Lis Laviola

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lis Laviola (Viola Hillervo Sabina Jadwiga Gahmberg o.s. Lis-Rudnicka; 4. joulukuuta 1945 Helsinki) on suomalainen näyttelijä. Teatteriuran ohella hän on lukenut useita äänikirjoja.

Elämä ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lis Laviola syntyi tulkki George Lis-Rudnickin ja Hillervo Lis-Rudnickan (o.s. Vartiainen) perheeseen. Hän valmistui ylioppilaaksi vuonna 1965 ja suoritti kieliopintoja Helsingin yliopistossa 1965–1967. Näyttelijäksi hän valmistui Tampereen yliopiston näyttelijäkurssilta vuonna 1969, jonka jälkeen hän oli kiinnitettynä Mikkelin teatteriin 1969–1975 ja Vaasan kaupunginteatteriin 1975–2011.

Lis Laviolan näyttämötaiteellisia tulkintoja ovat olleet muun muassa Emmi Särkelä (näytelmässä Särkelä itte), Jelena (Vanja-eno) ja Jonna (Rahalla saa). 25-vuotistaiteilijajuhlassaan hän tulkitsi Doña Elviran osan klassikkonäytelmässä Don Juan. Lisäksi hän on näytellyt muun muassa klassikossa Täällä Pohjantähden alla.[1] Lis Laviola on tunnettu myös monologeistaan ja runoilloistaan. Vuonna 1982 hänellä oli sivuosa Mikko Niskasen elokuvassa Ajolähtö. Lis Laviolan työskentelykieliin lukeutuu muun muassa venäjä.

Lis Laviola on lukenut äänikirjoiksi muun muassa Kaari Utrion ja Pirjo Tuomisen historiallisia romaaneja sekä Raija Orasen teoksia. Hänen äänikirjatuotantoonsa kuuluu myös Maria Jotunin novelleja ja Laila Hirvisaaren romaaneja, kuten Kannas-sarja.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Teatterit ja teatterintekijät 2005, ISBN 952-471-629-1, kirjastoluokka 77.1
  • Elonet Lis Laviola

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]