Herra 47 (sketsisarja)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Herra 47
Sarjan tunnuskuva.
Sarjan tunnuskuva.
Tyyli sketsisarja
Kestoaika noin 30 minuuttia
Pääosissa Pirkka-Pekka Petelius
Jope Ruonansuu
Outi Alanen
Alkuperämaa  Suomi
Verkko MTV3
Julkaistu 1994
Tuotantokausia 1
Jaksoja 8
Tunnuskappale Doop-yhtyeen kappale "Doop"
Tuotanto
Ohjaaja(t) Hannu Seikkula
Tuotantoyhtiö(t) Pee-Pee Oy
Aiheesta muualla
IMDb

Herra 47 on suomalainen vuonna 1994 valmistunut kahdeksanosainen sketsisarja. Se esitettiin MTV3-kanavalla kesällä 1994. Sarjan näyttelijät ovat Pirkka-Pekka Petelius, Jope Ruonansuu ja Outi Alanen.

Sarjan keskeinen hahmo oli Peteliuksen esittämä Herra 47, joka entuudestaan oli esiintynyt hänen radio- ja viihdeohjelmissa kuten Hui helinää, Pulttibois ja Manitbois.[1]

Sarjaa ei toistaiseksi ole esitetty uusintana televisiossa eikä julkaistu jälleenmyyntiin.

Sarjan sketsejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Manulle illallinen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Manulle illallinen -sketsissä Mauno Koivisto (Ruonansuu) ja hänen mopsinsa (Alanen) pelaamassa tietokoneella lentopallopeliä eli "kompuutterilentopalloa".

Mauno Koivisto (Jope Ruonansuu) ja hänen mopsinsa (Outi Alanen) pelailevat tietokoneella lentopallopeliä ("kompuutterilentopalloa"). Koiviston vaimo Tellervo (Pirkka-Pekka Petelius) on valmistamassa ruokaa, ja pyytää heitä syömään, mutta Koivisto ja hänen mopsinsa ovat enemmän kiinnostuneita lentopallopelin pelaamisesta. Tellervo joutuu useaan otteeseen pyytämään heitä syömään. Pelaamisen lomassa Mauno esittelee mopsille itse laatimiaan keksintöjä.

Tollo Peloton[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tollo Peloton (Ruonansuu) on suulas keksijä, joka esittelee erikoisia keksintöjään patenttitoimistossa. Virkailijat (Alanen ja Petelius) eivät innostu Pelottoman ideoista ja lähtevät pois huoneesta Pelottoman jäädessä päivittelemään tilannetta. Nimihenkilö on parodia Aku Ankka-lehdessä esiintyvästä Pelle Pelottomasta.

Herra 47 ja talonmies Janssonin rouva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Herra 47 (Petelius) tulee kylään Janssoneille, jossa rouva (Alanen) on yksin kotona ja katsoo Vesa-Matti Loirin (Ruonansuu imitoi) tv-esiintymistä. Herra 47 tekee härskejä vihjailuja rouvalle, kunnes itse Jansson (Ruonansuu) tulee vihaisena sisään ja heittää yleensä Herra 47:n ulos.

Aarne Tanninen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruonansuun imitaatio Yleisradion entisestä Yhdysvaltain kirjeenvaihtajasta Aarne Tannisesta. Herra 47:n haastattelema Tanninen kertoilee uutisia "Amerikasta, jossa kaikki on suurta".

Kunnon töihinotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eroottisesti latautunut ja pukeutunut esimies (Alanen) työhaastattelee eri alojen ihmisiä (esittää Petelius). Haastattelu tapahtuu voimakkaasti eroottiseen sävyyn fyysisen lähestymisen kera. Lopulta haastateltava kiihottuu ja ikään kuin vastaa viettelyyn esimihelle, joka sitten kuitenkin hermostuu ja käskee tämän painua ulos.

Vaikutuksen mittaaja Tare[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tare (Petelius) on stadin slangia puhuva mieshenkilö, jolla on tapana kertoa jokin omasta mielestään järisyttävä, mutta todellisuudessa usein harmiton sattumuksensa kaverilleen (Ruonansuu), ja tämän jälkeen "mitata" tarinan aiheuttama vaikutus erilaisilla menetelmillä. Mittausten jälkeen Tare lupaa tarjota kaverilleen "yhden ginin" ravintolassa.

Videokorjaamo Kaiffari & Co.[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Videokorjaajat (Ruonansuu ja Petelius) omaavat fiftari-tyyliset kampaukset ja korjaustyön sijaan aika kuluu puhelimessa puhumiseen (Ruonansuu) erikoisella venyttävällä puhetyylillä toistellen hokemaa "ketä sinne tullee?" toisen (Petelius) myötäillessä taustalla. Asiakkaana on toistuvasti iäkäs, ystävällinen nainen (Alanen), jonka radiota miehet eivät ole saaneet kunnostettua.

Kontaktikanava[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kontaktikanavalla monenkirjavat ihmistyypit etsivät seuraa.

Pasi Kuikka ja Kuosmanen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huttulan Virma-nimisessä sähköliikkeessä johtaja Pasi Kuikka (Ruonansuu) lukee Jerry Cotton-lehteä sihteerilleen (Alanen). Työtehtävät Kuikka ohjaa vahinkoalttiille Kuosmaselle (Petelius), jonka korjaustehtävät päättyvät yleensä räjähdykseen.

Lapsen logiikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rouva Mäkiaho (Alanen) ja hänen älyllisesti lapsen tasolle jäänyt miehensä Sami (Petelius) nähdään mm. kaupassa, portaikossa ja asuntolainaneuvottelussa.

Unkarilaismiehet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Iztvan Panishkosh (Ruonansuu) ja Sandor Häsäsishkösh (Petelius) ovat unkarilaismuusikoita, jotka matkustavat Suomeen "veljeskansaa" tapaamaan ja joutuvat erilaisiin selkkauksiin mm. lentoasemalla ja tullissa. Miehet puhuvat suomen kieltä unkarilaisittain murtaen.

Epävarma mies ja neuvoja antava nainen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Epävarma mies (Petelius) menee ravintolassa juttelemaan ongelmistaan drinkkiä nauttivalle naiselle (Alanen). Miehen pulmiin kuuluvat ilme passikuvassa, jännitys tietyissä tilanteissa sekä parisuhdeongelmat. Nainen neuvoo miestä käyttämään mm. erikoisia naamanvääntöilmeitä, jotka mies toistaa. Hämmentynyt mies menee yleensä tämän jälkeen vaihtamaan "laimean juomansa" uuteen.

Kortelaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maalta Helsinkiin "soppaleimaan" tuleva riitaisa Kortelaisten pariskunta kiistelee Ladansa parkkeerauksesta ja onnistuvat syöttämään pankkikorttinsa automaattiin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Annala, Jukka: ”Herra 47”, Toopelivisio, s. 168. Helsinki: Teos, 2006. ISBN 951-851-066-0.