Augustenburg

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Augustenburg eli Augustenborg (koko nimi saks. Schleswig-Holstein-Sonderburg-Augustenburg, tansk. Slesvig-Holsten-Sønderborg-Augustenborg) oli tanskalaisen Oldenburgin hallitsijasuvun eräs haara, jolle kuului pitkään Augustenburgin herttuan arvo. Suvun edustajia oli 1800-luvulla sekä Tanskan että Ruotsin kruununperijöinä, mutta se ei lopulta noussut kummankaan maan valtaistuimelle.

Suku polveutuu Tanskan kuningas Kristian III:n pojan, Slesvig-Holsten-Sønderborgin herttua Hannu nuoremman pojanpojasta Ernst Güntheristä (1608–1689), joka rakennutti Alsin saarella sijaitsevan Augustenborgin linnan. Augustenborgin herttuat hallitsivat läänityksiään Tanskan kuninkaiden alaisuudessa. Vuonna 1810 silloisen herttuan Fredrik Kristian II:n veli Kristian August adoptoitiin Ruotsin kruununperilliseksi nimellä Kaarle August, mutta hän kuoli ehtimättä periä kruunua. Suku alkoi näihin aikoihin riitaantua Tanskan kuningashuoneen kanssa ja kääntyi myöhemmin saksalaismieliseksi.[1] Kun Oldenburgin suvun päähaara 1800-luvulla sammui, Augustenborgit olisivat seuraavaksi vanhimpana sukuhaarana olleet oikeutettuja perimään sekä Tanskan kruunun että Schleswigin ja Holsteinin herttuakunnat, mutta Tanskassa säädetty poikkeuslaki määräsi kuningas Fredrik VII:n valtaistuimen periytymään nuoremmalle Glücksburg-sukuhaaralle.

Fredrik VII:n kuoltua vuonna 1863 Augustenborgin herttuan Kristian August II:n poika Fredrik August julistautui Schleswig-Holsteinin herttuaksi nimellä Fredrik VIII, mikä osaltaan johti toiseen Saksan–Tanskan sotaan. Suku ei koskaan tosiasiassa hallinnut Preussiin ja myöhemmin Saksan keisarikuntaan liitettyä Schleswig-Holsteinia, mutta Fredrikin jälkeläiset käyttivät Schleswig-Holsteinin herttuan arvoa,[1] kunnes suku sammui mieslinjalta viimeisen herttuan Albertin kuollessa vuonna 1931.

Sukuun kuuluivat myös Tanskan kuningas Kristian VIII:n puoliso, kuningatar Karolina Amalia, joka oli herttua Fredrik Kristian II:n tytär, sekä Saksan keisari Vilhelm II:n puoliso, keisarinna Augusta Viktoria, joka oli herttua Fredrik VIII:n tytär.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Nordisk familjebok (1904), s. 405–408 (ruotsiksi) Runeberg.org. Viitattu 5.8.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]