kuvaa maailman tapahtumia vuodesta 1966 vuoteen 8000, jossa tulevaisuuden ihmiset asuvat. Useat veriset ydinsodat, yhteiskunnalliset romahdukset ja planeetan saastuminen ovat saaneet tulevaisuuden ihmiset vakuuttuneiksi siitä, että heidän tulee pyyhkiä menneisyyden ihmiskunta pois.

Richard ja John saavat mahdollisuuden joko palata vuoden 1966 Britanniaan, joka pian pyyhkiytyy pois heidän sitä huomaamatta, tai jäädä vuoden 8000 maailmaan. Richard päättää jäädä, kun taas John lähtee.

Kirjan lopussa Richard pähkäilee, oliko Johnin syntymämerkin katoaminen merkki siitä hetkestä, jolloin tulevaisuuden ihmiset kopioivat maapallon kappaleita pois pyyhkimistä varten, jolloin toisen maailman Richard ja John olisivat palanneet Ylämailta normaalisti ja jatkaneet elämäänsä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]