Korkearannikko

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Höga kusten)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Korkerannikkoa Rödvikenin lahdelta, Ullångerin taajaman läheltä Kramforsin kunnassa Ruotsissa.

Korkearannikko (ruots. Höga kusten) on Pohjanlahden rannikkoalue Västernorrlandin läänissä Ruotsissa. Sen alueella ovat Kramforsin ja Örnsköldsvikin kunnat. Viime jääkauden jälkeen maa on alueella noussut 800 metriä, enemmän kuin missään muualla. Jyrkkäpiirteisessä kallio- ja mäkimaastossa maankohoamisen aikana syntyneet eri-ikäiset geologiset rantamuodostumat ja rannalle syntyneet muinaisjäännökset ovat nähtävillä eri korkeuksilla muutaman kilometrin levyisellä rannikkovyöhykkeellä.[1]

Korkearannikko hyväksyttiin UNESCOn maailmanperintökohteeksi vuonna 2000. Alueen pinta-ala on 1 425 neliökilometriä. Vuonna 2006 UNESCO liitti myös Merenkurkun saariston ("matala rannikko") mukaan maailmanperintöluetteloon, joten yhdessä ne muodostavat maailmaperintökohteen Kvarken – High Coast (Merenkurkku – Höga kusten), jonka pinta-ala on 3 370 neliökilometriä. Vuonna 2008 Unesco täsmensi kahden maan yhteisen maailmanperintökohteen nimityksen muotoon Korkearannikko / Merenkurkun saaristo.[2] Luonto on alueella jatkuvassa muutostilassa, sillä maankuori palautuu jäämassojen painosta edelleen. Maankohoaminen rannikolla on 9 mm vuodessa[3].

Korkeallarannikolla sijaitsee Skuleskogenin kansallispuisto.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Höga Kusten. Riksantikvarieämbetet. 17.1.2012. Arkistoitu 2.6.2012. Viitattu 9.8.2020. (ruotsiksi)
  2. Decisions adopted at the 32nd session of the World Heritage Committee, s. 146. Quebec city: Unesco World Heritage Centre, 2008. Teoksen verkkoversio (pdf) (viitattu 8.12.2016).
  3. Hallantie Kari: Merenkurkun saaristo – Lajissaan paras. Ryöppy, 2006, nro 4, s. 20. Oulun merenkävijät. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 9.8.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Korkearannikko.