Your name.

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
your name.
君の名は。 (Kimi no Na wa.)
Ohjaaja Makoto Shinkai
Käsikirjoittaja Makoto Shinkai
Tuottaja Noritaka Kawaguchi
Genki Kawamura
Säveltäjä Radwimps
Kuvaaja Makoto Shinkai
Leikkaaja Makoto Shinkai
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Japani
Tuotantoyhtiö CoMix Wave Films
Levittäjä Tōhō
Netflix
Ensi-ilta Japani 26. elokuuta 2016
Suomi 21. huhtikuuta 2017
Kesto 107 min
Alkuperäiskieli japani
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Your name. (jap. 君の名は。, Kimi no Na wa.) on Makoto Shinkain käsikirjoittama ja ohjaama anime-elokuva vuodelta 2016. Suomessa se sai ensi-iltansa 21. huhtikuuta 2017, Cinema Mondon levittämänä.[1] Elokuva oli suuri rahallinen menestys, ja ohitti Hayao Miyazakin Henkien kätkemän kaikkien aikojen eniten maailmanlaajuisesti tuottaneena anime-elokuvana.[2]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Eletään vuotta 2013. Mitsuha Miyamizu on Itomorin maalaiskaupungissa asuva lukiolaistyttö, joka on kyllästynyt elämäänsä ja toivoo olevansa seuraavassa elämässään tokiolaispoika. Eräänä päivänä hän vaihtaa selittämättömästi kehoa tokiolaisen lukiolaispojan, Taki Tachibanan, kanssa. Huolimatta siitä, että muutokset ovat vain ajoittaisia, heidän on opittava elämään toistensa elämää. He huomaavat pystyvänsä kommunikoimaan toistensa kanssa jättämällä viestejä paperille, puhelimeen ja joskus myös toistensa iholle. Mitsuha järjestää Takin treffeille tämän kollegan Miki Okuderan kanssa, kun taas Taki tekee Mitsuhasta suositun koulussa. Eräänä päivänä Taki auttaa Mitsuhan isoäitiä Hitohaa ja pikkusisko Yotsuhaa jättämään heidän valmistamansa riisiviinin uhrilahjaksi šintolaiseen pyhäkköön. Pyhäkön uskotaan edustavan kylää suojelevaa jumalaa, joka pystyy hallitsemaan ihmisten välisiä yhteyksiä ja aikaa. Taki saa Mitsuhalta viestin, jossa tämä kertoo komeetta Tiamatin suuntaavan kohti Maata samana päivänä, kun kylässä juhlitaan syysfestivaalia. Seuraavana päivänä Taki herää omassa kehossaan ja menee treffeille Mikin kanssa. Miki kertoo Takille nauttineensa treffeistä, mutta kertoo myös aistivansa Takin olevan huolissaan jostain muusta henkilöstä. Taki yrittää soittaa Mitsuhalle, mutta ei onnistu saamaan häneen yhteyttä.

Taki, Miki ja heidän ystävänsä Tsukasa matkustavat Gifuun ja jatkavat matkaansa Hidaan etsiäkseen Mitsuhan. Taki ei kuitenkaan muista Itomorin nimeä ja joutuu luottamaan omiin muistikuviinsa. Eräs paikallinen ravintolan omistaja onnistuu tunnistamaan Itomorin Takin luonnoksesta. Hän vie Takin ja tämän ystävät kaupungin raunioille, jotka aiheutuivat Tiamatin iskeydyttyä kaupunkiin tappaen 500 ihmistä kolme vuotta sitten. Taki näkee Mitsuhan viestien katoavan hänen puhelimestaan ja tajuaa olevansa vuodessa 2016 ajan erotettua hänet ja Mitsuhan. Taki löytää Mitsuhan nimen kuolleiden joukosta ja suuntaa pyhäkköön varoittamaan Mitsuhaa komeetasta Mikin ja Tsukasan palatessa Tokioon. Pyhäkössä Taki juo Mitsuhan viinin ja näkee sen seurauksena näyn Mitsuhan lapsuudesta. Hän huomaa myös tavanneensa Mitsuhan ensi kertaa tämän saapuessa Tokioon etsimään häntä. Ennen poistumistaan junasta Mitsuha oli antanut hänelle hiusnauhan, jota hän on sittemmin pitänyt ranteessaan hyvän onnen toivossa.

Festivaaliaamuna Taki herää Mitsuhan kehossa tämän asunnosta. Hitoha päättelee tapahtumien kulun ja paljastaa kyvyn kehojen vaihtamiseen kulkevan heidän suvussaan, sillä he ovat pitäneet huolta pyhäköstä. Taki saa Mitsuhan ystävät, Tessien ja Sayakan, evakuoimaan Itomorin vahingoittamalla sähköasemaa ja luomalla väärän hälytyksen. Taki suuntaa pyhäkköön tajutessaan Mitsuhan olevan siellä. Auringonlaskun aikaan he aistivat toistensa läsnäolon, mutta eivät ajan vuoksi kykene näkemään toisiaan. Illan saapuessa he palaavat omiin kehoihinsa ja kohtaavat viimein toisensa. Taki palauttaa Mitsuhalle tämän hiusnauhan ja he yrittävät kirjoittaa toistensa nimet kämmeniinsä, jotta muistaisivat toisensa. Pimeys ehtii kuitenkin saapua ja kumpikin palaa takaisin omaan aikaansa. Evakuointisuunnitelma epäonnistuu ja Mitsuhan on suostuteltava isänsä ja Itomorin pormestari, Toshiki, evakuoimaan kaikki kaupungin asukkaat. Ennen sitä Mitsuha huomaa, että kaikki hänen muistonsa Takista katoavat ja saa selville, että oman nimensä sijaan Taki kirjoitti hänen kämmeneensä "Minä rakastan sinua". Komeetan osuttua kaupunkiin Taki palaa omaan aikaansa eikä muista tapahtumista mitään.

Viisi vuotta myöhemmin yliopistosta valmistunut Taki etsii töitä. Hän tuntee kadottaneensa jotain tärkeää ja kiinnostuu selittämättömästi Itomorin tapahtumista. Huolimatta kaupungin tuhosta kaikki ihmiset pelastuivat ja Mitsuha on muuttanut sittemmin Tokioon. Taki ja Mitsuha onnistuvat näkemään toisensa kun heidän junansa kohtaavat. He yrittävät löytää toisensa ja kohtaavat lopulta erään pyhäkön portailla. Taki kertoo Mitsuhalle, että hän luulee muistavansa hänet, ja Mitsuha vastaa Takille samoin. Löydettyään viimein sen mitä ovat kauan etsineet, he vuodattavat onnen kyyneleitä ja kysyvät samanaikaisesti toistensa nimeä.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäinen ääninäyttelijä Englantilainen ääninäyttelijä Rooli
Ryūnosuke Kamiki Michael Sinterniklaas Taki Tachibana
Mone Kamishiraishi Stephanie Sheh Mitsuha Miyamizu
Ryō Narita Kyle Hebert Katsuhiko ”Tessie” Teshigawara
Aoi Yūki Cassandra Morris Sayaka Natori
Nobunaga Shimazaki Ben Pronsky Tsukasa Fujii
Kaito Ishikawa Ray Chase Shinta Takagi
Masami Nagasawa Laura Post Miki Okudera
Etsuko Ichihara Glynis Ellis Hitoha Miyamizu
Kanon Tani Catie Harvey Yotsuha Miyamizu
Masaki Terasoma Scott Williams Toshiki Miyamizu
Sayaka Ohara Michelle Ruff Futaba Miyamizu
Kana Hanazawa Katy Vaughn Yukari Yukino

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. your name. Cinema Mondo. Viitattu 27.10.2019.
  2. Shinkai's 'your name.' Tops Spirited Away as Highest Grossing Anime Film Worldwide Anime News Network. 17.1.2017. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Your name..
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.