Gran Turismo 5

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Gran Turismo 5
Pelin eurooppalainen kansikuva
Pelin eurooppalainen kansikuva
Kehittäjä Polyphony Digital
Julkaisija Sony Computer Entertainment
Suunnittelija(t) Kazunori Yamauchi
Pelisarja Gran Turismo
Julkaisupäivä NA EU 24. marraskuuta 2010
JP 25. marraskuuta 2010
Lajityyppi ajopeli
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus PEGI: 3+
Alusta PlayStation 3
Jakelualusta Blu-ray
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Gran Turismo 5 (lyhennettynä GT5) on Gran Turismo -pelisarjan viides osa, joka julkaistiin 24. marraskuuta 2010.[1] Peli julkaistiin vain PlayStation 3 -pelikonsolille. Gran Turismo 5 sisältää näyteversionsa Gran Turismo 5 Prologuen tapaan yksinpelin, kaksinpelin sekä moninpelin, joka mahdollistaa kilpa-ajon internetin välityksellä muiden ihmisten kanssa ympäri maailman.

Gran Turismo 5:ssä myös mahdollisuus vaihtaa säätä ja se voi myös vaihtua itsestään ajon aikana[2]. Pelissä on mukana myös reaaliaikainen vauriomallinnus[2]. Lisäksi peliin tuli päivityksellä mekaaniset vauriot, joiden suuruutta voi säätä manuaalisesti harjoittelussa. Autoja tulee todennäköisesti myöhemmin lisää ladattavina. Pelissä voi ajaa myös yökilpailuja[2], ajaa Karting-kilpailuja[2] ja tehdä sekä muokata omia kilparatoja[2]. Pelissä tulee olemaan myös ominaisuus, jolla pystyy katsomaan uutisia autoalalta ja Top Gearia. Peliin tulee myös Top Gearin testirata[2] ja monia muita uusia ratoja. Moottoripyöriä pelissä ei ole mukana, joskin niitä saatetaan lisätä peliin myöhemmin päivityksien mukana.lähde? Pelaajan edetessä, saa koko ajan kokemuspisteitä ja driving-taso nousee. Ura-tilassa (GT-mode), on kuusi eritasoista sarjaa jotka kaikki sisältävät tietyn määrän erilaisia kilpailuja. Sarjat ovat beginner, amateur, professional, expert, extreme ja ne kaikki aukeavat tietyllä tasolla. Myöhemmin aukeaa kuudes sarja, endurance eli pitkät kilpailut. Niihin kuuluu muun muassa kaksi 24 tunnin kilpailua, jotka tulivat tunnetuksi jo pelisarjan aiemmassa osassa. Tasolla 30 aukeaa Sebastian Vettel challenge, josta voittaa harvinaisen Red Bull X1 prototyyppi-auton. Gran Turismo 5 sisältää kaksi Ferrarin Formula 1-autoa ja myös yhden Polyphony Digitalin itse kehittelemän Gran Turismo Formula-auton.

Pelissä on monia uusia ominaisuuksia, esimerkiksi 1031 autoa mukaan lukien uusimmat hybridi -ja sähköautot, WRC -ja NASCAR -tapahtumia, uusi fysiikanmallinnus, autojen kaatuminen, autojen yhteenotoista mahdollisesti tippuvia osia radalle, autojen tuonti pelin PSP -versiosta sekä joko 2 pelaajan split-screen -moninpeli tai jopa 16 pelaajan verkkopeli ja lisää autoja ja ratoja on tulossa päivityksillä Playstation Networkiin maksullisena.

Pelin grafiikkataso on vanhoihin sarjan peleihin verrattuna parantunut huomattavasti. Lähes fotorealistisiin grafiikoihin yltävät autot sisältävät yli 500 000 polygonia.[3] Gran Turismo 5 Prologuessa autoissa on keskimäärin 200 000 polygonia autoa kohden.[4]

Gran Turismo -sarjan peleissä on totuttu tunnettuihin musiikki esittäjiin sekä hienoihin alkuvideoihin ja GT5 ei tee poikkeusta. GT5:n alkuvideon artistina toimii My Chemical Romance -yhtye kappaleellaan "Planetary (Go!)."[5].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tackle, Penrose: GT5 Release Announcement 12.11.2010. SCEE. Viitattu 12.11.2010. (englanniksi)
  2. a b c d e f Talking games with Shuhei Yoshida 15.6.2010. PlayStation. Viitattu 23.6.2010. (englanniksi)
  3. Takahashi, Dean: Gran Turismo’s creator takes a fifth stab at a perfect racing game GamesBeat. 14.1.2010. VentureBeat. Viitattu 18.7.2010. (englanniksi)
  4. Gran Turismo 5 Prologue Review 17.3.2008. Eurogamer. Viitattu 12.11.2010. (englanniksi)
  5. Featured Band in Gran Turismo 5 Revealed - My Chemical Romance gran-turismo.com. Viitattu 21.5.2011. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä videopeleihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.