Kanadan lippu

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kanadan lippu
Union Jack, Yhdistyneen Kuningaskunnan lippu, toimi Kanadan de jure lippuna vuoteen 1965 asti.
Red Ensign, vuoden 1921 versio.
Red Ensign, lipussa vaahteranlehti muutti väriä vihreästä punaiseksi 8. lokakuuta 1957. Red Ensign toimi Kanadan de facto lippuna vuoteen 1965 asti.

Kanadan lippu, tunnetaan englanniksi nimellä Maple Leaf ja ranskaksi l'Unifolié, on Kanadan tunnus vaakunan, moton ja hymnin ohella. Lippu tuli käyttöön 15. helmikuuta 1965, kun kuningatar Elisabet II vahvisti sen. Lippu on pohjaväriltään punainen ja sen keskellä on valkoinen, lipun ala- ja yläreunaan ulottuva neliö, jossa puolestaan on punainen, tyylitelty, 11-kärkinen vaahteranlehti. Sitä ennen, ensimmäisen maailmansodan jälkeen, Kanada käytti useita variaatioita Red Ensign -lipusta, joka toimi Vaahteralipun käyttöönottoon asti de facto Kanadan lippuna.

Vaahteranlehti on lipussa, koska vaahteraa kasvaa paljon Kanadassa. Valkoinen neliö kuvaa lumista Kanadaa. Punaiset raidat kuvaavat väristään huolimatta Atlanttia ja Tyyntämerta. Alkuperäisessä lippuehdotuksessa raidat olivat siniset.

Muita lippuja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Provinssien ja territorioiden liput[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Barker, Brian J.: The Complete Guide to Flags of the World. London: New Holland Publishers, 2012. ISBN 978-1-77026-427-4.
  • Znamierowski, Alfred: The World Encyclopedia of Flags. London: Southwater, 2010. ISBN 978-1-84476-895-0.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]