David Suchet

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
David Suchet
David Suchet.jpg
Syntymäaika 2. toukokuuta 1946 (ikä 68)
Syntymäpaikka Lontoo
Aktiivisena 1966–
Puoliso Sheila Ferris (1976–)
Merkittävät roolit Hercule Poirot
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Allmovie

David Suchet ([su:ʃeɪ], s. 2. toukokuuta 1946 Lontoo) on englantilainen näyttelijä. Hänet tunnetaan muun muassa nimiroolistaan Agatha Christien romaaneihin perustuvassa, ITV:n tuottamassa televisiosarjassa Hercule Poirot.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kahdeksantoista vuoden ikäisenä Suchet kiinnostui näyttelemisestä ja liittyi National Youth Theatreen. Hän opiskeli Lontoossa London Academy of Music and Dramatic Artissa, jossa hän nykyisin toimii johtokunnan jäsenenä.

Vuonna 1973 Suchet liittyi Royal Shakespeare Companyyn, ja hän esiintyi televisiossa ensimmäistä kertaa 1970-luvulla. Suchetin ensimmäinen elokuvarooli oli vuonna 1980 televisioon tehdyssä Dickens-sovituksessa Kaksi kaupunkia. Vuonna 1985 hän näytteli nimiroolia televisiosarjassa Blott on the Landscape. Samana vuonna hän sai myös Royal Television Societyn myöntämän palkinnon parhaana miesnäyttelijänä. Roolistaan Hercule Poirot'na Suchet sai vuonna 1991 BAFTA TV Award -ehdokkuuden. Hän voitti Variety Club Awardin vuonna 1994 roolistaan David Mamet'n ohjaamassa näytelmässä Oleanna. Hän voitti myöhemmin myös toisen Variety Club Awardin roolistaan Antonio Salierinä näytelmässä Amadeus.

Eräs Suchetin erikoisimpia ja monesti kiistellyimpiä rooleja oli kuvitteellisen Bilyadin valtion puolustusministerin eversti Akir Nakeshin rooli elokuvassa Rautakotka (1986); muun muassa Antti Lindqvist sanoi Katso-lehden arvostelussaan, että hahmo oli liiankin selvä karikatyyri Muammar Gaddafista ja Bilyad olisi liiankin selvästi Libya. David Suchet sai kuningattarelta Brittiläisen imperiumin ritarikunnan upseerin arvonimen vuonna 2002 ansioistaan näyttelijänä ja vuonna 2010 hänelle myönnettiin saman ritarikunnan komentajamerkki.

Perhe ja sukutausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

David Suchetin isoveli on televisiojuontaja John Suchet.[1] David on naimissa näyttelijä Sheila Ferrisin kanssa, ja heillä on kaksi aikuista lasta.[2]

Davidin liettuanjuutalainen isoisä Isidor vaihtoi perheensä nimen Suchedowitzista Suchetiksi muutettuaan Liettuasta Etelä-Afrikkaan.[3] Davidin isä Jack oli lääkäri, joka muutti Etelä-Afrikasta Britanniaan 1930-luvulla. Davidin äidin Joanin (o.s. Jarché) äiti oli englantilainen protestantti ja isä Englantiin Ranskan kautta muuttaneiden venäjänjuutalaisten maahanmuuttajien jälkeläinen.[4] David kasvatettiin ilman uskontoa, mutta hän kääntyi kristityksi 1980-luvulla, ja hänet konfirmoitiin anglikaaniseen kirkkoon vuonna 2006.[2][1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b John Nathan: Interview: David Suchet 21.5.2010. The Jewish Chronicle. Viitattu 4.2.2014.
  2. a b Fiona Maddocks: Suchet's act of faith 19.6.2007. London Evening Standard. Viitattu 4.2.2014.
  3. David Suchet - how we did it : Eastern Europe BBC: Who Do You Think You Are?. Viitattu 4.2.2014.
  4. David Suchet - how we did it: French Photographer 2009. Who Do You Think You Are?. Viitattu 4.2.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.