Arthur Lydiard

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lydiard palkintopallilla Uudessa Seelannissa 1949

Arthur Leslie Lydiard (6. heinäkuuta 1917 Auckland, Uusi-Seelanti11. joulukuuta 2004 Texas, Yhdysvallat[1]) oli uusiseelantilainen kestävyysjuoksija ja myöhemmin paljon Suomessakin vaikuttanut ja huomiota herättänyt kestävyysjuoksuvalmentaja.

Aktiiviurheilu-ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hän osallistui Kansainyhteisön kisoja edeltäneeseen Brittiläisen imperiumin kisoihin Aucklandissa vuonna 1950 maratonjuoksussa ja saavutti 12. sijan ajalla 2.54.51.

Valmennus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arthur Lydiardin esikuvia valmennuksessa olivat australialainen Percy Cerutty, suomalainen Paavo Nurmi ja unkarilainen Mihály Iglói. Lydiardin oppilaita olivat muun muassa olympiakisoissa menestyneet Peter Snell, Murray Halberg ja Dick Quax. Lydiardin valmennusfilosofiaan kuului erityisesti anaerobinen harjoittelu sekä intervalliharjoittelu. Lydiardia arvosteltiin myös ylikuntoa aiheuttavista kovista treenausmetodeistaan.[2]

Suomeen Lydiard saapui urheilujohtaja Jukka Uunilan kutsumana vuonna 1967. Suomessa Lydiard saavutti menestystä ja suosiota osallistumalla muun muassa Lasse Virenin, Pekka Vasalan ja Juha Väätäisen valmennukseen. Väätäisen kanssa hänellä oli yhteistyötä jo 1960-luvulla. Toisaalta häntä kunnioitettiin hölkkäinnostuksen vahvana esiintuojana.[1][3]

Arthur Lydiard on palkittu arvonimillä ansioistaan valmennustyössä. Hän kuului Uuden-Seelannin ritarikuntaan ja Brittiläisen imperiumin ritarikuntaan sekä Suomen Valkoisen Ruusun ritarikuntaan.

Arthur Lydiard oli kolmesti aviossa; hänen toinen puolisonsa oli suomalainen telinevoimistelija Eira Lehtonen.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Jukka Tujula: Kestävyysjuoksijan harjoittelu ugo.mbnet.fi. 1.3.2002. Arkistoitu 21.8.2016. Viitattu 14.8.2020.
  2. Mikko Leinonen: TAKAISIN HUIPULLE! – NÄKÖKULMIA JA TILANNEKUVIA SUOMALAISEN KESTÄVYYSJUOKSUN VALMENNUKSESTA 1970-LUVULLA pro gradu, Jyväskylän yliopisto. 2005. Viitattu 14.8.2020.
  3. Muistokirjoitus: Juoksuvalmentaja Arthur Lydiard Turun Sanomat. 13.12.4.. Viitattu 14.8.2020. [vanhentunut linkki]


Tämä urheiluun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.