Kruja

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Krujan linnakkeen museo
Krujan basaari.

Kruja (tai Krujë, italiaksi Croia) on 20 000 asukkaan kaupunki Albaniassa 29 km Tiranasta koilliseen. Kaupungissa on Albanian kansallissankarin Skanderbegin linnakkeen rauniot ja se on tärkeä matkailukohde. Nimen uskotaan tulevan albanian kielen lähdettä tarkoittavasta sanasta krua.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Krujan kaupungin lähellä on illyrialaisen Zgërdheshin linnakkeen rauniot, jotka ajoittuvat 500-luvulle eaa. 800-luvulla Bysantin valtakaudella kaupungissa sijaitsi piispanistuin ja kaupunki pysyi Bysantin hallinnassa 1100-luvulle asti. 1400-luvulla Kruja oli ottomaanien vastaisen kapinan keskus, jota johti Albanian kansallisankarikisi julistettu Skanderbeg, jonka aikana kaupunkia piiritettiin kahdesti, mutta se ei kukistunut. Lopulta ottomaanit onnistuivat valloittamaan Krujan vuonna 1478, kymmenen vuotta Skanderbegin kuoleman jälkeen.

Nähtävyydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Krujan linnake on rakennettu 548 m korkealla olevalle kallionkielekkeelle, josta on avoin näköala ympäröivään maaseutuun. Linnakkeen alueella on museona toimiva, 1982 valmistunut Skanderbegin linnan "rekonstruktio", jonka on suunnitellut Albanian kommunistisen diktaattorin Enver Hoxhan tytär Prinvera.
  • Myös Krujan pienehkö Basaari on entisöity.


Tämä Eurooppaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.