Fuengirolan härkätaisteluareena

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fuengirolan härkätaisteluareena
Julkisivu vuonna 2023
Julkisivu vuonna 2023
Rakennuksen tiedot
Sijainti C. Molino Viento, 6, 29640 Fuengirola, (Málaga)
Koordinaatit 36.53647760711426°N, 4.6284709762938°W
Avattu 10.2.1962
Katsojakapasiteetti

4029

Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Fuengirolan härkätaisteluareena (esp. Plaza de Toros de Fuengirola) on historiallinen härkätaisteluareena[1], joka sijaitsee Fuengirolan kaupungissa Málagan maakunnassa Andaluciassa, Espanjassa. Areena valmistui vuonna 1962 ja on siitä lähtien toiminut merkittävänä nähtävyytenä ja kulttuuritapahtumien keskuksena paikallisille asukkaille sekä turisteille.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fuengirolan härkätaisteluareena rakennettiin osana kaupungin laajempaa kulttuurin ja turismin kehittämistä, joka alkoi 1960-luvulla. Areenan rakentaminen oli osa pyrkimystä säilyttää ja edistää perinteisiä espanjalaisia kulttuuritapahtumia, kuten härkätaisteluja, samalla kun Fuengirola alkoi kehittyä suosituksi matkailukohteeksi.

Arkkitehtuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fuengirolan härkätaisteluareenan arkkitehtuuri on tyypillistä espanjalaista härkätaisteluareenarakentamista. Areena on rakennettu pyöreän muodon mukaan, jotta yleisöllä on hyvät näköalat koko areenalle. Sen istumakapasiteetti on noin 4029 katsojaa. Areenan rakentamiseen käytettiin paikallisia materiaaleja, kuten kiveä, betonia ja rautaa. Areenan ulkopuolella on koristeellisia yksityiskohtia, jotka kunnioittavat Andalusian alueen arkkitehtuuriperinteitä.

Areena sisältä

Tapahtumat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fuengirolan härkätaisteluareena on yksi useista Málagan maakunnan areenoista. Se järjestää muutamia härkätaisteluja vuosittain, tyypillisesti kesäkuukausina. Härkätaistelujen lisäksi areena toimii monipuolisena tapahtumapaikkana, jossa järjestetään muun muassa konsertteja, teatteriesityksiä ja erilaisia kulttuurifestivaaleja.

Kritiikki ja nykypäivä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka härkätaistelu on pitkään ollut osa Espanjan kulttuuriperintöä, se on viime vuosina herättänyt voimakasta kritiikkiä eläinoikeusaktivistien ja osan yleisöstä taholta. Monet pitävät härkätaistelua julmana ja epäeettisenä perinteenä, ja osa vaatii sen kieltämistä.[2] Fuengirolan härkätaisteluareenan tulevaisuus härkätaistelujen järjestyspaikkana onkin epävarma, mutta toistaiseksi se jatkaa toimintaansa härkätaistelujen järjestäjänä.

Omistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Areena oli myynnissä 4,5 miljoonalla eurolla. 10. helmikuuta 2023 ilmoitettiin, että härkätaisteluareenan omistaja Taurina Victoria SL myi areenan ruotsalaiselle sijoitusryhmälle.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]