Sininen linja (Tukholman metro)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sininen linja
Blå linjen
Perustiedot
Järjestelmä Tukholman metro
Reitti Kungsträdgården–Akalla
  Kungsträdgården–Hjulsta
Avattu 31. elokuuta 1975
Omistaja Tukholman läänin maakäräjät
Liikenne
Liikennöitsijä(t) MTR Corporation
Vuoroväli 10 min kummallakin linjalla
5 min yhteisellä linja-osuudella
Liikennetiheys 3
Tekniset tiedot
Pituus 24,5 km
Asemia 20
Raideleveys 1 435 mm
Sallittu nopeus 80 km/h
Sähköistys virtakisko
Varikko Rissnen metrovarikko

Sininen linja (ruots. Blå linjen) on Tukholman metron ratajärjestelmä, jolla liikennöivät linjat 10 (KungsträdgårdenHjusta) ja 11 (Kungsträdgården–Akalla).

Sininen linja on lyhin Tukholman metron kolmesta linjasta. Linjalla on 20 asemaa,[1] joista 19 on maan alla, ja vain yksi asema, Kista on maan pinnalla. Sen pituus on 24,5 kilometriä.[1] Linja alkaa Tukholman keskustasta Kungsträdgårdenista, haarautuu kahteen suuntaan Västra skogenissa ja päättyy Akallaan ja Hjulstaan Kistassa.

Linja avattiin 31. elokuuta 1975 T-Centralenin ja Hjulstan välillä. Kaksi vuotta myöhemmin sitä jatkettiin ensin kesäkuussa Hallonbergenistä Akallaan ja lokakuussa T-Centralenista Kungsträdgårdeniin. Akallaan avatulle osuudelle rakennettiin Kymlingen asema, joka kuitenkin jäi keskeneräiseksi eikä sitä ole otettu käyttöön. Västra skogenin ja Rinkebyn asemien välille avattiin uusi Sundbybergin kautta kulkeva linjaus 19. elokuuta 1985. Vanha Hallonbergenin ja Rinkebyn välinen rata on nykyisin huoltokäytössä, ja sen varrella on Rissnen metrovarikko.

Vuonna 2013 päätettiin, että sinistä linjaa jatketaan luoteessa Akallasta Barkarbyn paikallisjuna-asemalle ja etelässä Kungsträdgårdenilta Gullmarsplanille, jossa rata haarautuu uudelle rataosuudelle Nackan keskukseen ja yhdistyy nykyiselle vihreän linjan rataosuudelle kohti Hagsätraa. Molempien laajennusten rakennustyöt alkavat vuonna 2019, ja niiden on arvioitu kestävän 7–8 vuotta. Södermalmille rakennetaan töiden yhteydessä metron syvimmällä oleva asema, Sofia, noin sadan metrin syvyyteen.[2]

Vuonna 2020 sinisellä linjalla kulki 124 400 matkustajaa päivässä.[3]

C9-juna linjalla Kistan pohjoispuolella.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b SL: Tunnelbana (Arkistoitu – Internet Archive)
  2. Kaikki tietämisen arvoinen Tukholman uudesta metrosta (PDF) Tukholman läänin maakäräjät. Viitattu 15.6.2017.
  3. Fakta om Sl- lanet regionstockholm.se.