Carl-Henning Pedersen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Carl-Henning Pedersenin ja Else Alfeltin museo Birkissä, Herningin ulkopuolella. Rakennuksen on suunnitellut C.F. Møller (1898–1988) ja se valmistui 1976.
Riben tuomiokirkon alttari.

Carl-Henning Pedersen (23. syyskuuta 191320. helmikuuta 2007) oli tanskalainen taidemaalari ja keskeinen hahmo 1940- ja 1950-lukujen vaihteen Cobra-taiteilijaryhmässä. Häntä kutsuttiin ”Skandinavian Chagalliksi”, ja häntä pidetään yhtenä Tanskan 1900-luvun jälkipuoliskon merkittävimmistä kuvataiteilijoista.

Elämä ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pedersen syntyi Kööpenhaminassa ja varttui köyhällä Vigerslev Allen alueella, jossa hän kehitti radikaaleja poliittisia ajatuksia. Hän lähti 1933 opiskelemaan Helsingørin kansainväliseen kansankorkeakouluun, jossa hän tapasi itseoppineen taiteilijan Else Alfeltin. He avioituivat 1934 ja esikoistytär Vibeke Alfelt syntyi samana vuonna. Alfelt rohkaisi Pederseniä maalaamaan, ja Pedersen osallistui neljällä abstraktilla maalauksellaan Kööpenhaminan vuosittaiseen taiteilijoiden syysnäyttelyyn vuonna 1936. Hänen modernistiset työnsä saivat vaikutteita kubisteilta ja Paul Kleeltä, mikä herätti vastustusta hänen aikalaiskollegoissaan, jotka olivat suuntautuneet sosialistiseen realismiin ja kommunismiin.

Vuonna 1939 Pedersen vaelsi jalan Tanskasta Pariisiin, jossa hän näki muun muassa Picasson ja Matissen töitä. Paluumatkalla hän vieraili Frankfurt am Mainin ”rappiotaiteen” näyttelyssä (saks. entartete Kunst), jossa erityisesti Marc Chagall jätti häneen suuren vaikutuksen loppuelämäkseen. Toinen tytär Kari-Nina syntyi 1940, ja Tanskan natsimiehityksen aikana Pedersen liittyi Høst-taiteilijaryhmään.

Pedersen ja Else Alfelt olivat vuonna 1948 mukana perustamassa Cobra-ryhmää ja pysyivät siinä sen hajoamiseen 1951 asti. Pedersen voitti Eckersberg-palkinnon 1950 ja Guggenheim-palkinnon 1958. Vuonna 1961 hänen töistään järjestettiin takautuva näyttely Pittsburghin Carnegie Institutessa, ja vuonna 1962 hän oli Tanskan edustaja Venetsian biennaalissa.

Pedersenin työt kasvoivat monumentaalisemmiksi 1960- ja 1970-luvuilla. Tämän ajan töistä esimerkkinä on suuri mosaiikki Kööpenhaminan yliopiston H. C. Ørsted -instituutissa.

Else Alfelt kuoli vuonna 1974, ja Pedersen avioitui Sidsel Ramsonin kanssa. Pedersen vastusti töidensä myyntiä, ja perusti sen sijaan oman taidemuseon 1976 Herningiin. Hän lahjoitti töitään myös Tanskan valtion taidemuseolle 2007.

Pedersen kuoli Kööpenhaminassa 2007 pitkän sairauden jälkeen.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Heise-Fjeldgren, Astrid & Poignet, Sylvie (2004): Carl-Henning Pedersen, Akvareller og tegninger, tekster og digte, Borgen. ISBN 87-21-02141-4.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Carl-Henning Pedersen