Alvikin metroasema

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Alvik
Laituritaso, kuvassa Nockebynradan vaunu A32.
Laituritaso, kuvassa Nockebynradan vaunu A32.
Perustiedot
Metrolinjat Vihreä linja
Sijainti 59°20′00″N, 17°58′57″E
Osoite Drottningholmsvägen, 167 51 Bromma
Paikkakunta Tukholma,  Ruotsi
Avattu 26. lokakuuta 1952
Lipunmyynti lippuluukku ja -automaatti
Vaihtoyhteydet
Raitiolinjat Poikittaisrata, Nockebynrata
Linja-autot 110, 112, 114, 124
Rakenne
Laituriraiteita 6 (kaksi metrolle)
Liukuportaita 6
Hissejä 4
Aiheesta muualla

Alvik on Tukholman metron asema Tranebergin kaupunginosassa Länsi-Tukholmassa. Se on yksi vihreän linjan yksi pääteasemista ja matkustajamääriltään linjansa kantakaupungin ulkopuolisista asemista toiseksi suurin heti Gullmarsplanin jälkeen. Asema on Länsi-Tukholman alueella merkittävä joukkoliikenteen solmukohta, jossa on vaihtomahdollisuus Poikittaisradalle, Nockebyn radalle ja alueen busseihin. Se sijaitsee Kristinebergin ja Stora mossenin asemien välissä, ja etäisyys Slussenin asemalle on kahdeksan kilometriä.

Jo vuodesta 1914 Alvik on ollut joukkoliikenteen vaihtoasema, josta lähtivät raitiotielinjat 11 (Ängbyn rata vuodesta 1944) Islandstorgetille, 12 (Nockebyn rata) Nockebyhyn ja vuoteen 1950 asti linja 13 Ulvsundaan (Ulvsundan rata). Ängbyn rata on nykyistä metrorataa ja myös alun perin sellaiseksi rakennettu, mutta sitä liikennöitiin raitiotieperiaattein vuoteen 1952 asti.

Varsinaiseksi metroasemaksi Alvik kehittyi lokakuuhun 1952 mennessä, jolloin osuus HötorgetVällingby vihittiin liikenteelle. Samalla Nockebynradalla otettiin käyttöön nykyäänkin käytössä oleva ratkaisu, jossa radalta on vaihtoyhteys metroon samalta laiturilta.

Ulkoasemalla on kaksi laituria, joista ulommaiset raiteet ovat metron ja sisimmäiset Nockebynradan käytössä. Poikittaisradalla on oma pysäkkialueensa läntisen sisäänkäynnin edustalla. Asemalla on kaksi lippuhallia: läntiseen päälippuhalliin on sisäänkäynti etelästä Alvikin torilta Gustavslundsvägeniltä ja pohjoisesta Vidängsvägeniltä. Drottningholmsvägenin alle ja viereen sijoittuvasta lippuhallista löytyy Pressbyrån. Itäinen lippuhalli sijaitsee Traneberginpuistossa, ja sille on sisäänkäynti pohjoisesta Tranebergsvägenin suunnasta. Itäisellä hallilla on hieman suppeammat aukioloajat arkisin. Alvikin torilla on pienehkö linja-autoterminaali, josta on yhteyksiä muun muassa Bromman lentoasemalle.

Aseman taidetta on suunnitellut Hensajaj Koda. Useiden yksittäisten teosten muodosta yhtenäinen kokonaisuus on saanut inspiraatiota zen-buddhalaisuudesta. Materiaaleina on käytetty muun muassa diabaasia ja ruostumatonta terästä.[1]

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Konsten på din station web.archive.org. Viitattu 13.7.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pohjoiseen/Länteen Etelään/Itään
Stora mossenin metroasema
Åkeshovin metroasema
Linja 17 Kristinebergin metroasema (en)
Skarpnäckin metroasema
Linja 18
päätepiste
Kristinebergin metroasema (en)
Farsta strandin metroasema
Stora mossenin metroasema
Hässelby strandin metroasema
Linja 19 Kristinebergin metroasema (en)
Hagsätran metroasema
Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Alvikin metroasema.