Finnairin Palloilijat

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Finnairin Palloilijoiden logo

Finnairin Palloilijat (lyh. FinnPa) on entinen Helsingissä toiminut jalkapalloseura. Seura perustettiin vuonna 1965 nimellä Aeron Pallo. Seura toimi aluksi vain lentoyhtiö Aero O/Y:n henkilökunnan harrasteseurana. Kun lentoyhtiö muutti nimensä Finnairiksi, vaihtoi myös jalkapalloseura nimensä Finnairin Palloilijoiksi. Seura lakkautettiin kauden 1998 jälkeen.

FinnPan edustusjoukkue nousi 1976 2. divisioonaan ja pysyikin lopettamiseensa asti kolmella ylimmällä sarjatasolla. Jo seuraavana vuonna 1977 FinnPa kävi 1. divisioonassa, mutta putosi kauden päätteeksi takaisin 2. divisioonaan. Veikkausliigaan seura nousi kaudeksi 1993, kun se voitti kaudella 1992 ensin uusintaottelussa 1. divisioonan toisesta tilasta Joutsenon Kullervon (3–1) ja sitten nousukarsinnassa FC Oulun (0–0, 1–0), ja pysyi ylimmällä sarjatasolla yhtäjaksoisesti kuusi kautta. Kaudella 1998 FinnPa hävisi kaksiosaisen nousukarsinnan 1. divisioonan Tampereen Pallo-Veikoille vierasmaalisäännöllä (1–1, 2–2) ja putosi 1. divisioonaan. Putoaminen oli osasyynä seuran lopettamispäätökselle. Toinen syy oli emoyhtiö Finnairin haluttomuus tukea seuraa jatkossa rahallisesti. FinnPa pelasi kaiken kaikkiaan kuusi kautta 2. divisioonassa, 11 kautta 1. divisioonassa ja kuusi kautta Veikkausliigassa. Parhaaksi saavutukseksi liigassa jäi pronssimitali kaudella 1997. Suomen cupissa FinnPa oli parhaimmillaan välierissä 1998.

Finnairin Palloilijoiden lopettamisella oli myös välillisiä vaikutuksia Suomen jalkapallohistoriaan. Hjallis Harkimo suunnitteli jalkapallostadionin (Finnair Stadium) rakentamista, mutta hanke oli vaarassa kaatua, kun FinnPa putosi liigasta ja lopetti toimintansa. Pelkästään Helsingin Jalkapalloklubille ei ollut taloudellisesti mahdollista rakentaa stadionia, joten pääkaupunkiin tarvittiin myös toinen vahva seura. Niinpä Jokerit-organisaatio osti Pallokerho-35:n, ja syntyi seura nimeltä FC Jokerit. FinnPan paikan 1. divisioonassa otti FC Jokerien farmiseura FC Jokrut. FC Jokrut lopetti toimintansa kuitenkin jo vuonna 2001, ja hieman myöhemmin vuonna 2004 lakkasi myös FC Jokerit olemasta.

FinnPalla on edelleen toimintaa salibandyssä. Miesten joukkue pelaa kolmosdivisioonassa.

FinnPan logo Veikkausliigakaudella 1995.

Valmentajat Veikkausliigassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä urheiluun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.