Japaninterrieri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Japaninterrieri
Avaintiedot
Alkuperämaa  Japani
Määrä Suomessa rekisteröity 1[1]
Rodun syntyaika 1700-luku
Alkuperäinen käyttö rottajahti ja riistan noutolähde?
Nykyinen käyttö seurakoira
Muita nimityksiä nihon teria, Nippon Terrier, Japanese Terrier, terrier japonais, Japanischer Terrier, terrier japonés, jaapani terjer, Kobe Terrier, Mikado Terrier, Oyuki Terrier
FCI-luokitus ryhmä 3 Terrierit
alaryhmä 2 Pienet terrierit
#259
Ulkonäkö
Paino 4,5–6 kg
Säkäkorkeus 30,5–38 cm
Väritys tricolour tai mustavalkoinen
Aiheesta muualla

Japaninterrieri Commonsissa

Japaninterrieri (jap. 日本テリア, nihon teria) on pieni japanilainen terrieri. Sen uskotaan polveutuneen erilaisten kettuterrierityyppien, pointtereiden ja alkuperäisten japanilaisten koirien jälkeläisistä. Se tunnetaan englanninkielisissä maissa nimillä Japanese Terrier ja Nippon Terrier. Rotu on harvinainen jopa Japanissa.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Japaninterrieri on tasapainoinen, neliömäinen koira. Sen karvapeite on kolmivärinen, jossa pääväri on valkoinen. Sen korvat ovat korkealle kiinnittyneet ja eteenpäin taittuneet. Sen karva on lyhyttä, sileää ja hienoa. Sen häntä typistetään Japanissa, mutta Suomessa ja monissa muissa Euroopan maissa typistäminen on kielletty. Japaninterrierin pieni koko ja lyhyt karvapeite tekevät siitä helppohoitoisen lemmikin, mutta se ei pärjää kylmässä ilmastossa.

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

FCI:n rotumääritelmä kuvailee rotua "luonteeltaan eloisaksi, vikkeläksi ja hyväntuuliseksi".

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yleisesti uskotaan, että Japaninterrierin esi-isät tuotiin hollantilaisilla kauppalaivoilla Nagasakiin, joka oli 17. vuosisadalla Japanin ainoa länsimaille avoin satama. On epäselvää, oliko Alankomaissa kehittynyt oma kettuterrierityyppi vai olivatko englantilaiset merimiehet olivat tuoneet nämä koirat maahan. Toisin kuin muut kettuterrierin jälkeläiset, japaninterrieri näyttää kehittyneen pelkäksi seurakoiraksi. Koirista tuli Nagasakin, Koben ja Jokohaman kaltaisissa satamissa hyvin suosittuja sylikoiria.

Japanin kennelklubin mukaan Japaninterrierin suunnitelmallinen jalostus alkoi vasta 1920-luvulla, kun rodun ihailijat aloittivat sen valikoivan jalostuksen sen kantaisällä kobenterrierillä. JKC hyväksyi japaninterrierin roduksi vuonna 1930. Sitä rekisteröidään sen lisäksi myös FCI:ssä. Se on melko tuntematon Japanin ulkopuolella, mutta sillä on silti ihailijoita Euroopassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Japaninterrieri KoiraNet Jalostustietojärjestelmä. Suomen kennelliitto. Viitattu 3.6.2019.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Japanese_Terrier