Xunzi

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Xunzi
荀子
Tuntemattoman taiteilijan muotokuva Xunzista.
Tuntemattoman taiteilijan muotokuva Xunzista.
Henkilötiedot
Syntynyt 310 eaa.
Kuollut 237 eaa.
Filosofi
Haara kiinalainen filosofia
Taistelevien läänitysvaltioiden kausi
Koulukunta kungfutselaisuus
Tunnetut työt Xunzi

Xunzi (荀子; pinyin: Xúnzǐ, 'Mestari Xun'; Wade-Giles: Hsün Tzu) alkuperäiseltä nimeltään Xúnkuàng 荀况; noin 310 eaa.237 eaa. Zhao, Kiina) oli taistelevien läänitysvaltioiden kaudella elänyt kiinalainen filosofi. Xunzita pidetään kungfutselaisena ajattelijana, mutta hänen ajatuksensa ihmisen syntymisestä luonnostaan pahana on ristiriidassa Kungfutsen ajatuksen kanssa siitä, että ihmiset ovat luonnostaan hyviä. Xunzi kuitenkin uskoi, että ihminen voi muuttua hyväksi sivistämällä itseään ja käymällä koulua.

Xunzin elämästä ei tiedetä paljoa. Suhteellisen varmaa on että hän syntyi Zhao-valtiossa.[1] Hän opetti ja opiskeli joitakin vuosia Qi-valtiossa sijainneessa Jixia-akatemiassa. Myöhemmin hän toimi virkamiehenä Chu-valtiossa, jossa hän myös kuoli.[2] Xunzin opit koottiin hänen nimeänsä kantavaan teokseen, josta valtaosa luultavasti kirjoitettiin Xunzin itsensä valvonnan alaisuudessa.[1]

Legalismin kehittäjä Han Fei oli Xunzin oppilas.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kungfutse: Mestari Kongin keskustelut. Kungfutselaisuuden ydinolemus. (Lúnyǔ, noin 475–221 eaa.) Suomentanut ja selityksin varustanut sekä taustoittavat luvut kirjoittanut Jyrki Kallio. Helsinki: Gaudeamus, 2014. ISBN 978-952-495-337-5.


Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Dan Robins, Paul Goldin, Masayuki Sato: The Stanford Encyclopedia of Philosophy. Metaphysics Research Lab, Stanford University, 2017. Teoksen verkkoversio (viitattu 30.12.2017).
  2. a b Mestari Kongin keskustelut. Kungfutselaisuuden ydinolemus s. 197-198.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Xunzi. Stanford Encyclopedia of Philosophy. (englanniksi)
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.