Hirvisaari (Käkisalmen mlk)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hirvisaari oli kylä Käkisalmen maalaiskunnassa Suomen Neuvostoliitolle luovuttamassa Karjalassa. Nykyisin kylä on asumaton ja sen alue on osa Käkisalmen piiriin kuuluvaa Norsjoen kunnallishallintoaluetta. Hirvisaaren kylä sijaitsi Hirvisaarella Käkisalmenselällä, jonka lisäksi kylän alueeseen kuului lukemattomia pienempiä saaria. Nimestään huolimatta kylä ei käsittänyt koko Hirvisaarta. Ison Hirvisaaren luoteisosa ja suurin osa Pientä Hirvisaarta kuuluivat Räisälän kunnan Särkisalon kylään.[1] Lisäksi Vuoksen mataloitumisen vuoksi Hirvisaareen koillisessa yhteenkasvanut Linnasaari kuului Joensuun kylään.[1] Muita Hirvisaaren naapurikyliä mantereella olivat Alapuusti, Näpinlahti, Sakkali, Marjolanniemi ja Suotniemi.[2] Marjolanniemen ja Hirvisaaren erotti toisistaan vain noin 300 metrin levyinen Kaasalaisensalmi.[1] [3]

Väestö ja elinkeinot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1920 Hirvisaaressa oli 145 asukasta.[4] Vuonna 1939 asukkaita oli puolestaan 118.[1] Hirvisaaren asutus oli keskittynyt Ison Hirvisaareen keskiosaan ja jonkin verran myös kaakkoisrannalle.[2]

Hirvisaari oli pääasiassa maatalousvaltainen kylä. Kalastusta harjoitettiin lähinnän omaan tarpeeseen. Hirvisaaresta oli kesäaikaan hyvät laivayhteydet Käkisalmen kaupunkiin, mutta kelirikon aikaan saaren yhteydet olivat huonot.[1] Hirvisaareen perustettiin supistettu kansakoulu vuonna 1927. Tätä ennen kylän lapsia oli kuljetettu huonoista yhteyksistä huolimatta kaupungin ja Tenkalahden kouluihin.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Talvisodan alussa kylästä evakuoitiin alaikäiset lapset äiteineen. Muu väestö evakuoitiin rauhan tultua, kun selvisi että Käkisalmen maalaiskunta kuului luovutettaviin alueisiin. Jatkosodan aikana asukkaita palasi koteihinsa, mutta uusi evakuointi oli edessä vuonna 1944.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuujo, Erkki, Puramo, Eino & Sarkanen, J.: Käkisalmen historia. Lahti: Käki-säätiö, 1959.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e Kuujo 1959, s. 943-944
  2. a b Pekkanen, Risto, Martimo, Pentti & Tiittanen, Jyrki: Kielletyt kartat 2, Luovutetun Karjalan kylät ja tilat, s. 141. Helsinki: AtlasArt, 2007. ISBN 978-952-5671-03-2.
  3. Rapo, Seppo: Käkisalmen mlk (kartta) luovutettukarjala.fi. 27.5.2001. Viitattu 24.8.2008.
  4. Kuujo 1959, s.898