Dassault/Dornier Alpha Jet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuvassa Ranskan ilmavoimien Dassault/Dornier Alpha Jet.
Dassault/Dornier Alpha Jet
Dassault/Dornier Alpha Jet

Dassault/Dornier Alpha Jet on monitoiminen kaksipaikkainen harjoitussuihkuhävittäjä. Sen ensilento tapahtui 26. lokakuuta 1973. Sitä on käytetty ensi sijassa lentokoulutukseen, ennen varsinaisiin suihkuhävittäjiin siirtymistä. Toissijaisesti tätä konetta on voitu käyttää esimerkiksi maajoukkoja vastaan rynnäkkölentotoiminnassa ja kevyenä hävittäjäpommittajana. Lentokone on suunniteltu ja toteutettu ranskalais-saksalaisena yhteistyönä. Konetyyppiä tarjottiin myös aikanaan Suomen ilmavoimille Aérospatiale Magister CM.170:n seuraajaksi, mutta sen sijaan BAe Hawk tuli valituksi. Patrouille de France -taitolentoryhmä on käyttänyt tämän tyypin harjoitussuihkukoneita lentonäytöksissään.

Koneen ohjaamorakenne on peräkkäin istuttava ja se on hyvin pitkälle samankaltainen BAe Hawkin kanssa. Taistelutoiminnassa voi toinen lentäjä toimia navigoijana, tähystäjänä ja mahdollisesti myös aseupseerina.

Konetyyppi esiteltiin 4. marraskuuta 1977. Sitä käyttivät Ranskan ja Saksan ilmavoimien ohella Kamerunin, Portugalin ja Thaimaan ilmavoimat. Siiviltään ylätasoinen ja nuolisiipinen kone ylsi 1 000 km/t enimmäisnopeuteen ja 14 630 m lakikorkeuteen. Koneen kaksi SNECMA Turbomeca Larzac -suihkumoottoria ovat ranskalaista alkuperää.

Kone suunniteltiin SEPECAT Jaguarille tarkoitettuun tehtävään rynnäkkö- ja suihkuharjoituskoneeksi, kun tämä konetyyppi osoittautui lentäjäkoulutukseen liian kehittyneeksi ja vaativaksi.[1] Alpha Jetin vuonna 1991 päättynyt tuotanto käsitti 480 konetta.

Alpha Jet -harjoitushävittäjään voidaan asentaa säiliö, jossa on vaihtoehtoisesti 27 mm Mauser IWKA - tai 30 mm DEFA -konetykki: näistä Mauser on Saksassa valmistettujen koneiden aseistusta ja DEFA -tyyppi Ranskassa valmistettujen. DEFA:n valmistajana toimii GIAT -aseyhtymä. Näiden lisäksi on mahdollisuus enintään 2 500 kg:n aseistukseen ripustimissa. Niihin saattaa kuulua sekä ohjuksia, raketteja että pommeja.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Sharpe, 2002: s. 70
  • Sharpe, Michael: Attack and interceptor jets – 300 of the world’s greatest military jet aircraft, s. 70-71. Lontoo, Englanti: Grange Books, 2001. ISBN 1-84013-335-X. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Dassault/Dornier Alpha Jet.

Samaan aikakauteen liittyviä verrokkeja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Tämä ilmailuun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.