Exmoorinponi

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Exmoorinponi
Exmoor PonyWindswept.jpg
Tyyppi: poni
Alkuperä ja nimet
Alkuperämaa: Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Yhdistynyt kuningaskunta
Polveutuminen: paikalliset alkukantaiset ponikannat
Rodun syntyaika: ennen viimeisintä jääkautta
Kantakirja perustettu: 1921
Ominaisuudet
Korkeus: noin 114–130 cm
Värit: ruunikko tai ruunihallakko jauhokuonolla, ei valkoisia merkkejä[1]

Exmoorinponi on yksi maailman vanhimmista ja tyypiltään alkukantaisimmista hevosroduista. Sen oletetaan muistuttavan paljon Euroopan alueella aikoinaan eläneitä villihevosia. Rotu on kotoisin Exmoorin nummilta Lounais-Englannista, missä exmoorinponeja edelleen elää vapaana laumoissa. Nämä ponit mainitaan jo Vilhelm Valloittajan maakirjassa vuodelta 1085. Exmoorinponin katsotaan polveutuvan suoraan alkukantaisista hevosista, jotka vaelsivat Englannin alueelle tuhansia vuosia sitten Manner-Euroopasta tuolloista maasiltaa pitkin. Rotu on säilynyt varsin puhtaana, sillä seutu on eristynyttä ja kelttien ja myöhemmin maanviljelijöiden toisinaan harrastamat risteytykset harvoin selvisivät karuilla nummilla yhtä hyvin kuin erittäin sitkeät puhdasrotuiset ponit.

Exmoorinponit ovat sopeutuneet sietämään hyvin Exmoorin ankaria talvioloja, ja ne ovat erittäin kestäviä tauteja ja rasitusta vastaan. Niiden tuhoksi oli kuitenkin koitua toinen maailmansota; nummialue päätyi armeijan harjoitusalueeksi, ja ponit kuolivat liki sukupuuttoon. Sodan jälkeen exmoorinponeja oli jäljellä enää noin 50, mutta seudun asukkaat ottivat huolehtiakseen rodun pelastamisesta. Nykyisinkin exmoorinponeja on eri puolilla Britanniaa alle 500. Niitä käytetään monenlaisiin ratsastuksen lajeihin ja ajoon. Myös nummilla vapaana laiduntavat ponit ovat nykyisin yksityisomistuksessa, ja ne kootaan vuosittain varsojen merkitsemistä ja rekisteröintiä varten. Rodun kasvatusta valvoo 1921 perustettu rotuyhdistys Exmoor Pony Society.

Exmoorinponi on säkäkorkeudeltaan noin 114–130 cm. Väriltään se on yleensä tumman- tai mustanruunikko, ja sillä on vaalea kuono (niin kutsuttu jauhokuono) ja silmänympärykset; valkoisia merkkejä ei sallita. Se on tanakkarakenteinen ja runsasjouhinen.[1] Rodun erityispiirteisiin lukeutuvat paksut ulkonevat silmäkulmat,[1] jotka suojaavat ponin silmiä talvisaikaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Tähkämö, S: Exmoorinponi 1.11.2005. hevosmaailma.net. Viitattu 25.2.2010.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]