Bolognese (koira)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Bolognese

Bologneser2.jpg

Avaintiedot
Alkuperämaa Italia
Alkuperäinen käyttö seurakoira
Nykyinen käyttö seurakoira
Elinikä 13-15 v
Muita nimityksiä "bolo"
FCI-luokitus ryhmä 9
Ulkonäkö
Paino 2,5–4 kg
Säkäkorkeus uros 27–30 cm, nartut 25–28 cm
Väritys valkoinen

Bolognese, myös bichon bolognese, on Italiasta kotoisin oleva seurakoira, joka on Suomessa melko harvinainen. Bolognese on rauhallinen ja omistajarakas sekä ujostelematon koirarotu. Bologneset ovat miellyttämisenhaluisia ja ketteriä, mikä tekee niistä oivallisia agilitykoiria. Bologneset ovat innokkaita ulkoilijoita, mutta tulevat toimeen vähemmälläkin. Bologneseja on käytetty muinoin laivakoirina pyydystämässä rottia ja hoveissa sängyn lämmittäjinä.

Turkinhoito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bolognesella on puhtaanvalkoinen, pörröinen ja pehmeä turkki. Se on kaunis, mutta sen hoitoon on käytettävä aikaa. Turkkia on harjattava laadusta riippuen joka päivä tai pari kertaa viikossa. Pentuturkin vaihtuessa aikuiskarvaan bolognesea pitää harjata jopa päivittäin. Turkin hoitoa varten kannattaa ostaa muutama kampa, jotka vaihtelevat tiheydeltään. Kampojen lisäksi voi ostaa turkin hoitamisen avuksi eläinkaupasta koirille tarkoitetun "takkusuihkeen" tällöin mahdolliset takut on helpompi selvittää. Bolognese pestään silloin kun tarve vaatii. Turha peseminen kuivattaa ihoa. Turkin pesuun kannattaa käyttää eläinkaupoista löytyviä laadukkaita shampoita, jotta turkki pysyy hyvä kuntoisena ja valkoisena. Shamppoon lisäksi pesun yhteydessä voi käyttää koirille tarkoitettua hoitoainetta. Turkkia ei saa föönata pesun jälkeen! Turkki kuivataan pyyhkeellä taputtelemalla ja sen jälkeen koiran annetaan kuivua itsestään. Turkki kuivuu noin kahdessa tunnissa, tänä aikana pitäisi välttää ulos menoa, jottei koira vilustu.

Vaatetus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bolognese pärjää hyvin ilman vaatteita, mutta talvipakkasilla koiralle voi tulla kylmä. -20 asteessa koiran tassuja alkaa palella helposti ja tähän ongelmaan auttavat tossut. Tossujen lisäksi bologneselle voi pukea villapaidan tai paksumman manttelin kovimmilla pakkasilla. Täytyy muistaa, että bolognesella ei ole aluskarvaa niin kuin useimmilla koirilla ja tämän takia sille voi tulla talvella kylmä. Jos koiraa ei halua vaatettaa täytyy lenkit pitää todella lyhyinä, ettei koira tule kipeäksi. Yleensä bolognese jopa kieltäytyy kävelemästä pitkälle jos sen tassuja paleltaa, tällöin se nostelee tassujaan tai voi mennä jopa maahan makaamaan. Kurakeleillä kurahaalari on todella kätevä asuste. Koira tottuu melko nopeasti vaatteisiin, varsinkin jos sen totuttaa niihin jo pentuna.

Bolognese ja toiset koirat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bolognese ei tule toimeen kaikkien koirien kanssa. Koira voi olla iloinen, mutta se voi olla varautunut, jos esim. peräpäätä haistellaan, se saattaa murahtaa toiselle. Bolognese tulee toimeen etenkin koirien kanssa jotka se on tuntenut pennusta tai nuoresta asti, mutta myös uusien tuttavuuksien kanssa, etenkin jos on eri sukupuolta. Bolognesea kiinnostavat erityisesti muut pienet koirat, koska isommat koirat voivat dominoida sitä.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bolognese on hyvin paljon maltankoiraa muistuttava rotu: pienikokoinen, valkoinen ja pitkäkarvainen. Bolognesen säkäkorkeus on uroksilla noin 27–30 cm ja nartuilla 25–28 cm, paino 2,5–4kg ja 2/5 koko pään pituudesta pitkä kuono.

Luonne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bolognese on hyvin rauhallinen ja älykäs koira. Se sopii hyvin koulutettavaksi. Se oppii uudet temput nopeasti hyvien herkkupalojen avulla. Bolognese kiintyy hyvin herkästi perheeseensä. Bolognese tarvitsee paljon huomiota ja se haluaa olla aina kaikessa mukana. Koirasta tuleekin hyvin helposti onneton jos se jätetään perheen arjesta ulkopuolelle. Bolognese pitää läheisyydestä ja vanhetessaan siitä tuleekin varsinainen sylikoira. Urokset ovat hieman itsenäisempiä kuin nartut. Bolognese on hyvin utelias ja ympäristö kiinnostaa sitä todella paljon. Vapaana ollessaan se saattaakin lähteä yksinään tutkiskelemaan paikkoja, mutta omistajastaan se ei ikinä lähde kovinkaan kauas. Yleensä bologneseen on helppo pitää näköyhteys. Täytyy kuitenkin muistaa, että bolognese voi olla hyvinkin omapäinen sille tuulelle sattuessaan. Tällöin omistajan kutsuhuutelut saattavat mennä kuuroille korville jos jokin muu on kiinnostavampaa.

Kenelle bolognese sopii[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bolognese sopii ihmiselle, jolla on aikaa koiralleen. Vaikka bolognese ei välttämättä tarvitse pitkiä lenkkejä, se pitää kuitenkin seurasta ja sen turkin hoitoon menee aikaa. Bolognese ei ole ulkokoira, joka viihtyy ympäri vuoden yksin kopissaan ulkona. Se haluaa olla lähellä omistajaansa ja saada hellyyttä osakseen. Bolognese sopii hyvin harrastuskoiraksi, sillä se on fiksu ja reipas koira, joka kyllä jaksaa touhuta. Se kuitenkin tyytyy myös tavalliseen kotielämään, kunhan sille välillä annetaan jonkinlaista aktiviteettia, lenkkejä ja uusien temppujen opettelua. Bolognese sopii myös lapsiperheeseen, kunhan lapsille tehdään selväksi kuinka koiraa kohdellaan. Koira voi hermostua liiasta turkin repimisestä, vaikka onkin melko kärsivällinen rotu. Bolognese sopii siis ihmiselle, joka antaa sille paljon rakkautta, mutta osaa olla kuitenkin vaadittaessa tiukka, jottei koira pääse talon kuninkaaksi. Silloin koira on onnellinen ja antaa rakkautta takaisin omistajalleen.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Bolognese (koira).