Barbaari

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee sanaa barbaari käsitteenä. Sanan muista merkityksistä, katso täsmennyssivu.
Conan - barbaari -elokuvan innoittamia Cosplayereitä.

Barbaari (muinaiskreikaksi βάρβαρος, bárbaros[1]) on sivistymätöntä tai raakalaismaista ihmistä kuvaava sana. Sana barbaari on peräisin antiikin Kreikasta, alkuperäiseltä merkitykseltään henkilö, joka ei puhunut kreikkaa. Sana oli todennäköisesti onomatopoeettinen, kuvaten ulkomaalaisten käsittämätöntä pälätystä ”bar, bar”[2]. Myöhemmin roomalaiset lainasivat sanan tarkoittaen sillä henkilöä, joka ei puhunut kreikkaa tai latinaa.

”Barbaarit” fantasiakirjallisuudessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fantasiakirjallisuudessa barbaarit ovat eräs useasti nähty hahmojen arkkityyppi. Monissa teoksissa barbaarit ovat esimerkiksi isoja, lihaksikkaita, usein vaaleatukkaisia villi-ihmisiä. Yksi ensimmäisistä barbaarihahmoista, ja myös kaikkein tunnetuin oli Robert E. Howardin Conan kimmerialainen. Barbaari on myös mahdollinen hahmoluokka monissa roolipeleissä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Liddell, Henry George & Scott, Robert: βάρβᾰρος A Greek-English Lexicon. 1940. Perseus Digital Library, Tufts University. (englanniksi)
  2. Barbarian The Concise Oxford Companion to Classical Literature. Oxford University Press, 1993, 2003 / Answers.com. Viitattu 11.2.2010.
Tämä antiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.