Marsanes

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Marsanes
Kirjailija tuntematon
Kieli kopti
Genre teologia
Julkaistu n. 270–330
Sarja: Nag Hammadin kirjasto
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Marsanes on setiläinen gnostilainen kirjoitus, joka tunnetaan Nag Hammadin kirjastosta (koodeksi X, kirja 1). Siitä puuttuu neljä sivua, ja useita rivejä ja sanoja on tuhoutunut tunnistamattomiksi. Teksti on ajoitettu noin vuosiin 270–330.[1]

Kuten Zostrianos ja Allogenes, kirjoitus kuvaa Marsaneen paljastamana niitä emanaatioita, joita korkein jumala synnytti itsestään gnostilaisessa esoteerisessä kosmogoniassa. Tekstissä on viitteitä siihen, että setiläiset kehittivät monismin ajatusta, joka vertautui Herakleonin ajatukseen universaalista täydellisyydestä ja vakinaisuudesta, joka ilmeni ennen kaikkea siinä olevien asioiden yhteismassan pysymisessä vakiona – eli kaikki materia saattoi vain muuttaa muotoa, mutta ei syntyä tai tuhoutua; sekä stoalaiseen ajatukseen, jonka mukaan mitään muuta ei ole olemassa kuin materia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Marsanes Early Christian Writings. Viitattu 10.5.2021.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Marsanes. Teoksessa Robinson, James M. (toim.): The Coptic Gnostic Library. Volume 5. A Complete Edition of the Nag Hammadi Codices (5 vols.). Brill, 2002. ISBN 978-90-04-11702-0. Koptinkielinen alkuteksti ja englanninkielinen käännös.
  • Marsanes. Teoksessa Robinson, James M. (toim.): The Nag Hammadi Library in English, s. 460–471. The Definitive Translation of the Gnostic Scriptures Complete in One Volume. Composition by E. J. Brill, The Netherlands. 3rd revised edition. HarperSanFrancisco, 1990. ISBN 0-06-066935-7. Englanninkielinen käännös.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Marsanes. The Gnostic Society Library. (englanniksi)
  • Marsanes. Early Christian Writings. (englanniksi)