Leon Kruczkowski

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Leon Kruczkowski
Henkilötiedot
Syntynyt28. kesäkuuta 1900
Krakova
Kuollut1. elokuuta 1962
Varsova
Kansalaisuus Puola
Kirjailija
Esikoisteos "Młoty nad światem" (suom. "Vasarat maailman päällä", runokokoelma) 1928
"Kordian i cham" ("Kordian ja moukka", romaani) 1932
"Bohater naszych czasów" ("Aikojemme sankari", näytelmä) 1935
Aiheesta muualla
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

Leon Kruczkowski (28. kesäkuuta 19001. elokuuta 1962) oli puolalainen kirjailija ja julkaisija, jolla oli suuri vaikutus puolalaiseen teatteriin Toisen maailmansodan jälkeisenä aikana. Hänen kuuluisin teoksensa on draama, "Niemcy" (suom. "Saksalaisia") vuodelta 1949.

Kruczkowski kuului vasemmistopuolueen aktiiveihin ja hän oli vangittuna Saksan vankileirillä koko toisen maailmansodan ajan. Sodan päätyttyä hän ryhtyi kommunisti puolueen aktiiviksi Puolan kansantasavallassa.[1]

Vuosina 1945-1948 hän toimi Puolan kulttuuri- ja taideministerin sijaisena. Hänen on tunnustettu vaikuttaneen suuresti sodan jälkeisen Puolan kulttuuripolitiikkaan.

Biografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Leon Kruczkowski syntyi 28. maaliskuuta 1900 Krakovassa. Hän opiskeli kemiaa ja teknologiaa ja julkaisi ensimmäiset runonsa vuosien 1918 ja 1919 paikkella viimeistellessään opintojaan. Valmistuttuaan hän muutti Sleesian voivodikuntaan Etelä-Puolaan, missä hän julkaisi ensimmäisen runokokoelmansa nimeltä "Młoty nad światem" (suom. "Vasarat maailman päällä") vuonna 1928. Sekä ensimmäisen romaaninsa "Kordian i cham" (suom. "Kordian ja moukka") vuonna 1932.

Myöhemmin hän alkoi kirjoittaa päätoimisesti ja muutti takaisin Krakovaan. Vuonna 1935 hän julkaisi ensimmäisen teatteridraamansa "Bohater naszych czasów" (suom. "Aikojemme sankari"), jonka hän kirjoitti uudelleen kolme vuotta myöhemmin nimellä "Przygoda z Vaterlandem" ("Seikkailu Vaterlandissa"). Molemmat teokset vastustivat vahvasti natsismia. Hän kirjoitti myös vasemmistolaisvaikutteisia kirjoitelmia sekä artikkeleita julkaistavaksi sanomalehdissä ja lentolehtisissä. Kruczowskin seuraavat novellit "Pawie pióra" ("Riikinkukon höyhenet") and "Sidła" ("Ansa") olivat vähemmän suosittuja.

Kruczowski palveli Puolan asevoimien upseerina Saksan hyökätessä Puolaan 1939 ja hänet pidätettiin ja lähetettiin vankileirille, jossa hän järjesti teatteriesityksiä. Hänen kaksi tekeillä ollutta novelliaan hävisivät sodan aikana. Sodan päätyttyä hän jatkoi kirjoittamista. Vuonna 1948 Kruczowski julkaisi teoksen nimeltä "Odwet" (suom. "Kosto"). Hänen menestynein teoksensa oli vuonna 1949 julkaistu "Niemcy" (suom. "Saksalaisia"), draama, joka tutkiskeli saksalaisten moraalista vastuuta toisen maailmansodan tapahtumista. "Saksalaisia" keräsi myös kansainvälistä huomiota ja se käännettiin 14 kielelle.lähde? Suomeksi sen käänsi Hella Wuolijoki.[2]

Kunnianosoitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kruczkowski palkittiin Puolan kansantasavallan rakentajain kunniamitalilla vuonna 1950 ja Leninin kansainvälisellä rauhanpalkinnolla vuonna 1953.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Leon Kruczkowski Encyclopedia Britannica. Viitattu 2.6.2013.
  2. Liukkonen P: Hella Wuolijoki Kuusankosken kirjasto. Viitattu 2.6.2013. (englanniksi)