Ensimmäinen Jaakobin ilmestys

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ensimmäinen Jaakobin ilmestys
Kirjailija tuntematon
Kieli kopti
Genre ilmestyskirjallisuus
Sarja: Nag Hammadin kirjasto
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Ensimmäinen Jaakobin ilmestys tai usein vain Jaakobin ilmestys on gnostilainen apokryfinen kirjoitus, joka tunnetaan sekä Nag Hammadin kirjastosta (koodeksi V, kirja 3) että Codex Tchacoksesta.[1][2] Se on muodoltaan ilmestysmuotoinen keskustelu Jaakob Vanhurskaan ja Jeesuksen välillä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tutkijat katsovat joidenkin kehyskertomuksen Jaakobia koskevien yksityiskohtien heijastelevan varhaista perimätietoa. Kirjoituksen mukaan Jaakob oli varhaisen kirkon johtaja ja apostoleista vanhin. Hänen kerrotaan paenneen Pellaan, kun roomalaiset valtasivat Jerusalemin vuonna 70.

Tutkijat ovat sitä mieltä, että kirjoitukselle annetut ajoitusarviot vaativat, että se on kirjoitettu Toisen Jaakobin ilmestyksen jälkeen, eikä ennen, niin kuin ilmestysten nimistä voisi päätellä.

Sisältö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjoitus on muodoltaan ilmestysmuotoinen keskustelu Jaakob Vanhurskaan ja Jeesuksen välillä. Kirjoituksen alku kuvaa Jaakobin huolta siitä, että hän tulisi ristiinnaulituksi. Loppuosa kuvaa salaisia ”tunnussanoja”, jotka annetaan Jaakobille, jotta hän voisi nousta korkeimpaan Taivaaseen (taivaiden lukumäärä on 72) kuoleman jälkeen, ilman että pahan demiurgin voimat voisivat pysäyttää hänen kohoamisensa.

Kirjoituksen loppuun on lisätty Jaakobin marttyyrikuolemaa käsittelevä katkelmallinen selonteko, joka on liitetty muuhun osaan epäsuoralla viittauksella ristiinnaulitsemiseen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Dunderberg, Ismo & Marjanen, Antti (toim.): Nag Hammadin kätketty viisaus – gnostilaisia ja muita varhaiskristillisiä tekstejä, s. 445. 2. täydennetty painos. Helsinki: WSOY, 2005. ISBN 951-0-30859-5.
  2. Schneemelcher, Wilhelm (toim.): New Testament Apocrypha: Gospels and Related Writings, s. 313–326. Louisville: John Knox Press, 1992.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • The (First) Apocalypse of James. Teoksessa Robinson, James M. (toim.): The Coptic Gnostic Library. Volume 3. A Complete Edition of the Nag Hammadi Codices (5 vols.). Brill, 2002. ISBN 978-90-04-11702-0. Koptinkielinen alkuteksti ja englanninkielinen käännös.
  • The (First) Apocalypse of James. Teoksessa Robinson, James M. (toim.): The Nag Hammadi Library in English, s. 260–268. The Definitive Translation of the Gnostic Scriptures Complete in One Volume. Composition by E. J. Brill, The Netherlands. 3rd revised edition. HarperSanFrancisco, 1990. ISBN 0-06-066935-7. Englanninkielinen käännös.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]