Galicianseisoja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Galicianseisoja
Avaintiedot
Alkuperämaa Galicia Galicia,  Espanja
Määrä ei Suomessa
Rodun syntyaika vanha
Alkuperäinen käyttö lintujen metsästys
Nykyinen käyttö lintujen, jäniksen ja kaniinin metsästys
Muita nimityksiä Perdigueiro Galego, Perdiguero Gallego, Perdiguero Galeco, Can das Perdices
FCI-luokitus ei
Ulkonäkö
Säkäkorkeus uros 55–60 cm, narttu 50–55 cm
Väritys keltainen, ruskea, musta, valkoisen kirjava tai tricolour

Galicianseisoja (gal. Perdigueiro Galego, esp. Perdiguero Gallego) on espanjalainen koirarotu.

Ulkomuoto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Galicianseisoja on keskikokoinen lintukoira. Se on vahvarakenteinen ja leveärintainen. Uroksen säkäkorkeus on 55–60 cm ja nartun 50–55 cm. Ohut karva on ihonmyötäistä. Värivaihtoehtoja on useita: a) yksivärinen – keltainen, pähkinänruskea tai musta b) valkoinen pohjaväri – valkoinen oranssein, kanelinruskein, pähkinänruskein tai mustin merkein c) kolmivärinen – valkoinen pähkinänruskein tai mustin merkein, jolla tulenpunaiset posket ja kulmakarvat.

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Galicianseisoja on rohkea, tyyni, lempeä ja tottelevainen seisoja. Se on metsästyskoirana peloton ja sitkeä ja sillä on erinomainen hajuaisti. Se noutaa riistaa sekä vedestä että maalta, ja lintujen lisäksi sillä voi metsästää jäniksiä ja kaniineja.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rodun kotiseutua on koko Galician itsehallintoalue, mutta erityisen paljon sitä on kautta historian esiintynyt Ourensen maakunnassa Mezquitan ja Viana do Bolon alueilla sekä Riosin, A Veigan ja Lazan kunnissa. Se polveutuu vanhantyyppisestä italialaisesta seisojasta, jonka roomalaiset veivät Espanjan luoteisosaan. Siellä se sopeutui paikallisiin olosuhteisiin ja muuttui vuosisatojen kuluessa niiden mukaan. Galician lisäksi tämä vanha italialainen seisoja kulkeutui myös Burgosiin, Navarraan, Portugaliin, Ranskan puoleisille Pyreneille ja Gascogneen. Eri alueilla siitä kehittyi eri rotuja, kuten galicianseisoja, alkuperäinen espanjanseisoja (kuollut sukupuuttoon), burgosinseisoja, navarranseisoja, portugalinseisoja, pyreneläistyyppinen ranskanseisoja ja gascognelaistyyppinen ranskanseisoja.

1970-luvulla galicianseisoja alkoi risteytyä muiden rotujen, erityisesti saksanseisojan ja pointterin kanssa, ja puhdasrotuinen populaatio oli vähällä kuolla sukupuuttoon. Tällä hetkellä sitä ollaan elvyttämässä Ourensesta ja Lugosta löydettyjen harvojen puhdasrotuisten koirien avulla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]