Hubertus van Mook

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Hubertus van Mook

Hubertus Johannes van Mook (30. toukokuuta 1894 Semarang, Alankomaiden Itä-Intia10. toukokuuta 1965 L’Isle-sur-la-Sorgue, Ranska) oli toisen maailmansodan Tyynenmeren sodan aikainen Alankomaiden kenraalikuvernööri (1942–1948) Alankomaiden Itä-Intiassa, nykyisessä Indonesiassa.

Hän pyrki lykkäämään Japanin hyökkäystä Alankomaiden Itä-Intiaan sen jälkeen kun Alankomaiden hallitus oli 13. toukokuuta 1940 paennut pakolaishallitukseksi Lontooseen ennen Alankomaiden armeijan antautumista Saksalle Euroopassa 15. toukokuuta. Alankomaiden Itä-Intia suostui japanilaisten vaatimuksesta raaka-aineiden ja erityisesti öljytuotteiden toimituskiintiöihin Japanille, mikä oli tärkeää sen sodankäynnin jatkamiselle Kiinassa.

Yhdysvaltain 8. joulukuuta 1941 päivää aikaisemmin Pearl Harboriin tapahtuneen japanilaisten hyökkäyksen johdosta Yhdysvaltain kanssa myös Alankomaat, Yhdistynyt kuningaskunta ja Australia julistivat Japanille sodan, minkä jälkeen Japani lähti etenemään Kaakkois-Aasiassa valloittaen myös Alankomaiden Itä-Intian.

Tämä poliitikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.