Blaise Compaoré

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Blaise Compaoré vuonna 2003. Lähde: Antônio Cruz

Blaise Compaoré (s. 3. helmikuuta 1951, Ouagadougou) on ollut Burkina Fason presidentti vuodesta 1987. Hän on maan valtapuolueen Congrès pour la Démocratie et le Progrèsin perustaja.

Sotilaskoulutuksen saaneesta Compaorésta tuli presidentti 15. lokakuuta 1987 verisessä vallankaappauksessa, jossa syrjäytettiin ja tapettiin silloinen presidentti Thomas Sankara. Sankarasta oli tullut presidentti vuoden 1983 vallankaappauksessa, jonka organisaattori Compaoré myös oli. Päästyään presidentiksi hän raivasi tieltään kaksi vallankumousjohtajaa, Henri Zongon ja Jean-Baptiste Boukary Linganin syyttäen heitä juonittelusta häntä vastaan.

Compaoré on vienyt maata kohti demokratiaa, mutta häntä on syytetty vastuulliseksi lehtimies Norbert Zongon murhaan. Vaikka sananvapaus maassa onkin lisääntynyt, Campaoréa on syytetty myös median pelottelusta ja uhkailusta. Thomas Sankaran leski Miriam Sankara syytti presidenttiä myös miehensä salamurhasta.

Compaoré valittiin vaaleilla presidentiksi 1991 ja uudelleen 1998. Elokuussa 2005 hän ilmoitti ehdokkuudestaan marraskuun 2005 presidentinvaaleissa. Opposition poliitikot vastustivat hänen asettumistaan ehdolle, sillä vuonna 2000 oli säädetty laki, jonka mukaan yksi henkilö saisi olla presidenttinä vain kaksi perättäistä kautta. Sama laki myös lyhensi presidentin toimikautta seitsemästä viiteen vuoteen. Compaorén kannattajat kuitenkin väittivät, ettei uusi laki sido Compaoréa sillä tämä oli jo presidenttinä kun laki tuli voimaan. Compaoré asettui vastustuksesta huolimatta ehdolle ja hänet valittiin kolmannelle kaudelle 13. marraskuuta 2005. Hän voitti 12 vastaehdokastaan saamalla 80,35 % äänistä.

Tämä poliitikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.