Fuengirola

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fuengirola
lippu
lippu
vaakuna
vaakuna

Fuengirola

Koordinaatit: 36°32′30″N, 4°37′30″W

Valtio Espanja Espanja
Itsehallintoalue Andalusia
Maakunta Málaga
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 10,2 km²
Korkeus 6 m
Väkiluku (2019) 80 309[1]
Aikavyöhyke UTC+1
 – Kesäaika UTC+2









Fuengirola on eteläespanjalainen kaupunki, joka kuuluu Andalusian autonomiseen alueeseen ja sijaitsee Välimeren rannalla Aurinkorannikon alueella. Málagan kaupungista nähden se sijaitsee noin 30 kilometriä lounaaseen.

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fuengirolasta Málagaan kulkee vuonna 1970 avattu rautatie, jolla kulkee Cercanías Málaga -lähiliikennejuna, jolla pääsee muun muassa Málagan lentoasemalle ja Málagan keskustaan.

Fuengirolassa on kalastussatama ja kalastuslaivatelakka.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fuengirolan lähes kahdeksan kilometrin mittainen hiekkaranta kulkee lounaasta koilliseen. Koillisessa hieman itään kaartuen se muodostaa avaran lahden kahden kallioisen niemekkeen väliin.

Fuengirolan pohjoispuolella kohoaa tuhannen metrin korkuinen Mijasin vuori, jonka rinteessä 400 metrin korkeudessa sijaitsee Mijas, yksi Andalusian pienistä valkoisista kylistä. Hiekkarannan lounaisessa päätepisteessä laskee mereen Fuengirola-joki. Sen yläjuoksulla Fuengirolasta luoteeseen sijaitsee pieni viljelty tasanko.

Väestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fuengirolan asukasluku vuoden 2016 alussa oli 80 309.[1] Kesäkuukausina Fuengirolan asukasmäärä noin kolminkertaistuu suuren turistivirran vuoksi. Fuengirolan ja Mijaksen asukasluku on yhteenlaskettuna noin 157 000 ympäri vuoden.

Fuengirolan pysyvästä rekisteröidystä väestöstä noin 25 prosenttia on taustaltaan Espanjan ulkopuolista, lähinnä eurooppalaista (mm. englantilaisia, irlantilaisia, skotteja, suomalaisia ja ruotsalaisia), mutta myös marokkolaista ja argentiinalaista. Erityisesti kesäisin kaupungissa on runsaasti lomalaisia, espanjalaisia ja ulkomaalaisia, eritoten brittejä. Alueen englanninkielinen yhteisö onkin varsin elinvoimainen.

Fuengirolalaisista (keväällä 2012) 40 prosenttia oli ulkomaalaisia, joista 4 500 suomalaisia. Kun tätä vertaa vuoden 2015 asukaslukuun, voidaan suomalaisia arvioida olevan kuutisen prosenttia kaupungin väestöstä ja näin ollen liki viisitoista prosenttia kaupungin ulkomaalaisesta väestönosasta. Vuonna 2024 arvioitiin suomalaisten asukkaiden määräksi 5 000.[2]

Costa del Solin alueella arvioidaan asuvan noin 15 000–20 000 suomalaista pysyvästi eli se on yksi maailman suurimpia suomalaissiirtokuntia. Malagan provinssin väkiluku on liki puolitoista miljoonaa. Suomalaisasutusta on pääosin Nerjasta Nueva Andaluciaan, eli rannikolla noin 180 kilometrin matkalla. Pysyvien asukkaiden lisäksi suuri määrä suomalaisia lomailee alueella.

Nähtävyydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fuengirolassa on eläintarha Fuengirola Zoo. Eläimillä on paljon tilaa liikkua, ja niiden aitaukset muistuttavat eläinten luonnollista elinympäristöä. Eläintarha tunnetaan nykyään nimellä Bioparc Fuengirola. Sen vieressä on historiallinen Fuengirolan härkätaisteluareena.

Tasaisen hiekkarannan lounaisen päätepisteen lähellä sijaitsee linna, jonka rakenne on valtaosin kalifi Abd-ar-Rahman III:n hallitusajalta 900-luvulta. Roomalaiset alkoivat linnoittaa tätä 38 metrin korkuista kukkulaa. Muutaman kilometrin päässä lounaassa seisoo 25 metrin korkuinen majakka, jonka valo näkyy 18 meripeninkulman (n. 33 km) päähän. Rannikkoa pitkin oli ketju vartiotorneja.

Suomenkielisiä palveluita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fuengirolassa, etenkin Los Pacosin ja Los Bolichesin alueilla toimii muun muassa suomalainen kahvila, baareja ja ravintoloita[3][4], kirjakauppa, ruokakauppa, parturi, autovuokraamo ja kiinteistövälitystoimistoja. Myös lääkäri- ja hammaslääkäripalvelut saa halutessaan suomen kielellä. Vuonna 1991 Fuengirolaan perustettiin yksityinen suomalainen peruskoulu Escuela Finlandesa. Koulussa alkoi lukio-opetus syksyllä 2007.[5] Fuengirolassa ilmestyy suomenkielinen lehti[6], josta saa lisää tietoa alueen palvelutarjonnasta. Verkosta palveluita voi hakea Espanjanpalvelut-sivustolta.[7] Alueella on myös suomenkielinen radiokanava. Radio Finlandia on perustettu vuonna 1990 ja on ainoa suomalainen radiokanava Espanjassa.[8]

Fuengirolassa toimii Suomen evankelis-luterilaisen kirkon alainen Aurinkorannikon seurakunta, jolla on seurakuntakoti keskustassa sekä Pacosintupa Los Pacosissa.[9]

Aurinkorannikon Turistikirkko järjestää talvikaudella joka sunnuntai suomenkielisen herätyskristillisen jumalanpalveluksen Fuengirolassa Skandinaviska turistkyrkan tiloissa. Turistikirkon Pacosin Majakalla järjestetään säännöllistä toimintaa.[10]

Fuengirolaan suunnitellaan uutta suomalaista peruskoulua.

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Población del Padrón Continuo por Unidad Poblacional a 1 de enero Instituto Nacional de Estadística. Viitattu 29.2.2020. (espanjaksi)
  2. Alice Scarsi, Maria Ortega: Pretty Spanish town loved by British tourists nicknamed 'Little Finland' Express.co.uk. 14.2.2024. Viitattu 16.2.2024. (englanniksi)
  3. Ravintola Uusi Refla Restaurant Uusi Refla. Viitattu 23.7.2022.
  4. El Lobo Negro el-lobo-negro.webnode.fi. 2.6.2022. Viitattu 23.7.2022.
  5. http://www.suomalainenkoulu.net/lukio-opetus/ (Arkistoitu – Internet Archive)
  6. Uutiset | Fuengirolan fuengirola.fi. Viitattu 23.7.2022.
  7. Espanjanpalvelut – Espanjanpalvelut yhdessä paikassa espanjanpalvelut.com. Viitattu 26.9.2022.
  8. Ohjelmat Radio Finlandia. Viitattu 29.12.2023.
  9. Aurinkorannikon suomalainen seurakunta Aurinkorannikon seurakunta. Viitattu 27.2.2021.
  10. Yhteystiedot – Aurinkorannikon Turistikirkko turistikirkko.fi. Viitattu 27.2.2021.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]