Ivi Adamou

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ivi Adamou
120803 RixFM IviAdamou 0126.jpg
Ivi Adamou esiintymässä vuonna 2012
Syntynyt 24. marraskuuta 1993 (ikä 21)
Paralimni, Famagusta, Kypros
Kotipaikka Kyproksen lippu Ayia Napa, Kypros
Aktiivisena 2009–
Tyylilajit pop, dance
Laulukieli englanti, kreikka
Soittimet laulu, piano
Levy-yhtiöt Sony Music Greece

Ivi Adamou (kreik. Ήβη Αδάμου; s. 24. marraskuuta 1993 Ayia Napa, Kypros) on kyproslainen laulaja. Hän syntyi ja hänet kasvatettiin Ayia Napalla, Kyproksella, ja tällä hetkellä hän asuu Ateenassa, Kreikassa. Hän on opiskellut sosiologiaa Panteion-yliopistossa vuodesta 2012. Adamou nousi julkisuuteen Kreikassa ja Kyproksella osallistuttuaan toiselle tuotantokaudelle Kreikkalaiseen versioon The X Factorista, jossa hänen valmentajanaan oli Giorgos Theofanous. Vuonna 2010 juuri hänen pudottuaan The X Factorista, Adamou varmisti levytyssopimuksen Sony Music Greecen kanssa.

Hänen debyyttialbuminsa Kalokairi Stin Kardia (2010) julkaistiin hieman hänen sopimuksensa jälkeen Sonyn kanssa. Samana vuonna hän teki yhteistyötä Spiros Lambrou Choirin kanssa ja julkaisi albumin Christougenna Me Tin Ivi Adamou (2010), joka julkaistiin ulkomailla nimellä Christmas with Ivi Adamou. Hänen ensimmäinen studioalbuminsa San Ena Oniro (2011) julkaistiin heinäkuussa 2011 ja se sisälsi hittisinglet Krata Ta Matia Sou Klista, Kano Mia Efhi ja Voltes St Asteria. Elokuussa 2011 Adamou valittiin edustamaan Kyprosta Eurovision laulukilpailussa 2012 kappaleella La La Love. Uusi albumi, Eho Ourano, oli tarkoitus julkaista kesällä 2013 mutta se peruttiin Sony Music Greecen sulkeuduttua. Hänen omien singlejensä lisäksi Adamou on julkaissut kappaleita elokuviin, kuten Barbie in A Mermaid Tale ja Barbie: A Fashion Fairytale.

Beyoncén, Whitney Houstonin ja Helena Paparizoun vaikutuksesta Adamouta usein kuvattiin pop-kuningattarena tai teini-idolina Kreikassa ja hänen osallistumisensa vuoksi The X Factoriin sanottiin, että hän olisi "the next big thing". Hänen ensimmäinen albuminsa myi kultaa yli 60 000 kopiolla Kreikassa samalla kun hänen loma-albuminsa (Christmas with Ivi Adamou) myi platinaa yli 15 000 kopiolla Portugalissa. Vuodesta 2010 Adamou on ollut ehdolla monta kertaa sekä MAD Video Music Awardseissa, että Madame Figaro Awardseissa. Tähän mennessä hän on voittanut viisi palkintoa. Vuosina 2010 ja 2012 hänet palkittiin parhaana kyproslaisena naislaulajana. Vuonna 2012 hänet myös palkittiin parhaana kyproslaisena laulajana, joka oli ensimmäinen kerta kun kyseinen palkinto annettiin. Vuonna 2011 hänet palkittiin parhaasta urbaanista musiikkivideosta yhdessä Staventon kanssa kappaleella San Erthi I Mera. Adamou on myös osallistunut useisiin hyväntekeväisyysjärjestöihin, kuten kampanjaan "Everything I Can" estämään kohdunkaulan syöpää. HFC-UNCRC Policy Center on myös nimennyt hänet "nuoreksi lähettilääksi" lasten oikeuksien puolesta.

Biografia ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lapsuus ja nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ivi Adamou syntyi 24. marraskuuta 1993 Ayia Napalla, Famagustassa kyproslaiselle isälle ja bulgarialaiselle äidille. Hän on yksi perheen kolmesta lapsesta; hänellä on kaksi siskoa, yksi vahempi ja yksi nuorempi. 9-vuotiaana hän esiintyi ensimmäistä kertaa ja osallistui musiikkikilpailuun Anna Vissin kappaleella Kaka Paidia ja voitti kilpailun. Kilpailun jälkeen hän aloitti musiikin teorian opiskelun, laulutunnit ja pianotunnit, jotka mahdollistivat palkintojen saannin useissa paikallisissa laulukilpailuissa.

15-vuotiaana hänen toisen "lyceum"-vuotensa aikana, Adamou osallistui The X Factorin koelauluihin ja koska hän pääsi live-esityksiin, hänen täytyi matkustella Kyprokselta Kreikkaan. Kreikan X Factorin toiselle tuotantokaudelle osallistumisen seurauksena hän allekirjoitti sopimuksen Sony Music Greecen kanssa ja siitä lähtien hän on asunut Kreikassa, jossa hän tällä hetkellä opiskelee Panteion-yliopistossa. Vaikka hän oli aloittanut musiikkiuran, hän päätti opiskella sosiologiaa.

2009-10: The X Factor[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosina 2009-2010 hän osallistui toiselle tuotantokaudelle Kreikan X Factoriin päätyen kuudennelle sijalle. Hän pitää Beyoncéa suurimpana vaikutteena itselleen, samoin kuin Christina Aguileraa ja Whitney Houstonia. Vain yksi hänen esittämistään kappaleista oli kreikaksi ja loput olivat englanniksi.

Adamou lauloi "Just Dance" ensimmäisessä live-esityksessä ja hän sai positiivista palautetta tuomareilta. Toisessa ja kolmannessa esityksessä hän lauloi P!nkin "Just Like A Pill" ja Kelly Clarksonin "Because Of You" ja jälleen sai positiivista palautetta jälkimmäisen ollessa pidetty yhtenä parhaana esityksenä siihen mennessä. Kuitenkin, neljännessä esityksessä hänen laulaessaan "Papa Don't Preach" hän sai negatiivista palautetta Nikos Mouratidiksen sanoessa, ettei kappale sopinut hänen äänelleen. Seuraavissa kolmessa esityksessä kappaleilla "When I Grow Up", "Hurt" ja "Halo" huolimatta edellisen kerran negatiivisesta palautteesta, palaute oli positiivista. Kahdeksannessa live-esityksessä hän lauloi ensimmäisen kreikankielisen kappaleensa "Xristougenna" kappaleen "All I Want For Christmas Is You" ohella.

Yhdeksännessä esityksessä Adamou esitti kappaleen "Celebration", joka oli toinen kappale, jonka hän esitti Madonnalta. Hän esitti myös dueton joukkuetoverinsa Ninin kanssa ja he esittivät Anna Vissin kappaleen "Dodeka" ja Mariah Careyn kappaleen "Without you" yhdessä. Kymmenennessä esityksessä hän esitti kappaleen "I Love Rock 'n' Roll" ja vaikka hän sai enimmäkseen positiivista palautetta, Mouratidiksella oli negatiivista palautetta esityksestä samoin kuin hänen edellisestä esityksestään. Yhdennessätoista esityksessä hän esitti kappaleen "Hush Hush" ja oli ensimmäistä kertaa vaarassa pudota Hovigin kanssa mutta tuomarit pelastivat hänet. Ratkaisevassa esityksessä hän lauloi kappaleen "I Have Nothing", jonka hän lauloi boot campilla. Kahdennessatoista esityksessä hän lauloi kappaleet "The Voice Within" ja "The Power Of Love".

Vaikka hän oli yksi suosikeista voittaa kilpailu, hän tippui kahdennellatoista viikolla, jolloin hän oli vaarassa pudota hänen joukkuetoverinsa Nini Shermandinin kanssa. George Levendis ja Nikos Mouratidis äänestivät hänen puolestaan ja Katerina Gagaki sekä George Theofanous äänestivät Ninin puolesta. Vaikka se oli tasapeli, Theofanouksen ääni ratkaisi hänen ollessaan molempien valmentaja, joten Adamou putosi kilpailusta. Pudotuksen jälkeen Sonyn ja Theofanouksen välillä syntyi riitaa, sillä Sony halusi Adamoun palaavan kilpailuun väärien tulosten takia, kuten mediassa väitettiin.

2010-11: Kalokairi Stin Kardia ja San Ena Oniro[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka Adamou ei ollut finalisti X Factorissa päätyessään kuudenneksi, hän onnistui saamaan levytyssopimuksen Sony Music Greecen kanssa, joka oli ohjelman "kumppani". Hänen dramaattinen ja jännitystä täynnä oleva pudotus oli lähde julkistettuun riitaan- sekä suorana The X Factorin aikana ja lehdistössä- Sony Musicin edustajien ja Theofanouksen välillä. Adamoun ensimmäinen single "A*G*A*P*I" julkaistiin vain muutamaa päivää myöhemmin hänen pudotuksestaan. Hän esitti kappaleen ensimmäistä kertaa ANT1:n ohjelmassa Aksizei Na To Deis. Musiikkivideo kappaleelle julkaistiin 22. maaliskuuta 2010. Hänen debyyttisinglensä jälkeen Adamou julkaisi kreikankielisen version Barbie in A Mermaid Tale soundtrackista.

13. huhtikuuta 2010, Adamoun ensimmäinen "yhteistyönsä" julkaistiin MAD TV:n kautta: hän oli mukana Staventon kappaleessa "San Erthi I Mera", josta tuli kesähitti Kreikassa ja Kyproksella. Alle kolmessa kuukaudessa kappaleella oli yli 3 miljoonaa katsomiskertaa sen videolla, joka teki siitä yhden sen ajan katsotuimmista kreikkalaisista musiikkivideoista. Kappale pysyi top 5 kappaleiden joukossa Greek Airplay Chartissa 20 viikkoa ja myi 60 000 laillista latausta. Hänen toinen singlensä "Sose Me" julkaistiin 27. huhtikuuta 2010 ja sen video 5. toukokuuta 2010. Muutamaa päivää myöhemmin Adamoun debyyttialbumin trailerit paljastettiin. Sillä aikaa Adamou aloitti kiertueen Kreikassa ja Kyproksella Staventon kanssa. 14. kesäkuuta 2010 Adamou esiintyi 2010 MAD Video Music Awardseissa yhtyeen OtherView kanssa, Ishtarin kappaleella "Last Kiss".

Adamoun debyyttilevy, Kalokairi Stin Kardia, julkaistiin kesäkuussa 2010 ja siihen sisältyi hänen ensimmäiset singlensä "A*G*A*P*I" ja "Sose Me". Adamou äänitti toisen kerran kreikkalaisen version Barbie soundtrackistä; Barbie: A Fashion Fairy Tale. 29. heinäkuuta 2010 virallisen sivun kautta alkoi kilpailu kolmannesta singlestä; "To Mistiko Mou Na Vris" tai "Gelaei" olisi kolmas single. Seuraavan singlen valinnasta riippumatta äänestäjillä oli mahdollisuus nähdä musiikkivideon kuvaukset. "To Mistiko Mou Na Vris" julkistettiin kolmanneksi singleksi 13. lokakuuta 2010.