Drottningholmin linna

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Koordinaatit: 59°19′18″N, 17°53′13″E

Drottningholmin linna vuonna 2007.
Drottninholmin linnan puiston puolelta

Drottningholmin linna (ruots. Drottningholms slott) on Ruotsin kuningasperheen yksityisasunto. Se sijaitsee Ekerön kunnan Drottningholmissa, Lovönin saarella, ja on yksi Ruotsin kuninkaallisista linnoista. Linnasta on matkaa 15 kilometriä Tukholman keskustaan.

Ensimmäinen kuninkaallinen rakennus samalla paikalla oli 1500-luvulla Katariina Jagellonicaa varten rakennettu kuninkaallisen perheen kesäasunto.[1] Linna on palanut historiansa aikana kerran, 30. joulukuuta vuonna 1661. Aiemmin samana vuonna kuningatar Hedvig Eleonoora oli ostanut sen. Kuningatar aloitutti linnan uudelleenrakennustyöt vuonna 1662, palkkaamansa arkkitehti Nikodemus Tessin vanhemman toimiessa suunnittelijana. Sisustustöitä tehtiin vuosina 1665-1703 ensin barokkityyliin, sittemmin lisättiin ranskalaista tyyliä.[1]

Linna siirtyi Ruotsin valtion omistukseen vuonna 1777. Nykyisin linna ja sen ympäristö, joka käsittää muun muassa teatterin sekä Kiinalaisen paviljongin, kuuluu UNESCOn maailmanperintöluetteloon. Kuningatar Lovisa Ulrikan määräyksestä Frederik Adelcrantz rakensi vuonna 1766 linnan alueelle teatterin, joka restauroitiin 1900-luvun alussa alkuperäiseen asuunsa.[1] Vuonna 1769 rakennettu Kiinalainen paviljonki oli syntymäpäivälahja Kustaa III:n äidille.[1]

Ruotsin kuningasperhe on asunut linnassa vuodesta 1981 lähtien.

Puutarhat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näkymä barokkipuutarhaan linnasta.

Drottningholmin linnaa ympäröivät puutarhat ja puistot ovat itse linnan ohella erittäin suosittuja kohteita. Puutarhat ja puistot on lisätty vuosisatojen kuluessa linnaan asteittan, ja ne heijastelevat monia eri tyylisuuntia.

Barokkipuutarha[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Barokkipuutarha on linnan puutarhoista kaikista vanhin. Hedvig Eleonoora loi sen 1600-luvun loppupuolella aivan linnan viereen. Ranskalaisen puutarhan suunnitteli Nicodemus Tessin nuorempi vuonna 1681 Versailles'n barokkipuutarhan mallin mukaan.[1] Puutarhaa reunustavat tiheästi puilla koristellut puistokadut, ja siellä sijaitsee lukuisia erilaisia patsaita, joista on vastannut taiteilija Adrian de Vries.

1800-luvulla puutarhan yhdessä linnan muiden alueiden kanssa annettiin ränsistyä, mutta 1950- ja 1960-luvuilla puutarha restauroitiin takaisin entiseen loistoonsa kuningas Kustaa VI Aadolfin aloitteesta.

Englantilainen puutarha[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuningas Kustaa III:n toimesta linnaan luotiin lisäksi niin kutsuttu Englantilainen puutarha vuonna 1777.[1] Se sijaitsee barokkipuutarhan pohjoispuolella, ja koostuu kahdesta lammesta kanavineen ja siltoineen, sekä laajoista aukeista alueista sekä puistokaduista. Puutarhassa sijaitsee monia marmorisia, antiikkisia patsaita, joista suurimman osan Kustaa III hankitutti Italiasta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f Unesco: Royal Domain of Drottningholm (englanniksi) Viitattu 20.7.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Drottningholmin linna.