Jade Thirlwall

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jade Amelia Thirlwall
Henkilötiedot
Koko nimi Jade Amelia Thirlwall
Syntynyt26. joulukuuta 1992 (ikä 31)
South Shields, Tyne and Wear, Yhdistynyt kuningaskunta
Ammatti laulaja-lauluntekijä
Muusikko
Taiteilijanimi Jade Thirlwall
Laulukielet englanti, italia
Aktiivisena 2011–
Tyylilajit pop, R&B
Soittimet laulu
Levy-yhtiöt Columbia Records
Aiheesta muualla
little-mix.com

Jade Amelia Thirwall (s. 26. joulukuuta 1992 South Shields, Tyne and Wear, Yhdistynyt kuningaskunta), paremmin tunnettu nimellä Jade Thirwall on englantilainen laulaja-lauluntekijä. Hän nousi tunnetuksi Little Mix -tyttöryhmän jäsenenä. Yhtye on myynyt yli 60 miljoonaa levyä maailmanlaajuisesti, mikä tekee siitä yhden maailman menestyneimmistä tyttöryhmistä.

Yhdessä Little Mixin kanssa heistä tuli ensimmäinen ryhmä, joka voitti X Factorin brittiläisen version. Yhtye on sittemmin julkaissut kuusi studioalbumia ja saavuttanut viisi singleä ykköseksi Britannian singlelistalla. Soolotyönsä lisäksi Thirlwall on osallistunut kappaleiden suunnitteluun Little Mixin -albumeille alusta lähtien, mukaan lukien kaksi Britannian single listan kärkeen noussutta "Wings" ja "Shout Out to My Ex". Huhtikuussa 2019 hän solmi lauluntekijän Sony/ATV Musicin kanssa sopimuksen ja on kirjoittanut kappaleita muille artisteille, kuten Britney Spearsille, Iggy Azalealle, Billy Porterille, Twicelle ja Nayeonille.

Thirlwall tunnetaan LGBTQ+-oikeuksien puolestapuhumjana ja osallistumisestaan hyväntekeväisyystyöhön. Vuonna 2021 hänelle myönnettiin Gay Times Honor for Alllyship tunnustuksena hänen työstään tasa-arvon edistämiseksi LGBTQ+-yhteisön hyväksi. Vuonna 2022 hän allekirjoitti soololevysopimuksen RCA Recordsin kanssa.

Nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Thirlwall syntyi ja kasvoi Laygaten alueella South Shieldsissä Tyne ja Wearissa Koillis-Englannissa vanhemmille Norma Badwille ja James Thirlwallille, ja hänellä on vanhempi veli nimeltä Karl. Thirlwall on egyptiläistä ja jemeniläistä syntyperää äitinsä puolelta ja englantilaista syntyperää isänsä puolelta. Thirlwallin isoisä Mohammed muutti South Shieldsiin Yeministä vuonna 1943. Hän työskenteli palomiehenä kauppalaivastossa ja työmiehenä satamassa. South Shieldsissä hän tapasi vaimonsa Amelian, jonka isä oli Egyptistä.

8–10-vuotiaana Thirlwall asui lähellä moskeijaa, jossa hän osallistui muslimikouluun joka lauantai oppiakseen lukemaan ja kirjoittamaan arabiaksi ja kävi kirkossa joka sunnuntaisin. Teini-iässä hän osallistui esittävien taiteiden korkeakouluun South Tynesidessa, jossa hän opiskeli erilaisia ​​kursseja. Vuoden 2020 artikkelissa Vogue Arabialle Thirwall paljasti, että hän oppii omaksumaan Egyptin ja Jemenin perinnön paremmin taustansa avulla. Haastattelussa hän totesi, että oppi lisäämään yhteyttä arabipuolueeseensa ja sen kieleen toivoen matkustavansa enemmän Lähi-itään tulevaisuudessa.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Thirlwall aloitti musiikkiuransa käytyään The X Factorin koe-esiintymisessä vuonna 2008 laulamalla Whitney Houstonin "Where Do Broken Hearts Go", mutta putosi myöhemmin bootcamp-vaiheessa. Sitten hän palasi vuonna 2010, mutta putosi uudelleen. Thirwall palasi kolmannella yrityksellä vuonna 2011 koe-esiintyessään Beatlesin kappaleella "I Want to Hold Your Hand", ja ansaitsi neljä "kyllä"-ääntä ja pääsi bootcampiin. Kun hän epäonnistui ensimmäisessä bootcamp-haasteessa, Thirlwall sijoitettiin ryhmään nimeltä "Orion" Leigh-Anne Pinnockin rinnalle. Perrie Edwards ja Jesy Nelson olivat toisessa ryhmässä nimeltä "Faux Pas". Molemmat ryhmät eliminoitiin ja myöhemmin tuomarit kutsuivat takaisin ja heidöt muutettiin nelihenkiseksi ryhmäksi Rhythmix, ja ne etenivät tuomareiden taloihin. Lopulta ryhmä pääsivät live-esityksiin, ja Tulisa Contostavlos mentoroi heitä. 28. lokakuuta 2011 ilmoitettiin, että ryhmä oli muuttanut nimensä Little Mixiksi. 11. joulukuuta 2011 Little Mix julkistettiin voittajaksi, ja siitä tuli ensimmäinen ryhmä, joka voitti kilpailun.

Little Mixin kanssa Thirlwall on julkaissut seitsemän albumia; DNA (2012), Salute (2013), Get Weird (2015), Glory Days (2016), LM5 (2018), Confetti (2020) ja Between Us (2021).[28] Vuonna 2019 Thirlwallista tuli virallinen lauluntekijä solmittuaan Sonyn/ATV:n yhteisyrityksen TwentySevenin kautta. 31. lokakuuta 2019 hän oli vieraileva tuomari "Girl Group Battle Royale" -jaksossa RuPaul's Drag Race UK:ssa. Toukokuussa 2020 ilmoitettiin, että hän isännöi MTV-verkkosarjaa nimeltä Served!

Joulukuussa 2020 Thirlwall voitti tasa-arvopalkinnon Ethnicity Awards 2020 -tapahtumassa ryhmän jäsenen Leigh-Anne Pinnockin kanssa tunnustuksena heidän työstään rotujen tasa-arvon edistämiseksi Yhdistyneessä kuningaskunnassa. 29. tammikuuta 2021 ilmoitettiin, että Thirlwall esiintyy kilpailijana The Great Stand Up to Cancer Bake Off -sarjassa, joka esitettiin myöhemmin saman vuoden maaliskuussa. Hänet julistettiin voittajaksi ja kruunattiin jaksonsa "Star Bakeriksi". Marraskuussa 2021 Thirwall esiintyi NikkieTutorialsin YouTube-kanavalla mainostaakseen Beauty Bay Paletteaan. Tammikuussa 2022 hän esiintyi RuPaul's Drag Race -erikoissarjassa UK vs The World.

10. maaliskuuta 2022 Thirlwall allekirjoitti soolosopimuksen RCA Recordsin kanssa.

Bisness hankkeet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marraskuussa 2019 Thirlwall avasi oman cocktailbaarin, Red Doorin, South Shieldsissä, jonka nimi muutettiin myöhemmin Arbeiaksi helmikuussa 2020. Asukkaat kehuivat Thirlwallia kaupungin yöelämän parantamisesta. Maaliskuussa 2020 hänen uusi yökerhonsa Industry aloitti toimintansa Arbeian vieressä. Kesäkuussa 2020 hän teki yhteistyötä brittiläisen vaatebrändin Skinnydip Londonin kanssa ja kasvomaskeista saadut rahat lahjoitettiin South Shieldsin vaikeuksissa olevien perheiden auttamiseksi. Thirwall julkistettiin 10. syyskuuta 2021 italialaisen urheiluvaatebrändin Ellessen uudeksi mainos-kasvoksi, ja hän lanseerasi samana päivänä "Autumn/Winter" -mallistonsa yhteistyössä Ellessen kanssa, ja eksklusiivisia tuotteita on saatavana ASOS:sta ja JD Sportsista.

Thirlwall ilmoitti 4. lokakuuta 2021 julkaisevansa oman 42 värin luomiväripaletin yhteistyössä kauneustuotteita valmistavan Beauty Bayn kanssa, ja se lanseerattiin 11. lokakuuta 2021. Paletti on taivaallinen ja saanut inspiraationsa Thirwallin intohimosta henkimaailmaan, kristalleihin ja astrologiaan. Paletissa on 42 metallista ja mattapintaista sävyä, joiden nimet viittaavat hänen musiikilliseen uraansa, kotikaupunkiinsa ja rakkauteensa kristalleja kohtaan.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosina 2012–2014 Jade seurusteli Sam Crasken kanssa, joka on brittiläisen tanssijaryhmä Divestryn jäsen.

Vuosina 2016–2019 Thirlwall oli suhteessa Jed Elliottin kanssa, joka on englantilaisen rock-yhtye The Strutsin jäsen. Thirlwalin ja Elliotin suhteen alkuaikoina laulaja Charlie Puth ihastui Thirlwaliin heidän tehdessä yhteistä kappaletta Oops, ja he esittivät kyseisen kappaleen yhdessä X Factorissa 2016.

Vuodesta 2020 lähtien Thirlwall on seurustellut brittiläisen laulajan Jordan Stephensin kanssa. Pari aloitti seurustelun toukokuussa 2020, ja heidät nähtiin ensimmäisen kerran yhdessä Black Trans Lives Matter -rallissa Lontoon keskustassa.

Thirlwallilla on useita tatuointeja. Hänen selässään on arabialainen tatuointi, jossa lukee "Kuka tahansa voi saavuttaa unelmansa, jos heillä on rohkeutta" kunnianosoituksena hänen egyptiläiselle ja jemeniläiselle sukujuurilleen, sekä tatuointi hänen rintakehässään, joka tarkoittaa arabiaksi "kuningatar". Thirwallilla on myös tatuointeja jaloissaan, ja vuonna 2019 hän paljasti hennatyylisen kuvion oikeassa jalassaan. Vuonna 2021 hän otti tatuoinnin jalkaansa Little Mixin perustamispäivän kunniaksi ryhmän 10-vuotisjuhlana.

Thirlwall on kertonut avoimesti kokemuksistaan ​​kehonkuvasta, rasismista, kiusaamisesta ja syömishäiriöistä. Teini-iässä hän koki kiusaamista ja rasismia etnisen taustansa vuoksi. Se ja isoisän menetys vaikutti hänen elämäänsä suuresti, jonka seurauksena Thirwall sairastui anoreksiaan. Hänellä kesti parantua lähes viisi vuotta. Myöhemmin Thirwall alkoi toipua ja lähti sairaalasta viikkoja ennen kuin hän osallistui The X Factorin koe-esiintymiseen vuonna 2011. Vuonna 2020 hän esiintyi dokumentissa nimeltä Leigh-Anne: Race, Pop & Power, jossa hän puhui ajoista, jolloin hän halusi kauneusleikkauksen havaittuaan, että hänen kuviaan oli muokattu voimakkaasti, jotta hän näyttäisi mahdollisimman "valkoiselta".

Vuonna 2020 Thirwall suuttui tiedotusvälineille sen jälkeen, kun toimittajat olivat pitäneet häntä Little Mix -ryhmän jäsenenä Leigh-Anne Pinnockina. Toimittaja oli käyttänyt kuvaa Pinnockista artikkelissa, joka keskittyi Thirlwalliin. Haastattelussa Thirwall paljasti, että toimittajat usein hämmentävät paria haastattelujen aikana ja että valokuvaajat usein huutavat hänelle Pinnockin nimeä, kun hän osallistuu tapahtumiin. Vuonna 2021 Thirwall puhui siitä, kuinka kokee Twitterin ja Instagramin olevan haitallisia hänen mielenterveydelleen ja kuinka hän on vähentänyt sosiaaliseessa mediassa viettämäänsä aikaa.

Heinäkuussa 2020 Thirwall allekirjoitti avoimen kirjeen Ison-Britannian tasa-arvoministerille Liz Trussille, jossa hän vaati kaikkien LGBT+-muunnosterapian muotojen kieltämistä. Vuonna 2022 hän kirjoitti avoimen kirjeen Gay Timesille, Sink The Pink -kirjan tiimoilta, jossa Times kertoi kokemuksistaan ​​kiusatuksi joutumisesta ja kuinka hän oppi käyttämään "loukkauksia polttoaineena".

Aktivismi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Thirlwall tunnetaan LGBT-yhteisön ja Black Lives Matterin, merkittävänä kannattajana ja osallistumisestaan ​​hyväntekeväisyystyöhön. Vuonna 2017 hän lahjoitti kokoelman vaatteitaan auttaakseen keräämään rahaa Cancer Connectionsille. Samana vuonna hän auttoi keräämään rahaa Stonewallille 25-vuotissyntymäpäiväjuhlissaan raahaa-teemalla. Toukokuussa 2018 Thirwall puhui Stonewall Youth Awards -tilaisuudessa siitä, mitä liittolainen merkitsi, ja rohkaisi useampia taiteilijoita tekemään samoin. Vuonna 2018 hänestä tuli Stonewallin LGBTQ+ -oikeuksien lähettiläs, ja elokuussa 2018 hän osallistui Manchester Prideen LGBT-hyväntekeväisyysjärjestön Stonewallin ja 50 nuoren LGBT-ihmisen kanssa paraatin edessä.

Vuonna 2019 he keräsivät Michelle Visagen ohella 10 000 puntaa Mermaids UK:lle. Samana vuonna hän kiipesi yhdessä yhtyeen jäsenen Leigh-Anne Pinnockin ja muiden brittiläisten julkkisten kanssa Kilimanjaro-vuorelle kerätäkseen varoja Comic Reliefin Red Nose Day -tapahtumaa varten. Joulukuussa 2019 Thirwall vietti syntymäpäiväänsä kerätäkseen rahaa syöpään liittyville hyväntekeväisyysjärjestöille, josta on tullut hänelle jokavuotinen perinteensä. Vuonna 2020 Thirwall osallistui marssiin Stonewallin kanssa Manchester Priden aikana ja otti sosiaalisessa mediassa esiin jonkun, joka kyseenalaisti pride-kuukauden tärkeyden.

Kesäkuussa 2020 Thirwall osallistui Black Lives Matter -protestiin Isossa-Britanniassa, joka nousi esiin afroamerikkalaisen miehen George Floydin kuoleman vuoksi. Samana vuonna hän osallistui Black Trans Lives Matter -marssiin Lontoossa. Heinäkuussa 2020 Thirlwall suuttui L'Oréal-brändiä, koska se ei tukenut mustia transyhteisöjä sen jälkeen, miten brändi kohtelivat malli Munroe Bergdorfia. Maaliskuussa 2021 Thirwall teki sitten yhteistyötä Unicefin kanssa saadakseen lisätietoja Jemenin sodasta.

Marraskuussa 2021 Thirlwall palkittiin GAY TIMES, Honor for Allyship -palkinnolla, ja se esiintyi GAY TIMES -lehden kannessa. Haastattelussa jälkimmäiselle hän puhui sitoutumisestaan ​​olla LGBTQ+-liittolainen ja sanoi: "Mielestäni mitä enemmän opin liittoni ja mitä voin tehdä ja miten minun pitäisi tehdä nuo asiat, sitä intohimoisempi olen. Olen oppinut käyttämään ääntäni ja käyttämään sitä oikealla tavalla." Vuonna 2022 hän teki yhteistyötä tunnetun suunnittelijan kanssa luodakseen rajoitetun erän yhteisöpaidan Koillis-jalkapalloseuralle. Kaikki lahjoitukset lahjoitettiin hyväntekeväisyysjärjestölle Cancer Connectionssille.

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Artisti Albumi Laulu Muuta
2012 Little Mix DNA "Wings" Kirjoittaja
"DNA"
"Change Your Life"
"How Ya Doin'?"
2013 Salute "Salute"
"Move"
"Little Me"
2015 Britney Spears & Iggy Azalea Ei-albumi kappale "Pretty Girls"
2016 Little Mix Glory Days "Shout Out to My Ex"
2020 Confetti "Break Up Song"
"Holiday"
2021 Little Mix, Galantis, and David Guetta Ei-albumi kappale "Heartbreak Anthem"
Little Mix Between Us "No"
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en: Jade Thirlwall