Zhu Xi

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Zhu Xi
朱熹
kiinalainen filosofia
Song-dynastia
Zhu Xi
Zhu Xi
Syntynyt 18.10.1130
Kuollut 23.4.1200
Koulukunta uuskungfutselaisuus

Zhu Xi (朱熹 pinyin:, Zhū Xī; Wade-Giles: Chu Hsi, 18.10.113023.4.1200) oli Song-dynastian aikainen kiinalainen kungfutselainen filosofi ja oppinut, joka perusti uuskungfutselaisuuden. Hänen tärkein panoksensa kiinalaiselle filosofialle oli kungfutselaisuuden neljä kirjaa, jotka hän oli valinnut olemassa olevasta kirjallisuudesta keskeisimpinä kungfutselaisuuden perusteiden esittelyinä ja joihin hän kirjoitti omat selityksensä.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zhu Xi oli alkujaan Fujianista, missä hänen isänsä työskenteli erilaisten hallinnollisten piirien johtajana, kunnes joutui jättämään työnsä hyökkäilevien mongolien takia. Vuodesta 1158 lähtien hän opetteli Li Tongin alaisena Cheng Haon ja Cheng Yin uuskungfutselaista traditiota. Hän peruskorjasi ’Valkoisen hirven luola’ -nimisen akatemian ja opetti siellä vähän aikaa. Läpi elämänsä Zhu Xi toimi temppelin huoltajana, mutta hän piti enemmän opettelemisesta, kirjoittamisesta ja toisten akateemikkojen kanssa keskustelemisesta. Siitä huolimatta, että hän opetti, hän keskittyi opetustyöhön hyvin vaivalloisesti. Hän kielsi toistuvasti virallisen asemansa. Vuonna 1179 hänet nimettiin virkamieheksi, mutta kolme vuotta myöhemmin hänet alennettiin hänen hyökättyä virkamiesten kelvottomuutta vastaan. Hänen muistotaulunsa sijoitettiin Kongfuzin temppeliin.

Opetus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muista uuskungfutselaisista poiketen Zhu Xi korosti Muutosten kirjan lukemisen sijasta neljää kirjaa, Suuri oppi, Tarkoituksen oppi, Keskustelut ja Mengzi. Näiden kirjojen tuntemus oli vaatimuksena valtion virkamiesten valintakokeissa vuoteen 1905 asti.

Zhu Xi käsitti kaikkien asioiden koostuvan kahdesta universaalista aineesta, aktiivisesta (materiaalisesta tai aineellisesta) voimasta ja rationaalisesta laista . Rationaalisen lain määrä ja alkuperä ovat sama asia kuin ’suurenmoinen perimmäinen’ eli ’taiji’. Edellistä kutsutaan qiksi ja jälkimmäistä liksi. Jokaisessa aktiivisessa objektissa ja henkilössä on rationaalista lakia, jonka hän yhdistää sieluun, mieleen ja henkeen kuuluvaksi. Nämä kaksi universaalia ainetta toimivat yhdessä. Kun niiden aktiivisuus on nopea, yang-energian muoto on syntynyt ja kun niiden aktiivisuus on hidas. on yin-energian muoto luotu. Yin ja yang ovat jatkuvasti vuorovaikutuksessa keskenään, saaden ja menettäen valta-asemaansa toisistaan vuoron perään. Tästä seuraa luonnon viisi elementtiä tuli, vesi, puu, metalli ja maa.

Zhu Xi kritisoi aikaisemman kungfutselaisen Xunzin näkemystä ihmisluonnon luontaisesta hyvyydestä. Hänen mielestään ihmisluonnon korkein aste on hyvä ihminen, ja ihmisen hyvyyden määrää kahden universaalin aineen taistelu. Hänelle on kuitenkin epäselvää mistä moraalittomuus nousee esiin. Hän väitti sen tulevan ihmisessä esiin, kun qi alkaa peittää lin aluetta itselleen. Se ei kuitenkaan ole itsestään selvä asia, sillä qi on osa taijitä. Hän myös korostaa tiedon olevan tärkeää, muttei niin tärkeää kuin teot "hyvällä ihmisellä".

Uskonnolliselta taustaltaan Zhi Xi oli kungfutselaisuuden kautta tullut agnostikko. Hän ei hyväksynyt perinteisiä käsityksiä jumalasta ja Taivaasta (tian), missä mielessä hän poikkeaakin yleisesti kungfutselaisista. Kongfuzi itse korosti perinteiden merkitystä. Meditaatiossa Zhi Xi koetti järkeillä ja ymmärtää "kellistymällä harmoniaan" -maailmankaikkeutta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Zhu Xi, Internet Encyclopedia of Philosophy


Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Zhu Xi