Alpha Jet

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kuvassa Ranskan ilmavoimien Dassault/Dornier Alpha Jet.

Dassault/Dornier Alpha Jet on monitoiminen kaksipaikkainen harjoitussuihkuhävittäjä. Sen ensilento tapahtui 26. lokakuuta 1973. Sitä on käytetty ensi sijassa lentokoulutukseen, ennen varsinaisiin suihkuhävittäjiin siirtymistä. Toissijaisesti tätä konetta on voitu käyttää esimerkiksi maajoukkoja vastaan rynnäkkölentotoiminnassa, kevyenä hävittäjäpommittajana. Lentokone on suunniteltu ja toteutettu yhteistyönä ranskalais-saksalaisin voimin. Tätä konetyyppiä tarjottiin myös aikanaan Suomen ilmavoimille Aérospatiale Magister CM.170:n seuraajaksi, mutta BAe Hawk tuli valituksi. Patrouille de France -taitolentoryhmä on käyttänyt tämän tyypin harjoitussuihkukoneita lentonäytöksissään.

Koneen ohjaamorakenne on peräkkäin istuttava. Se on juuri samankaltainen BAe Hawkin kanssa. Taistelutoiminnassa voi toinen lentäjä toimia navigoijana, tähystäjänä ja mahdollisesti myös aseupseerina.

Konetyyppi esiteltiin 4. marraskuuta 1977. Sitä käyttivät Ranskan ja Saksan ilmavoimien ohella: Kamerunin, Portugalin ja Thaimaan ilmavoimat. Siiviltään ylätasoinen ja profiililtaan nuolimuotoinen kone ylsi 1 000 km/t enimmäisnopeuteen ja 14 630 m lakikorkeuteen. Koneen kaksi SNECMA Turbomeca Larzac -suihkumoottoria olivat ranskalaista alkuperää. Alun perin piti SEPECAT Jaguarin oleman myös suihkuharjoituskone, mutta tämä konetyyppi oli osoittautunut olevan tuohon tehtävään, eli lentäjäkoulutukseen liian kehittynyt ja vaativa.[1] Vuonna 1991 päättynyt Alpha Jetin konetuotanto kattoi arviolta 480 koneyksilöä.

Alpha Jet -harjoitushävittäjä saattoi käyttää sekä 27 mm Mauser IWKA-tykkiä (Saksassa valmistetut) että 30 mm DEFA -konetykkiä (Ranskassa valmistetut). Näiden lisäksi oli mahdollisuus enintään 2 500 kg:n ripustusaseistukseen. Niihin saattoi kuulua sekä ohjuksia, raketteja että pommeja.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sharpe, 2002: s. 70
  2. Sharpe, 2002: s. 70
  • Sharpe, Michael: Attack and interceptor jets - 300 of the world's greatest military jet aircraft, Grange Books, Lontoo Englanti, 2002 (s. 70-71) ISBN 1-84013-335-X (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Samaan aikakauteen liittyviä verrokkeja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja vieraskielisen Wikipedian artikkelista.
Tämä ilmailuun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.