Lammin Ikkuna

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Lammin Ikkuna Oy
Tunnuslause Saan mitä tarvitsen
Yritysmuoto Osakeyhtiö
Toimitusjohtaja Hannu Saarinen
Kotipaikka Hämeenlinna
Toimiala Rakennuspuusepänteollisuus
Tuotteet Ikkunat, ovet ja lisävarusteet
Liikevaihto 14,2 miljoonaa euroa
Kotisivu https://www.lammin.fi/

Lammin Ikkuna Oy on Kanta-Hämeessä toimiva ikkunatehdas, jonka historia alkaa vuodesta 1969. Yritys on suomalaisten omistama, ja se valmistaa ja myy puu-alumiini -ikkunoita, puuikkunoita, signaalien läpäisyä helpottavia antenni-ikkunoita sekä ikkunoiden lisävarusteita.

Lammin Ikkuna toimittaa ja asentaa tuotteitaan koko Suomeen. Yritys vie tuotteitaan myös mm. Venäjälle, Ruotsiin ja Keski-Eurooppaan. Lammin Ikkunan tuotteet tehdään mittatilauksena ja asennetaan suomalaisten sopimusasentajien toimesta.

Ikkunoiden lisäksi Lammin Ikkuna tuottaa Virepuu Oy:n kanssa erilaisia ovituotteita. Ovet valmistetaan Virepuun tehtaalla Kangasniemellä. Molemmat yritykset hyödyntävät tuotannossaan Virepuun tehtaalla jalostettua kotimaista UPM:n puuta.

Vuonna 2019 Lammin Ikkuna Oy:n liikevaihto oli 14,2 miljoonaa euroa [1].

Tuotteet ja palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lammin Ikkunan ikkunavalikoimaan kuuluvat avattavat ja kiinteät puu- ja puualumiini-ikkunat, watti-energiaikkunat, signal window® -ikkunat ja erikoisikkunat [2]. Lammin Ikkuna on tullut tunnetuksi sen erikoisikkunalinjastosta, joka tuottaa esimerkiksi pyöreitä ja teräväkulmaisia ikkunoita sekä muita asiakkaiden ja arkkitehtien suunnittelemia ikkunakokonaisuuksia. Lammin Ikkuna välittää myös yhteistyökumppaneidensa ratkaisuja, kuten paloikkunajärjestelmiä.

Yrityksen ovituotteisiin kuuluvat lämpöulko-, parveke-, terassi-, palo-, ääneneristys-, liuku- ja pariovet sekä niiden levikkeet [3]. Kaikki ovet tuotetaan mittatilauksena 10 millimetrin välein ja suomalaiset sääolosuhteet huomioiden. Ovissa käytetään Abloyn sertifioimia lukkoratkaisuja.

Lammin Ikkunan palveluihin kuuluvat mm. ikkunoiden ja ovien mittauspalvelu, suunnittelupalvelut, rahoitus, kuljetus- ja asennuspalvelut sekä huoltopalvelut [4]. Lammin Ikkunan reklamaatioprosentti on vain 0,5 prosenttiyksikköä [5].

Yrityksen verkkosivuilta löytyy ikkunoiden ja ovien suunnittelutyökalut Ikkunastudio ja Ovistudiol. Lisäksi sillä on oma verkkokauppa.

Lammin Ikkunan tuotteiden kotimaisuusaste on alalla poikkeuksellisen korkea (97 %). Yritys on Suomalaisen työn liiton jäsen ja sillä on oikeus käyttää tuotteissaan Avainlippu-merkkiä [6].

Tuotekehitys ja innovaatiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Signal Window®[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Signal Window® on Lammin Ikkunan rekisteröimä tavaramerkki 2010-luvulla lanseeratulle ikkunateknologialle. Signal Window® -teknologialla käsitellyt antenni-ikkunat on kehitetty helpottamaan matkapuhelin- ja internetsignaalien pääsyä sisätiloihin. Innovaation taustalla on energiatehokkaan rakentamisen aiheuttama eristysongelma, jonka myötä signaalit eivät pääse sisätiloihin [7]. Signal Window® -ominaisuus ei heikennä ikkunan U-arvoa ja se on saatavilla kaikkiin ikkunamalleihin [8]. Signal Window® -ikkunoista uskotaan tulevan alan uusi standardi [9].

Signal Window® -ikkunoita on tutkittu osana Nokia Bell Labs -vetoista LuxTurrim5G -tutkimushanketta. Hankkessa radioverkkojen sisätilakuuluvuuteen ja tiedonsiirtoon liittyviä ongelmia tutkittiin yhdessä useiden yritysten ja tutkimuslaitosten kanssa. Mukana hankkeessa ovat olleet mm. VTT ja Aalto-yliopisto. [10]

Torni-hotelli valmistui vuonna 2014. Sen jokaisella julkisivulla on yli 70 Lammin ikkunaa.

Eko Watti -energiaikkunat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eko Watti -energiaikkuna on Lammin Ikkunan kehittämä ja markkinoiden ensimmäinen A++ -energialuokan ikkuna. Energiaikkunoilla asukas voi vähentää sähkölaskuaan ja tehdä rakennuksesta passiivisesti energiatehokkaamman. Eko Watin U-arvo on 0,60-0,65 W/m2K lasituksesta riippuen. [11]

Tunnustukseksi Eko Watin kehitystyöstä Lammin Ikkunalle myönnettiin Kanta-Hämeen maakunnallinen INNOSUOMI-palkinto vuonna 2008. Palkintoja myönnettiin teemalla "ilmasto ja energia" niille yrityksille, jotka oivalsivat kehittää tuotteita ja palveluita ilmaston lämpenemisen estämiseksi tai energian säästämiseksi. Eko Watti -ikkunoiden ekologinen jalanjälki alan valtatuotteisiin nähden on pieni. [12]

Asiakkaat ja yhteistyökumppanit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lammin Ikkuna myy tuotteitaan taloyhtiöille, rakennusliikkeille ja yksityishenkilöille. Yrityksen tuotteet sopivat uudiskohteisiin ja saneeraukseen. Tuotteita ostetaan myös mökkeihin ja vapaa-ajan asuntoihin.

Lammin Ikkuna tekee tiettävästi yhteistyötä useiden tuotevalmistajien, suunnittelijoiden, rakennusliikkeiden ja isännöitsijöiden kanssa. Yritys on osa Isännöintiliiton Palveluverkosto-yhteisöä [13]. Aikaisempien projektien perusteella Lammin Ikkunan suurempiin rakennusliikekumppaneihin kuuluvat mm. SRV, Consti ja Skanska. Lisäksi yritys tekee yhteistyötä kivitalovalmistajien Lammin Betonin ja Jämerä Kivitalojen kanssa. Tuotteiden osalta yritys tekee yhteistyötä esimerkiksi Lasiliiri Oy:n kanssa.

Yrityksen toteuttamia kohteita ovat mm. Tampereella sijaitseva Torni-hotelli [14] ja Helsinkiin valmistunut Uusi Lastensairaala [15].

Lammin Ikkuna on painija Petra Ollin pääyhteistyökumppani [16].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lammin Ikkuna Oy - Taloustiedot | Suomen Asiakastieto Oy www.asiakastieto.fi. Viitattu 26.5.2020.
  2. Ikkunat | Lammin Ikkuna Oy www.lammin.fi. Viitattu 26.5.2020.
  3. Lammin ovet | Lammin Ikkuna Oy www.lammin.fi. Viitattu 26.5.2020.
  4. Palvelut | Lammin Ikkuna Oy www.lammin.fi. Viitattu 26.5.2020.
  5. Lammin Ikkunat ja Ovet www.lammin.fi. Viitattu 26.5.2020.
  6. Tutkimus: Kaksi kolmesta valitsee valmistajan työkokemuksen ja kotimaisuuden perusteella Suomalaisen Työn Liitto. 29.5.2017. Viitattu 27.5.2020.
  7. Kännyköiden kuuluvuusongelmat ärsyttävät uusissa taloissa – Ikkunafirma uskoo keksineensä ratkaisun Yle Uutiset. Viitattu 26.5.2020.
  8. Signal Window - Et näe eroa, mutta kuulet sen. Signal Window®. Viitattu 26.5.2020. (englanniksi)
  9. Uusi keksintö helpottaa puhelimen toimivuutta Erikoissanomat. Viitattu 26.5.2020.
  10. Lammin Ikkuna panostaa 5G verkkokehitykseen Yrittajat.fi. 27.5.2017. Viitattu 26.5.2020.
  11. Eko Watti -energiaikkunat | Lammin Ikkunat Oy www.lammin.fi. Viitattu 26.5.2020.
  12. Lammin Ikkunalle INNOSUOMI 2008 -palkinto | Yrittäjälinja - Yrittämisen ja työelämän erikoislehti www.yrittajalinja.fi. Viitattu 26.5.2020.
  13. Palveluverkosto Isännöintiliitto. Viitattu 26.5.2020.
  14. Lasiliiri Oy: Solo Sokos Hotel Torni tarjoilee huikeat näkymät Lasiliiri Oy:n ja Lammin Ikkuna Oy:n yhteistyössä toimittamista ikkunoista 5.11.2018. Lasiliiri Oy. Viitattu 27.5.2020. [vanhentunut linkki]
  15. Uuden lastensairaalan vaativat ikkunat valmistuvat vauhdilla Hämeessä Yle Uutiset. Viitattu 26.5.2020.
  16. Alansa parhaat kohtasivat Lammilla Lammille.fi. 28.2.2017. Viitattu 27.5.2020. (englanniksi)