Cameron Mackintosh

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sir Cameron Mackintosh vuonna 2012.

Cameron Anthony Mackintosh (s. 17. lokakuuta 1946 Lontoo) on brittiläinen teatterituottaja, joka tunnetaan erityisesti Andrew Lloyd Webberin säveltämien ja muiden kansainvälisten menestysmusikaalien tuottajana ja oikeuksien haltijana. Huippuaikoinaan 1990-luvulla The New York Times kuvasi häntä maailman menestyneimmäksi ja vaikutusvaltaisimmaksi teatterituottajaksi.[1] Hän on tuottanut muun muassa musikaalit Les Misérables, The Phantom of the Opera, Mary Poppins, Oliver!, Miss Saigon ja Cats.

Mackintosh aateloitiin vuonna 1996 tunnustuksena ansioistaan musiikkiteatterialalla. Sunday Times arvioi vuonna 2011 hänen omaisuutensa 932 miljoonan euron arvoiseksi, mikä teki hänestä Britannian musiikkiteollisuuden kolmanneksi rikkaimman.[2]

Elämä ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mackintosh syntyi Lontoon pohjoisosan Enfieldissä. Hänen maltalais-ranskalainen äitinsä oli tuotantosihteeri ja skottilaissukuinen isä puutavarakauppias ja jazztrumpetisti.[3]

Mackintosh aloitti teatteriuransa näyttämöapulaisena ensin Drury Lanen Theatre Royalissa ja sitten useiden kiertävien teatteriseurueiden jäsenenä. Hän alkoi tuottaa omia teatterikiertueitaan, kunnes asettui tuottajaksi Lontooseen 1970-luvulla. Hänen ensimmäisiä Lontoon-tuotantojaan oli vain kaksi viikkoa pyörinyt Anything Goes vuonna 1969, The Card (1973), Side by Side by Sondheim (1976), My Fair Lady (1978) ja Tom Foolery (1980).

Maailmanmenestys alkoi vuonna 1981, kun Mackintosh tuotti Andrew Lloyd Webberin musikaalin Cats, jonka aihetta, T. S. Eliotin kissarunoja lapsille, pidettiin hyvin erikoisena ja riskialttiina. Siitä kuitenkin tuli näytäntökauden suurin musikaalimenestys ja kaikkien aikojen pisimpään ohjelmistossa pysynyt musikaali niin Lontoossa kuin New Yorkissakin. Seuraavaksi hän tilasi ranskalaiselta kirjoittajaparilta Claude-Michel Schönberg ja Alain Boublil musikaalisovituksen heidän hyvin menestyneestä konseptialbumistaan Les Misérables, joka perustui Victor Hugon romaaniin Kurjat. Musikaali ei alkuun menestynyt kriitikkojen silmissä eikä lippukassalla, mutta siitä tuli kuitenkin vähitellen hyvin suosittu.

Vuonna 1986 Mackintosh tuotti Andrew Lloyd Webberin musikaalin The Phantom of the Opera, josta tuli edeltäjiäänkin suurempi menestys.

Syyskuussa 1989 sai ensi-iltansa Claude-Michel Schönbergin ja Alain Boublilin Miss Saigon, joka saavutti teatterihistorian suurimman ennakkomyynnin. Vuonna 1990 oli vuorossa Louis Jordanin musiikkiin perustuva Five Guys Named Moe. Sen jälkeen Cameron Mackintosh on tuonut näyttämölle uutuusmusikaalien lisäksi uusintatuotantoja monista aiempien vuosikymmenien menestysmusikaaleista tai musiikkielokuvista. Näihin lukeutuvat Oliver! (2008), My Fair Lady ja Hair.

Vuonna 2014 Cameron Mackintosh hyväksyttiin ensimmäisenä brittituottajana American Theater Hall of Fameen.[4]

Mackintoshin yritysryhmä Delfont Mackintosh group omistaa monia lontoolaisteattereita, kuten Prince Edward Theatre, Prince of Wales Theatre, Novello Theatre, Queen's Theatre, Gielgud Theatre, Wyndham's Theatre ja Noël Coward Theatre.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mackintoshin elämänkumppani on australialaissyntyinen teatterivalokuvaaja Michael Le Poer Trench. Cameron Mackintoshin nuorempi veli Robert toimii myös tuottajana.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Cameron Mackintosh