Fuengirola

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Fuengirola
Lippu
Lippu
Vaakuna
Vaakuna
Fuengirola.svg

Fuengirola

Koordinaatit: 36°32′30″N, 4°37′30″W

Valtio Espanja
Itsehallintoalue Andalusia
Maakunta Málaga
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 10,2 km²
Korkeus 6 m
Väkiluku (2008) 68 646
Fuengirolan rantaa.
Rantakatua Fuengirolassa.

Fuengirola on eteläespanjalainen kaupunki, joka kuuluu Málagan maakuntaan ja Andalusian autonomiseen alueeseen. Fuengirola sijaitsee noin 30 km Málagan kaupungista lounaaseen Välimeren rannalla Costa del Solin eli Aurinkorannikon alueella. Fuengirolasta Málagaan kulkee vuonna 1970 avattu rautatie, jolla kulkee Cercanías Málaga -lähiliikennejuna. Kaupungissa on myös lähes kahdeksan kilometrin mittainen luoteesta koilliseen kulkeva hiekkaranta, joka hieman pohjoiseen kaartuen muodostaa avaran lahden kahden kallioisen niemekkeen väliin. Fuengirolan pohjoispuolella sijaitsee tuhannen metrin korkuinen Mijasin vuori, jonka rinteessä 400 metrin korkeudessa on Mijas, yksi Andalusian pienistä valkoisista kylistä. Hiekkarannan lounaisessa päätöksessä laskee mereen Fuengirola-joki. Sen yläjuoksun ympärillä Fuengirolasta luoteeseen on pieni viljelty tasanko. Fuengirolassa on kalastussatama ja kalastuslaivatelakka.

Fuengirolan virallinen asukasmäärä vuonna 2008 oli 68 646 [1]. Kesäkuukausina Fuengirolan asukasmäärä noin kolminkertaistuu suuren turistivirran vuoksi.

Fuengirolassa on eläintarha Fuengirola Zoo. Eläimillä on paljon tilaa liikkua ja niiden aitaukset muistuttavat eläinten luonnollista elinympäristöä. Eläntarha tunnetaan nykyään nimellä Bioparc Fuengirola.

Tasaisen hiekkarannan lounaisen päätöksen lähellä on linna, jonka rakenne on valtaosin kalifi Abd-ar-Rahman III:n hallitusajalta 900-luvulta. Roomalaiset alkoivat linnoittaa tätä 38 metrin korkuista kukkulaa. Muutaman kilometrin päässä lounaassa seisoo 25 metrin korkuinen majakka, jonka valo näkyy 18 meripeninkulman (n. 33 km) päähän. Rannikkoa pitkin oli ketju vartiotorneja.

Fuengirolaisista (kevät 2012) 40 prosenttia on ulkomaalaisia, joista 4 500 on suomalaisia. Costa del Solin alueella sanotaan asuvan noin 15 000–20 000 suomalaista pysyvästi eli se on yksi suurimpia suomalaissiirtokuntia maailmassa.lähde? Pysyvien asukkaiden lisäksi suuri määrä suomalaisia lomailee alueella. Suomalaisten lukumäärästä alueella ei ole kuitenkaan tarkkaa tietoa.

Fuengirolassa toimii muun muassa suomalainen kahvila, baareja ja ravintoloita, kirjakauppa, ruokakauppa, tietokoneliike, parturi, tilausajominibusseja, kiinteistövälitystoimistoja ja autoliike. Myös lääkäri- ja hammaslääkäripalvelut saa halutessaan suomenkielellä. Vuonna 1991 Fuengirolaan perustettiin yksityinen suomalainen peruskoulu Escuela Finlandesa. Koulussa alkoi lukio-opetus syksyllä 2007.[2]

Fuengirolassa sijaitsee aurinkorantojen turistikirkko, Skandinaviska turistkyrkan jossa pidetään lähes joka sunnuntai suomenkielinen helluntailainen jumalanpalvelus.

Málagan lentoasema palvelee aluetta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.ine.es/ , Instituto Nacional de Estadística
  2. http://www.suomalainenkoulu.net/lukio-opetus/ Suomalainenkoulu.net

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]