Zita von Bourbon-Parma

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Zita von Bourbon-Parma

Zita Bourbon-Parma (saks. Zita von Bourbon-Parma, 9. toukokuuta 189214. marraskuuta 1989) oli Itävalta-Unkarin viimeisen keisarin Kaarle I:n puoliso.

Zitan synnyinnimi on Zita Maria delle Grazie Adelgonda Micaela Raffaela Gabriella Giuseppina Antonia Luisa Agnese. Zita Bourbon, silloinen Parman prinsessa, syntyi Villa Pianoressa lähellä Luccaa Italiassa. Hänen isänsä oli Robert I, Parman herttua.

Zita meni naimisiin Itävalta-Unkarin keisari Kaarle I:n kanssa vuonna 1911. Seuraavana vuonna heille syntyi poikalapsi Otto von Habsburg.

Itävalta-Unkari hajosi ensimmäisen maailmansodan jälkeen ja perhe joutui maanpakoon. 11. marraskuuta 1918 Kaarle luopui kaikista tehtävistään valtion johdossa, muttei luopunut kruunustaan. Hän pakeni Sveitsiin ja yritti palata valtaan. Hän yritti kahdesti palata Unkarin kuninkaaksi, mutta valtionhoitaja Miklós Horthy suhtautui asiaan penseästi. Kaarle I kuoli keuhkokuumeeseen Portugalin Madeiralla vuonna 1922. Miehensä kuoleman jälkeen Zita pukeutui aina mustiin. Hän lähti Madeiralta mutta asui ulkomailla muun muassa Ranskassa, Espanjassa, Belgiassa, Yhdysvalloissa ja Kanadassa.[1]

Zita asui vuodesta 1962 Sveitsissä entisessä fransiskaaniluostarissa. Zita oli aina ollut harras katolilainen. Zita kuoli entisessä fransiskaaniluostarissa Zizerssa, Graubündenissa 14. marraskuuta 1989. Hän oli kuollessaan 96-vuotias. Zita oli älykäs nainen ja piti yhteyttä muihin Euroopan kuningashuoneisiin. Hän puhui viittä eri kieltä. Hänet on haudattu Wieniin keisarilliseen kryptaan (die Kapuzinergruft), samassa kryptassa lepäävät kaikki Habsburgien dynastian keisarit.

Paavi Johannes Paavali II julisti Zitan puolison Kaarle I:n autuaaksi vuonna 2004.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]