Óscar Romero

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Óscar Romeroa esittävä pastellipiirros.
Óscar Romeron näköispatsas San Salvadorissa.

Óscar Arnulfo Romero y Goldámez (15. elokuuta 1917 Ciudad Barros24. maaliskuuta 1980 San Salvador) oli merkittävä katolinen pappi ja arkkipiispa El Salvadorissa 1960- ja 1970-luvuilla. Nähtyään lukemattomia ihmisoikeuksien rikkomuksia hän alkoi puhua El Salvadorin köyhien ja hallinnon mielivallasta kärsineiden puolesta. Tämä aiheutti paljon konflikteja sekä El Salvadorin hallituksen että katolisen kirkon kanssa.


Kun Oscar Romero nimitettiin El Salvadorin arkkipiispaksi hänen maineensa oli konservatiivinen ja oli itse useaan otteeseen suhtautunut skeptisesti moniin Vatikaanin II konsiilin uudistuksiin. Tästä syystä hänen nimityksensä arkkipiispaksi vuonna 1977 ei ollut suosittu koko papiston keskuudessa. Heidän yllätykseksi Romero oli kuitenkin epäoikeudenmukaisuuden suorasanainen vastustaja jahuono-osaisten puolustaja.[1][2][3] Romero, sanottiin, liittoutuneen kirkon vallankumouksellisten kanssa. Tämän hän itse torjui: kirkko ei ole poliittinen liike. [4]

Hänen suhtautumisensa hallintoa muuttui jyrkemmäksi kun kuolemanpartio murhasi hänen hyvän ystävänsä syksyllä 1977. Romero yritti turhaan saada hallituksen tuomitsemaan teon ja pyrkimään syyllisten saattamiseen oikeuden eteen. Hyökkäykset kirkkoa kohtaan lisääntyivät ja seuraavien vuosien aikana murhattiin useita muitakin pappeja.

Romero alkoi puhua Yhdysvaltojen El Salvadorin hallitukselle antamaa sotilaallista tukea vastaan ja kehotti sotilaita olemaan tottelematta ihmisoikeuksia rikkovia määräyksiä. Maaliskuussa 1980 Romero ammuttiin kuoliaaksi kesken messun pienessä kappelissa lähellä katedraaliaan. Salamurhaajien uskotaan olleen salvadorilaisten kuolemanpartioiden jäseniä, mukaan lukien kaksi School of the Americasista (SOA) valmistunutta sotilasta. Murhaa ei koskaan selvitetty.

Jo ennen ”kääntymistään” Romero piti kirkon antamaa peruskoulutusta erittäin tärkeänä. Hän ei voinut hyväksyä jesuiittaopettajiin kohdistuneita väkivallantekoja eikä koulujen sulkemisia niiden väitetyn marxilaisen luonteen vuoksi.

Vuonna 1990 Romeron seuraaja käynnisti kanonisointiprosessin, mutta Vatikaani ei ole toistaiseksi julistanut Romeroa pyhimykseksi. Elokuussa 2014 paavi Franciscus kuitenkin mahdollisti kanonisointisprosessin aloittamisen kumoamalla kirkon kiellon Romeron julistamisesta autuaaksi.[5]

Häntä on usein liittetty vapautuksen teologiaan koska puolustusti sorrettuja ja ystävystyi vapautuksen teologiaa kannattavien jesuiittojen kanssa. Näyttöä siitä että hän itse henkilökohtaisesti olisi ollut vapautuksen teologian kannattaja ei kuitenkaan ole olemassa.[6]

Vuonna 1998 Englannin kirkko paljasti Romeron patsaan Westminster Abbeyssa, Lontoossa. Se on osa 1900-luvun marttyyreistä kertovaa teosta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]