Toinen Saksan–Tanskan sota

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Saksan–Tanskan sota
Dybbol Skanseselvennä
Dybbol Skanseselvennä
Päivämäärä:

1864

Paikka:

Tanska

Lopputulos:

Saksalaisvaltioiden voitto, Tanskan tappio

Aluemuutokset:

Schleswig-Holstein Preussille ja Itävallalle

Osapuolet

Tanska

Saksan liitto, Itävalta ja Preussi

Komentajat

Christian Julius de Meza
Georg Gerlach
Peter Frederik Steinmann

Friedrich von Wrangel

Vahvuudet

~38 000 sotilasta sodan alussa, lopussa yli 50 000 sotilasta

~61 000

Tappiot

+5 820

+1 700

Toinen Saksan–Tanskan sota käytiin vuonna 1864.[1] Sota alkoi saksalaisvaltioiden hyökkäyksellä Tanskaa vastaan. Taustalla oli pitkään jatkunut rajakiista Schleswig-Holsteinin alueesta.[1] Sota päättyi saksalaisten voittoon kestettyään noin viisi kuukautta. Tanska joutui luovuttamaan Preussille ja Itävallalle Schleswig-Holsteinin. Preussi valtasi koko alueen Itävallalta vain kahta vuotta myöhemmin vuonna 1866, ja Schleswig-Holsteinista tuli osa Saksan keisarikuntaa.

Schleswig-Holsteinin mukana Saksan keisarikunnan alaisuuteen siirtyi huomattava määrä tanskalaista väestöä. Osa Schleswig-Holsteinista palautui Tanskalle vuonna 1920 kansanäänestyksen perusteella ja Kansainliiton välityksellä.

Sodassa tapahtunut tanskalaisten perääntyminen Dannevirken linnoitukselta aiheutti tanskalaisten keskuudessa suurta paheksuntaa. Kyseessä oli symbolinen tappio, sillä isänmaalliset tanskalaiset pitivät Dannevirken linnoitusta voittamattomana. Todellisuudessa sodan aikana linnoitus oli keskeneräinen, vähäisesti miehitetty ja osa puolustuksesta oli jäänyt veden valtaan tai jäätynyt. Tanskan armeija siirtyi helposti puolustettavaan Dybbølin linnoitukseen, mutta siitä huolimatta Saksa voitti sodan.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Berndl, Hattsten, Knebel, Udelhoven: Maailmanhistoria. Parragon, 2007. ISBN 978-1-4054-8283-7.