Arokärsämö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Arokärsämö
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Kladi: Putkilokasvit Tracheophyta
Kladi: Siemenkasvit Spermatophyta
Kladi: Koppisiemeniset Angiospermae
Kladi: Aitokaksisirkkaiset
Kladi: Asteridit
Lahko: Asterales
Heimo: Asterikasvit Asteraceae
Alaheimo: Asteroideae[1]
Suku: Kärsämöt Achillea
Sektio: Achillea
Laji: stepposa
Kaksiosainen nimi

Achillea stepposa
Klokov & Krytzka

Katso myös

  Arokärsämö Wikispeciesissä
  Arokärsämö Commonsissa

Arokärsämö (Achillea stepposa) on asterikasvien (Asteraceae) heimoon, kärsämöiden (Achillea) sukuun kuuluva kasvilaji.

Arokärsämö voi kasvaa 20–70 cm korkeaksi. Sillä on suikertava, monihaarainen juurakko, ja varret kasvavat yksittäin tai enintään kymmenen kappaleen ryhmissä. Varret ovat kasvutavaltaan pystyjä tai kohenevia ja niissä on pitkiä, kaarevia karvoja. Lehdet ovat yleismuodoltaan tasasoukkia tai suikeita sekä kolmeen kertaan liuskoittuneita. Tyvilehdet sekä alimmat varsilehdet ovat 5–35 cm pitkiä ja 0,7–2,5 cm leveitä. Varsien keskiosien sekä yläosien lehdet ovat pienempiä; ne ovat 2–10 cm pitkiä ja 0,4–2,2 cm leveitä. Kukintona on monista mykeröistä koostuva huiskilomainen mykeröstö. Mykeröiden kielimäiset laitakukat ovat muodoltaan soikeita tai lähes pyöreitä ja väriltään valkoisia tai kellertävänvalkoisia. Arokärsämö kukkii kesä–elokuussa ja tuottaa hedelmiä heinä–syyskuussa. Hedelminä olevat pähkylät ovat pitkulaisia, 1,3–2,3 mm pitkiä ja 0,6–0,7 mm leveitä. Arokärsämö on elomuodoltaan hemikryptofyytti.

Arokärsämö kasvaa kuivien metsien reunoilla yhdessä nukkatammien (Quercus pubescens) kanssa, kuivilla niityillä, aromaisilla mäillä sekä kalkkikivi- ja lössipohjaisilla rinteillä. Arokärsämö on tyypillinen kuivien ja hieman kivikkoisten aromaisten kasvupaikkojen laji. Arokärsämöä tavataan Itä-Euroopassa, Krimin alueella, Keski-Aasian pohjoisosissa sekä läntisen Siperian eteläosissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Izverscaia, T., Ghendov, V., Ciocârlan, N. & Barancean, C., 2020: Synopsis on genus Achillea L. (Asteraceae Dumort.) in the flora of Dniester-Prut river region — Journal of Botany vol. XII, no. 1 (20), DOI: 10.5281/zenodo.4095778, https://ibn.idsi.md/sites/default/files/imag_file/36-52_0.pdf (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Stevens, P. F.: Asteroideae Angiosperm Phylogeny Website. Viitattu 5.5.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]