Dark Souls

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Dark Souls
Dark Souls Cover.jpg
Kehittäjä From Software
Julkaisija JP From Software
Namco Bandai Games
Ohjaaja Hidetaka Miyazaki
Tuottaja Motoi Sakuraba
Säveltäjä(t) Motoi Sakuraba
Pelisarja Souls
Pelimoottori PhyreEngine
Julkaisupäivä
Lajityyppi toimintaroolipeli
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus PEGI: 16
Alusta PlayStation 3, Xbox 360, Windows
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Dark Souls on From Softwaren kehittämä toimintaroolipeli. Peli julkaistiin syksyllä 2011 PlayStation 3:lle ja Xbox 360:lle sekä elokuussa 2012 Microsoft Windowsille.

Peli on Demon’s Soulsin ”henkinen” seuraaja.[1] Demon’s Soulsista poiketen Dark Souls sijoittuu osittain avoimeen pelimaailmaan. Suuren suosion ja myyntilukujen pohjalta pelille on kehityksessä jatko-osa, Dark Souls II. Artorias of the Abyss lisäosa kertoo ajasta 300 vuotta ennen pelin tapahtumia.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dark Souls on hack and slash -tyylinen toimintaroolipeli, jossa pelaaja ohjaa itsensä luomaa pelihahmoa kolmannesta persoonasta, läpi muinaisen fantasiamaailman, joka on täynnä erilaisia tehtäviä ja hirviöitä. Peli eroaa muista saman lajityypin peleistä vaikeusasteellaan. Peliä on kutsuttu äärimmäisen vaikeaksi. Suurten ja isomassaisten hirviöiden, kuten lohikäärmeiden lisäksi, pelkkä viemärirotta voi olla tarpeeksi voimakas tappaakseen kokeneemmankin pelaajan. Vaikeusastetta lisää vielä erilaiset ansat, jotka voivat johtaa äkkikuolemiin. Pelin äärimmäisen vaikea vaikeusaste on periytynyt saman pelitalon Demons Souls -pelistä. Ideana on se, että kun pelaaja on läpäissyt jonkun todella vaikean haasteen (kuten voittanut pomovastuksen), pelaajalle tulee siitä hyvä olo, koska hän on edennyt pelissä vaikeusasteesta huolimatta. Peli onkin täynnä läheltä piti -kuolemia ja pelaajan oletetaan kuolevan jatkuvasti päästäkseen eteenpäin.

Pelissä on mukana sielu- ja humanity-resurssit. Pelissä metsästetään muiden olentojen sieluja. Sieluilla pelaaja voi muun muassa ostaa uusia tavaroita, hankkia lisää tasoja tai vaikkapa oppia niiden avulla uuden loitsun. Humanityn avulla pelaaja voi kutsua itselleen apujoukkoja, parantaa kuntoaan taikka muuntaa itsensä kuoleesta eläväksi. Mikäli pelaaja kuolee, hän tiputtaa keräämänsä sielut ja humanityt. Pelaajalla on mahdollisuus hakea ne takaisin, mutta jos hän kuolee toisenkin kerran, kaikki sielut ja humanityt katoavat. Niitä ei voi myöskään säilyttää turvassa.

Pelimaailma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelimaailma on todella iso ja periaatteessa avoin. Pelaajalla on ensimmäisen pomovastuksen jälkeen vapaus kulkea melkein minne tahansa kartan alueisiin. Käytännössä tämä ei kuitenkaan ole mahdollista pelin vaikeusasteen vuoksi. Pelaaja joutuisi kuolemaan lähes koko ajan, vaikka yrittäisi juosta vihollisia pakoon, unohtamattakaan massiivisia pomovastuksia jotka vartioivat kulkuteitä.

Pian ensimmäisen pomovastuksen jälkeen pelaajalle annetaan kolme kulkusuuntaa. Mikäli pelaaja kulkee ”taakse päin”, hän löytää portaat ja hissin. Tällöin pelaaja päätyy New Londo Ruins -nimiseen raunioon, jossa elää kummituksia. Mikäli pelaaja kulkee vasemmalle, hän löytää hautausmaan ja portaat. Nämä johtavat The Catacombs -hautakammioon, jossa vilisee luurankoja. Mikäli pelaaja lähtee oikealle, hän löytää portaat ja viemärin, jotka johtavat Undead Burg -nimiseen kaupunkiin, joka on täynnä epämuodostuneita sotilaita.

Nettiominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peliä voi pelata joko internetissä tai yksin offlinessa. Nettipelin ominaisuuksia ovat muun muassa:

 • Pelissä on Covenant eli klaaniominaisuudet. Klaaneihin liittyminen saattaa helpottaa pelin vetämistä, mutta vääränlainen käyttäytyminen klaanin sisällä, taikka väärään klaaniin liittyminen voi olla kohtalokasta.
 • Pelaaja näkee muiden pelaajien haamuja, mutta ei voi koskea näihin.
 • Pelaajat voivat kirjoittaa maahan viestejä ja varoittaa muita pelaajia esimerkiksi ansoista, salaisista reiteistä ja vihollisten

yllätyshyökkäyksistä. Viestien avulla pelaajat voivat myös huijata muita pelaajia.

 • Koskettamalla maassa olevia veritahroja pelaaja voi nähdä miten ja minne toinen pelaaja on kuollut kyseisellä alueella.
 • Pelaaja voi kutsua muita pelaajia apuun, jolloin esimerkiksi pomovastukset ovat kukistettavissa yhteistyöllä.
 • Pelaaja voi tunkeutua toisen pelaajan maailmaan, jolloin hänestä tulee tason ylimääräinen pomovastus.
 • Areena (vaati lisäosan)

Prepare to Die Edition[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2012 pelistä julkaistiin Prepare to Die Edition -erikoisversio, joka sisältää alkuperäisen pelin lisäksi Artorias of the Abyss -lisäosan ja monia muita uusia ominaisuuksia. Versiossa pelistä löytyy entistä laajempi kartta sekä enemmän vihollisia, pomovastuksia ja aseita. Version mukana tulee myös areena, jossa pelaajat voivat taistella vastakkain. Useita ohjelmointivirheitä on korjattu. Samoihin aikoihin peli julkaistiin myös tietokoneelle.

Pelin pomovastukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Asylum Demon on kaikille pelin ensimmäinen pomovastus. Jättiläismäinen demoni nuijan kanssa. Kyseinen pomovastus on pelin "tutorial" osion pomo.
 • 2 pienen haarniskoidun lohikäärmeen näköistä Bell Gargoyle hirviötä hyökkää pelaajan kimppuun kun hän kiipeää Undead Parishissa sijaitsevan "Undead Church" kirkon katolle. Mikäli ensimmäisenä ilmestyneen Gargoylen hännän katkaisee, pelaaja saa erikoisen kirveen.
 • Capra Demonin kohtaa mikäli astuu vahingossa hänen reviirilleen Undead Burgin alatasossa. Hän on monta metriä pitkä kädellinen hirviö, joka kantaa kahta raskaan sarjan teloitus miekkaa.
 • Ceaseless Discharge on Demon Ruinsissa nukkuva jättiläismäinen laavahirviö. Hän saattaa olla jopa koko pelin voimakkain tuliperäinen vihollinen. Tämä pomovastus on vaikea vain pelaajille, jotka suosivat lähitaistelua (melee), kun taas kaukotaistelulla tämä pomovastus ei ole vaikea voitettava.
 • Centipede Demon on monijalkainen laavassa luikerteleva demoni Demon Ruinsin pohjalla.
 • Chaos Witch Quelaag on yksi Izalithin noidan tyttäristä. Hän on puoliksi hämähäkki ja puoliksi ihminen. Hän lepää Blighttownin pohjalla, vartioimassa Demon Ruinsin sisäänkäyntiä.
 • Crossbreed Priscilla on piilotettu pomovastus, joka löytyy Painted World of Ariamisista, mikäli pelaaja on sinne jotenkin päässyt. Hän on puoliksi ihminen ja puoliksi lohikäärme. Käyttää aseenaan viikatetta ja hänellä on kyky muuntaa itsensä näkymättömäksi.(Voi ohittaa kulkemalla hänen takanaan olevaa siltaa pitkin )
 • Dark Sun Gwyndolin on kuningas Gwynin poika (joka ollaan kasvatettu kuin tyttö). Hän on puolijumala ja hallitsee kaikkea, mitä Anor Londossa tapahtuu. Hän on mestari luomaan illuusioita. Häntä on tosin melko vaikea löytää... Mainittakoos myös, että hän on Blade of the Darkmoon klaanin johtaja.
 • Demon Firesage on tuliversio Asylum Demonista, joka löytyy Demon Ruinsin pohjalta.
 • Four Kings, eli neljä kuningasta löytyy Abyksestä ja toimii New Londo Ruinsin pomona.
 • Gaping Dragon on Depthsistä löytyvä lohikäärme, jonka vatsa on auennut ja sinne on kasvanut hampaita. Gaping Dragon on erittäin hidas mutta hänen alleensa ei parane joutua.
 • Great Grey Wolf Sif on edesmenneen Artorias the abysswalkerin lemmikkisusi, joka vartioi hänen hautaansa. Hän käyttää jättiläismäistä Greatsword of Artorias miekkaa, jonka sai Artoriakselta lahjaksi. Hänet ja Artoriaksen haudan löytää Darkroot Gardenista. Hänen intro kohtauksena muuttuu, mikäli pelaaja vetää lisäosa sisällön läpi ennen Sifin tapaamista ensimmäistä kertaa. Sifin taistelutekniikat muistuttavat paljolti hänen Artorias mestarinsa tekniikoita, jotka Artorias on ilmeisesti opettanut hänelle.
 • Iron Golem on Sen's Fortressissa lepäävä jättiläismäinen haarniskan omaava patsas, joka vartioi Anor Londo kaupungin sisäänkäyntiä.
 • Moonlight Butterfly on iso jättiläis-perhonen, jonka löytää Darkroot Gardenista.
 • Nito, ensimmäinen kuollut on Tomb of Giantsin pohjalla lepäävä kuoleman omaksuva hirviö, joka herää jos pelaaja menee hänen haudan läheisyyteen. Erityisen hankalaksi Niton tekee se, että hän myös kutsuu luuranko armeijoita puolustamaan itseään taistellessaan.
 • Dragon Slayer Ornstein on hopeiden ritarien kapteeni ja kuningas Gwynin ritareista toiseksi voimakkain Artoriaksen jälkeen. Hänen nopeutensa vuoksi pelaaja ei voi juosta häntä pakoon. Hän pystyy jopa "liitämään" ilmojen halki pelaajan luo. Ornstein on pelin voimakkain sähköä hyväksi käyttävä pomovastus. Hän kantaa sähkökeihästä, joka antaa pelaajalle sähköiskuja ja sillä voi myös ampua salamoita pelaajaa kohti. Mikäli Ornstein kuolee, toinen pomovastus Smough perii hänen voimansa, sekä iskunsa. Ornsteinin tehtävä on vartioida Anor London temppeliä. Ornsteinilla on messingin värinen leijona haarniska, jonka voi ostaa hänen kuolemansa jälkeen.
 • Executioner Smough on jättiläismäinen, ihmiseltä näyttävä kultainen mies, joka käyttää aseenaan jättiläismäistä kultaista nuijaa. Smough on hyvin kestävä ja tekee runsaasi vahinkoa pelaajalle, mikäli hänen alleensa jää. Hän saattaa jopa rikkoa temppelin rakenteet taistellessaan. Hänen haarniskansa voi ostaa hänen kuolemansa jälkeen, mutta mikäli Smough kuolee, toinen pomovastus, Ornstein perii hänen voimansa ja iskunsa. Smoughin tehtävänä on tappaa kaikki Anor London temppeliin astuvat ulkopuoliset.
 • Pinwheel on Catacombsin pohjalta löytyvä kasvoton pomovastus, jonka ympärillä leijuu kolme maskia. Hän käyttää taistelussa tulitaikoja ja kloonailee itsestään useita eri kopioita. Pinwheel on koko pelin toiseksi heikoin pomovastus, Bed of Chaosin jälkeen, mutta tekee pelaajalle keskinkertaista tulivahinkoa.
 • Seath The Scaleless on (kuolematon) kristallityypin lohikäärme. Hän on koko pelin ainut kristallipomovastus ja hänet löytää ensimmäistä kertaa Duke's Archivesta. Hän pystyy aiheuttamaan kristallivyöryjä ja mikäli niihin kuolee, pelaajan ylle lankeaa kirous. Häntä vastaan täytyy pelissä taistella kahdesti. Ainoastaan mestarivelho Big Hat Logan tietää miten murtaa hänen kuolemattomuudensa.
 • Stray Demon on huomattavasti isompi ja vahvempi versio Asylum demonista. Häntä vastaan voi taistella ainoastaan, mikäli pelaaja jotenkin pääsee takaisin Northern Undead Asylumiin.
 • Taurus Demon on Undead Burgin sillalta löytyvä iso pomovastus. Yleistä harhaluuloa poiketen, häntä ei ole pakko tappaa. Hänet voi tosin ohittaa ainoastaan mikäli on valinnut pelaajalle lahjaksi Master Keyn.
 • The Bed of Chaos on Lost Izalithista löytyvä iso puu, jonka oksat ja juuret hyökkäävät pelaajan kimppuun. Pomovastus on todella heikko ja Pinwheelin ohella koko pelin heikoin pomovastus (vaatii ainoastaan 3 iskua tappaakseen hänet), mutta pelaajalla on oltava hyvät refleksit väistellessään hänen iskujaan, jotka saattavat pudottaa pelaajan alas rotkoon.

Lisäosan pomovastukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaaja taistelemassa Artorias, the Abysswalkeria vastaan
 • Artorias the Abysswalker on Gwynin ritareista kaikista voimakkain ja hän on kaikkien mustien ritarien kapteeni. Hän on myös Sif suden mestari. Hän kuoli aikoinaan yrittäessaan puolustaa Sifiä Manuksen tappavalta iskulta. Hän meni Sifin eteen ja otti Manuksen tappavan iskun vastaan Sifin puolesta. Näin ollen abyksen nestettä pääsi hänen kehoonsa, jolloin Artoriaksen sielu alkoi hitaasti kuolla ja Manus alkoi hallita hänen kehoaan. Samalla hänen toinen puoli yläkehostaan halvaantui. Artoriaksen voi löytää Royal Gardenista, sen jälkeen kun Manus on jo tehnyt hänet hulluksi. Hän on äärimmäisen agressiivinen ja käyttää abyss nestettä hyväkseen taistellessaan. Artoriaksen taistelutekniikat muistuttavat paljolti hänen lemmikkinsä, Sifin tekniikoita. Hänet kannattaa tappaa nopeasti, sillä hänestä tulee koko ajan voimakkaampi ja hänen iskunsa pahentuvat sitä mukaan kuinka kauan taistelu kestää. Hänen haarniskansa voi ostaa hänen kuolemansa jälkeen. Artorias saattaa olla helpompi sellaisille pelaajille, jotka ovat panostaneet pitkän matkan aseisiin ja taikoihin kun taas keihäin ja miekoin häntä on paljon vaikeampi voittaa.
 • Black Dragon Kalameet on Royal Woodsissa lepäävä yksisilmäinen musta lohikäärme, joka löytyy Artoriaksen lähettyviltä. Hän on koko pelin toiseksi kestävin pomovastus. Erityisen vaikeaksi pomovastuksen tekee se, että hänellä ei ole erityisiä heikkouksia ja se että hänellä on vastaisku kaikkiin pelaajan kohdistamiin iskuihin. Hän sylkee suustaan mustaa tulta, joka on erittäin tappavaa. Sellaisille pelaajille, jotka eivät ole panostaneet pelihahmon staminaan, tämä pomovastus saattaa olla jopa miltei mahdoton. Muille pelaajille Kalameet ei ole yleensä yhtä vaikea.
 • Manus, Father of the Abyss on koko pelin kestävin ja myös oletettavasti vaikein pomovastus. Hän on koko abyksen luoja ja sen hallitsija. Tunnetun myytin mukaan hänet voi myös tappaa jousipyssyllä kohtaamatta itse Manusta, mutta se vaatii jopa 6000 pelin kalleinta nuolta Manuksen erityisen kestävyyden takia <- todistettu valheelliseksi. Manus ei kuitenkaan ole yhtä vaikea sellaisille pelaajille, jotka ovat ovat panostaneet pelaajan kestävyyteen ja haarniskoihin.
 • Sanctuary Guardian on omituinen petoeläin, joka löytyy Oolacile Sanctuarystä. Hänellä on hyvin monenlaisia eri iskuja pelaajaa vastaan. Hän on koko pelin ainut pomovastus, joka voi syntyä uudelleen.
 • Lesser Guardian on samaa eläinlajia kuin Sanctuary Guardian. Mikäli pelaaja vetää lisäosa sisällön, Sanctuary Guardian syntyy uudelleen ja saa kumppanikseen Lesser Guardianin, jolloin heitä molempia vastaan täytyy taistella samaan aikaan.

Loppuvastus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mikäli pelaaja tappaa Gwyn Lord of Cinderin, eli kuningas Gwynin, peli voi loppua sen jälkeen kahdella tavalla jonka jälkeen tulee lopputekstit ja peli päättyy.

NG+ Modi ja pelin vaikeuttaminen entisestään[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sen jälkeen kun kuningas Gwynin on tappanut, lopputekstien jälkeen peli alkaa automaattisesti uudelleen NG+ tilassa. Pelaajalla on nyt käytössään edelleen samat statukset, aseet, haarniskat ja suurin osa keräämistään tavaroista, mutta pelin kaikki viholliset (pomovastukset mukaanlukien) ovat monta kertaa edellistä kestävämpiä ja heidän iskunsa ovat entistäkin tappavampia. Heillä on myös joukko uusia iskuja ja ovat esim. nopeampia juoksemaan pelaajan kimppuun. Kuningas Gwynin haarniska on nyt ostettavissa hänen kuolemansa jälkeen. Mikäli pelaaja vetää pelin uudelleen läpi, eli tappaa Gwynin uudelleen, peli alkaa alusta NG++ tilassa joten vaikeusaste nousee sitä mukaa mitä enemmän kertoja pelin vetää läpi. Tämä jatkuu niin kauas kunnes pelaaja on vetänyt pelin 6 kertaa läpi jolloin peli on NG++++++ asteella. NG++++++ on koko pelin vaikein vaikeusaste. Mikäli pelaaja kuitenkin haluaa pelin vielä tätäkin vaikeammaksi, hänen täytyy hankkia lohikäärme Kalameetin "Calamity" sormus, jonka ylläpitäminen kiroaa pelaajan Kalameetin kirouksella, joka tekee kaiken pelaajan kokeman vaurion kaksi kertaa tappavammaksi.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vastaanotto
Yhteispisteet
Kerääjä Pisteet
GameRankings (PS3) 88.56%[2]
(X360) 88.43%[3]
GameStats (PS3) 8.9/10[4]
(X360) 8.9/10[5]
Metacritic 89/100[6]
(X360) 89/100[7]
Arvostelupisteet
Julkaisu Pisteet
G4 5/5[4]
Game Revolution A-[6]
GameSpot 9.5/10[4]
GamesTM 9/10[6]
GamesRadar 9/10[4]
GameTrailers 9.2/10[4]
GameZone 9/10[4]
IGN 9.0/10[4]
Official Xbox Magazine (UK) 9/10[6]
Pelaaja 9/10[8]
Play Magazine 90%[6]
PSM3 9.1/10[6]
Palkinnot
Palkitsija Palkinnon nimi
GameTrailers[9] Paras roolipeli
GameZone,[10] Paras RPG (Runner-Up)
GameZone[10] Paras toimintapeli

Peli sai useimmilta kriitikoilta lähes tulkoot täydet pisteet. IGN ja Gamespot antoivat pelille yhdeksän pistettä kymmenestä. Peli on saanut runsaasti kehuja vaikeusasteestaan, massiivisesta kartasta, sulavasta taistelusysteemistä ja myös visuaalisesta ulkoasusta. Ainoastaan pelin Windows-versio on saanut paljon kritiikkiä muun muassa huonosta frame ratesta ja takkuisista kontrolleista. Windows-versiossa ei ole kuitenkaan takkuista kontrollia mikäli pelaajalla on tietokoneeseensa ohjain esimerkiksi Logitech:n ohjaimet tai Xbox360 ohjain. PS3 ohjain on liitettävissä, mutta silloin näppäimet ovat käännetty ja kontrolli on entistä vaikeampaa. Peli voitti useita palkintoja eri pelialan palkitsijoilta. Dark Souls sai useita "Vuoden peli" palkintoja ja muun muassa paras "Boss Fight" palkinnon.[11]

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dark Souls ja Demon's Souls pelit ovat toimineet inspiraation lähteenä Sonyn Playstation 4 pelikonsolin netti-ominaisuuksissa. Ne ovat myös yhden Sonyn pääkehittäjän, Shuhei Yoshidan ehdottomia suosikkeja Playstation 3 pelikonsolilla.[12] Dark Souls pelisarjasta on sittemmin tullut paljon tunnetumpi, kun julkisuuden henkilö PewDiePie alkoi tehdä niistä Let's Play sarjaa YouTubeen.[13] Pelisarjan juoni ja tarina ovat tunnetusti mysteerisiä, eikä tarinasta paljasteta tärkeitä yksityiskohtia, vaan pelissä on tarkoitus selvittää tarinan tapahtumat itse, jonkinlaisia johtolankoja löytämällä, kuten löytämällä esineitä, sekä juttelemalla muille pelimaailman hahmoille. Tämän takia YouTubeen on tehty monia eri aiheeseen liittyviä videoita, joissa pelaaja kertoo oman näkemyksensä siitä mitä pelimaailmassa on tapahtunut. Näitä videoita kutsutaan Dark Souls Lore videoiksi. Tällähetkelle tunnetuimmat Lore videoiden tekijät ovat VaatiVidya, sekä EpicNameBro.[14][15][16]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

http://darksoulswiki.wikispaces.com/Bosses

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]