Zara Phillips

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Mitalit
Zara Phillips vuonna 2006.
Zara Phillips vuonna 2006.
Maa: Iso-Britannia
Kenttäratsastus
Olympiarenkaat Olympialaiset
Hopeaa Hopeaa Lontoo 2012 Joukkuekilpailu

Zara Anne Elizabeth Tindall (o.s. Phillips, s. 15. toukokuuta 1981) on brittiläinen kenttäratsastaja ja Yhdistyneen kuningaskunnan kuningasperheen jäsen.

Phillips on Ison-Britannian kuningattaren Elisabet II:n tyttären prinsessa Annen ja tämän entisen puolison Mark Phillipsin ainoa tytär ja nuorempi lapsi. Kuningattaren lapsenlapsena Zara Phillips on kruununperimysjärjestyksessä sijalla 16.

Vanhempiensa tavoin Zara Phillips innostui nuorena ratsastamisesta. Phillips on kenttäratsastuksen Euroopan- ja maailmanmestari sekä BBC:n vuoden urheilupersoona 2006.

Kuningattaren vanhimpana naispuolisena lapsenlapsena Zara Phillips toimittaa myös edustustehtäviä ja osallistuu lukuisiin hyväntekeväisyystoimintoihin.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Phillips syntyi lontoolaisessa yksityissairaalassa ja kastettiin 27. heinäkuuta 1981. Phillipsin etunimen Zaran valitsi hänen enonsa prinssi Charles. Phillipsin kummit ovat hänen enonsa prinssi Andrew, Helen Stewart, Andrew Parker Bowles (Cornwallin herttuatar Camillan entinen mies) ja Hugh Thomas. Philipsilla on vanhempi veli, Peter Phillips ja kaksi sisarpuolta, Felicity Tonkin ja Stephanie Phillips.

Menestyttyään hyvin ratsastuksessa Phillips vietti välivuoden koulusta ja suuntasi Australiaan sekä Uuteen-Seelantiin. Palattuaan takaisin matkaltaan Phillips meni opiskelemaan Exeterin yliopistoon fysioterapiaa. Kenttäratsastuksen ohella Phillips harrastaa metsästystä. Aikaisemmin Phillips pelasi myös maahockeyta.

Vuonna 2006 Phillipsista tuli ensimmäinen kuninkaallinen, joka poseerasi Land Roverin mainoksessa. Vuonna 2007 Phillips sai jäsenyyden Brittiläisen imperiumin ritarikuntaan. Hän on erittäin läheinen serkkunsa prinssi Williamin kanssa. Phillips osallistuu usein erilaisiin hyväntekeväisyysjärjestöjen toimintaan, jotka ovat hänen sydäntään lähellä.

Kenttäratsastus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Phillips seurasi vanhempiensa jalanjälkiä kenttäratsastuksen pariin. Vuonna 2003 Phillips ilmoitti, että hän oli tehnyt sponsorisopimuksen Cantor Index -nimisen yrityksen kanssa, joka auttaa Phillipsia kattamaan kenttäratsastuksen kulut. Vuonna 2005 Phillips voitti EM-kultaa kenttäratsastuksessa, sekä voitti samalla myös kultaa joukkuekilpailussa. Samana vuonna Phillips voitti brittiläisen Sunday Times -lehden ”Vuoden urheilijanainen” -tittelin.

Vuonna 2006 Phillips voitti MM-kultaa kenttäratsastuksessa Toytown-hevosellaan ja hopeaa joukkuekilpailussa. Samana vuonna Phillips äänestettiin BBC:n vuoden urheilijapersoonaksi yleisöäänestyksessä. Phillipsin valmentajina toimivat Bettina ja Andrew Hoy. Phillips tähtäsi vuoden 2008 Pekingin olympialaisiin. Hänet valittiin olympialaisiin, mutta hänen ratsunsa Toytownin loukkaantuminen pakotti Phillipsin jättämään olympialaiset väliin.

Phillips osallistui 2012 Lontoon olympialaisten kenttäratsastukseen. Henkilökohtaisessa kilpailussa hän oli kahdeksas, mutta joukkueratsastuksessa Britannia sijoittui hopealle. Phillipsin lisäksi joukkueessa ratsastivat Nicola Wilson, Mary King, Kristina Cook ja William Fox-Pitt.[1] Palkinnon joukkueelle jakoi Phillipsin äiti, prinsessa Anne.[2]

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Phillips on naimisissa rugbynpelaaja Mike Tindallin kanssa. Pariskunnan ensimmäinen lapsi Mia Grace syntyi tammikuussa 2014.[3][4] Phlilips sai joulukuussa 2016 keskenmanon ilmoitettuaan julkisesti vain pari viikkoa aiemmin olevansa raskaana.[5]

Zara Phillips on myös 30. joulukuuta 2010 syntyneen Savannah Phillipsin[6] ja 29. huhtikuuta 2012 syntyneen Isla Elizabeth Phillipsin[7], kuningattaren kahden ensimmäisen lapsenlapsenlapsen, täti.

Ennen Tindallia Phillips oli kihloissa brittiläisen jockeyn Richard Johnsonin kanssa. Phillips ja Johnson olivat yhdessä 5 vuotta, mutta erosivat marraskuussa 2003.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


  Edeltäjä:
Isla Phillips
Yhdistyneen kuningaskunnan kruununperimysjärjestys
16.
Seuraaja:
Mia Tindall