Lavr Kornilov

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Lavr Kornilov

Lavr Georgijevitš Kornilov (ven. Лавр Георгиевич Корнилов, 30. elokuuta (J: 18. elokuuta) 1870 Ust-Kamenogorsk13. huhtikuuta (J: 31. maaliskuuta) 1918 Jekaterinodar) oli tsaarin Venäjän armeijan vanhempi kenraali ja kasakka. Heinäkuussa 1917 hänet nimitettiin Venäjän armeijan ylipäälliköksi.

Venäjän vuoden 1917 vallankumousten merkittävä vaikuttaja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kornilov aloitti elo–syyskuussa 1917 "Kornilovin hyökkäyksen", jolla hän pyrki palauttamaan Venäjälle tsaarin vallan. Kornilov uskoi väliaikaisen hallituksen vievän maan kaaokseen. Hänellä oli vain 700 miestä tukenaan hyökkäyksessään Pietaria kohti. Venäjän hallituksen johtajan Kerenskin oli pakko pyytää apua muun muassa bolševikkien punakaartilta. Kornilov vangittiin, mutta hänet vapautettiin.

Tietokirjailija Robert Brantbergin mukaan Mannerheim tuki Kornilovin kapinahanketta.[1]

Lokakuun vallankumouksen aattona "kornilovilaisuus" oli eri puolten propagandassa se, jolla vastapuoli pyrittiin leimaamaan pettureiksi. Marraskuun alussa bolševikit vangitsivat Kornilovin - hänet asetettiin kotiarestiin, josta hän pakeni pian Ukrainaan ja liittyi siellä olleisiin valkoisten joukkoihin. Etelä-Venäjällä Kornilov kuoli Jekaterinodarin taisteluissa kranaatin osuessa hänen päämajaansa.

Bolševikkien valloitettua alueen Kornilovin ruumis kaivettiin esiin haudastaan ja ripustettiin julkisesti hirsipuuhun.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]