Winnendenin koulusurmat

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Winnendenin koulusurmat
Winnenden Schule 02 (RaBoe).jpg
Paikka Saksan lippu Winnenden, Saksa
Kohde Albertville-Realschule
Ajankohta 11. maaliskuuta 2009
noin klo 9.30– (UTC+1)
Iskutyyppi koulusurma, joukkomurha
Kuolleita 16 (ampuja mukaan lukien)
Haavoittuneita 9
Epäilty/epäillyt Tim Kretschmer
Tekoväline Beretta 92FS -pistooli

Winnendenin koulusurmat tapahtuivat 11. maaliskuuta 2009 Winnendenin kaupungissa Saksassa. Ampumavälikohtauksessa sai surmansa 16 ihmistä ja useita loukkaantui.[1] Uhreista 12 oli Albertvillen koulun oppilaita tai opettajia.[1] Ampumavälikohtaus alkoi noin kello 9.30 paikallista aikaa.[1]

Surmaaja oli 17-vuotias koulun entinen oppilas Tim Kretschmer, joka sai surmansa pakomatkaa seuranneessa tulitaistelussa poliiseja vastaan Wendlingen am Neckarissa sijaitsevan postinlajittelukeskuksen parkkipaikalla noin 40 kilometrin päässä Winnendenistä. Poliisi haavoitti Kretschmeriä, minkä jälkeen tämä surmasi itsensä.[2]

Tapahtumat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albertvillen koulu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tim Kretschmer avasi tulen koulutiloissa 9mm Beretta -pistoolillaan tarkalleen klo 9.30 paikallista aikaa. Hän oli varastanut aseen vanhempiensa makuuhuoneesta. Silminnäkijöiden mukaan Kretschmer aloitti ampumisen ylimmästä kerroksesta, missä hän hyökkäsi kahteen luokkahuoneeseen ja kemian laboratorioon. Hän murhasi yhdeksän oppilasta, joista kahdeksan oli naisia sekä naispuolisen opettajan. Hän ampui montaa uhriaan päähän. Kretschmer ampui melkein 60 laukausta koulussa.

Koulun rehtori suoritti koodatun ilmoituksen ”Mrs Koma is coming”, (=Rouva Koma on tulossa), eli Amok kirjoitettuna takaperin. Tämä hälytys oli sovittu saksalaisten opettajien keskuudessa Erfurtin kouluammuskelun jälkeen vuonna 2002. Opettajien kuultua hälytys he lukitsivat luokkahuoneiden ovet.

Kolme poliisia saapui paikalle klo 9.35 ja keskeyttivät ampumisen. Kretschmer ampui kohti poliiseja ja pakeni rakennuksesta, tappaen kaksi naisopettajaa lähtiessään.

Pako ja autoryöstö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kretschmerin paettua koululta hän juoksi paikallisen psykiatrisen instituutin pihaan ja ampui siellä 56-vuotiaan talonmiehen.

Suuret määrät poliiseja varmistivat koulurakennuksen ja aloittivat koko Winnendenin laajuisen etsintäoperaation Kretschmeriä varten.

Noin kello 10 Kretschmer ryösti Volkswagen Sharan -auton ja uhkaili ajaja Igor Wolfia aseella ja pakotti hänet ajamaan Wendlingen am Neckariin, 40 kilometrin päähän Winnendenistä. Matka vei heidät ensin länteen päin Stuttgartin esikaupunkiin, sieltä Waiblingenin, Fellbachin ja Bad Cannstattin kautta kohti Böblingeniä ja Tübingeniä.

Igor Wolf kertoi myöhemmin, että kysyttyään miksi Kretschmer teki näin, hän oli vastannut: ”Koska tämä on hauskaa”.

Automatka päättyi vähän ennen Wendlingenin liittymää moottoritiellä A8, kun Wolf kaarsi auton ulos tieltä ja hyppäsi ulos juosten kohti vastaantulevaa poliisiautoa. Kello oli tuolloin vähän yli 12.

Wendlingenin tulitaistelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kretschmer pakeni autosta välittömästi ja juoksi kohti läheistä teollisuusaluetta ja meni sisään Volkswagenin autokauppaan, jossa hän uhkaili myyjää antamaan avaimet yhteen autoista. Kretschmerin hämäännyttyä myyjä pääsi pakoon. Kretschmer ampui toisen myyjän ja asiakkaan 13 laukauksella. Kretschmerin ollessa lataamassa asettaan kolmas myyjä ja asiakas pakenivat takaovesta.

Kretschmer meni ulos ja ampui ohiajavaa autoa. Poliisit saapuivat paikalle ja tulitaistelu alkoi. Yksi poliiseista osui Kretschmeriä molempiin jalkoihin, jolloin hän palasi takaisin autokauppaan. Hän ampui 12 laukausta sisältä päin kohti poliiseja, jotka olivat jo melkein piirittäneet koko rakennuksen.

Kretschmer pakeni takaovesta ja juoksi pihan poikki viereiseen liikerakennukseen, jossa hän haavoitti kahta poliisia.

Poliisiasiakirjojen mukaan ampuja alkoi sattumanvaraisesti tulittamaan läheisiä rakennuksia ja ihmisiä. Sitten Kretschmer latasi aseensa ja ampui itseään päähän. Tulitaistelun viimeiset sekunnit saatiin kuvattua kamerakännykällä.

Rikosteknisten todisteiden mukaan Kretschmer ampui yhteensä 112 laukausta.

Tekijä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tim Kretschmer oli valmistunut Albertvillen koulusta vuonna 2008 huonoilla arvosanoilla.

Kouluaikanaan Kretschmeriä oli kuvailtu ”yksinäiseksi ja rasittuneeksi henkilöksi, joka tunsi olevansa yhteiskunnan hyljeksimä”. Entinen ystävä kuvaili häntä hiljaiseksi ja poisvetäytyväksi.

Kretschmer oli ollut innokas pingispallon pelaaja ja hänen suunnitelmanaan oli tulla ammattilaiseksi. Kretschmeriä valmentanut kroatialainen pingispallon pelaaja Marko Habinajec oli kuvaillut häntä ”hieman poispilatuksi”, koska hänen vanhempansa olivat toteuttaneet hänen kaikki toiveensa. Habinajecin mukaan Kretschmer oli huono häviäjä. Hävitessään hän alkoi itkeä ja heitellä mailaansa ympäriinsä. Kretschmer oli kuitenkin myös todella itsevarma ja haukkui joukkuetovereitaan huonoiksi.

Kretschmer pelasi myös verkkomoninpeli Counter-Strikeä ja ammuskeli kuula-aseilla. Viimeisenä päivänään elossa hän pelasi Far Cry 2 -videopeliä Internetissä nimimerkillä ”JawsPredator1”.

Kretschmer oli ollut saanut hoitoa Weissenhoffin psykiatrisella klinikalla. Hoidon päätyttyä hänen oli määrä jatkaa hoitoa Winnendenissä avohoitopotilaana, mutta hän oli keskeyttänyt sen. Klinikan hoitajien mukaan Kretschmer oli kärsinyt masennuksesta avohoitovaiheessaan vuonna 2008. Hänen vanhempansa kuitenkin väittivät, ettei Kretschmer ollut saanut avohoitoa lainkaan.

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Poliisit tutkivat Kretchmerin asunnon ampumapäivänä kello 11. Kretschmerin isä omisti 900 luvallista asetta. Hän oli paikallisen ampumakerhon jäsen. Yksi 9 millimetrin Beretta oli kateissa mukanaan satoja ammuksia. 14 aseista pidettiin lukkojen takana, kun Berettaa oli pidetty makuuhuoneessa varmistamattomana.

Viisi päivää tapahtuman jälkeen syyttäjät halusivat syyttää Kretschmerin isää siitä, ettei ollut pitänyt asettaan lukkojen takana. Syytteitä ei kuitenkaan nostettu ja Kretschmerin isä kertoi aikovansa uusia aseidensa luvat.

10. helmikuuta 2011 Kretschmerin isä sai vuoden ja yhdeksän kuukauden ehdollisen tuomion kuolemantuottamuksesta ja ampuma-aselakien rikkomisesta.[3]

Poliisit raportoivat, että Kretschmer oli kertonut aikomuksistaan Internetissä useita tunteja ennen tapahtumaa. Tämä oli tehty kuitenkin jollain muulla kuin Kretschmerin tietokoneella.

Kolme viikkoa ennen tapahtumaa Kretschmer oli kertonut vanhemmilleen kirjeitse, että oli tuskissaan, eikä voisi elää enää.

Seuraukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saksan presidentti Horst Köhler esitti vaimoineen osanottonsa uhrien omaisille, kuin myös kansleri Angela Merker ja ministeri Günther Oettinger. Euroopan parlamentti piti hiljaisen minuutin uhrien muistolle. Saksan lippua pidettiin puolitangossa ympäri maan maaliskuun 13. päivään asti.

Muutamaa päivää myöhemmin poliitikot esittivät uusia lakiehdotuksia, kuten ammuntavideopelien kieltäminen kokonaan, ampumakerhojen jäsenien parempi valvonta, direktiivi kaikkien ammuksien säilytettäväksi poliiseilla, sekä kaikkien omistusaseiden säilytys ampumakerhojen varastoissa.

Viiden uhrin perheet kirjoittivat kirjeet kanslerille, presidentille ja ministerille, joissa he esittivät seurausvaatimuksiaan. He kyseenalaistivat muun muassa nuorten pääsymahdollisuuden aseklubeille, väkivallan televisiossa ja väkivaltaisten videopelien sallimisen. He halusivat myös, ettei tekijästä nostettaisi liikaa kohua, jotta mahdollisia kopiomurhaajia ei syntyisi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c German school gunman 'kills 15' BBC News. 11.3.2009. BBC. Viitattu 11.3.2009. (englanniksi)
  2. Saksassa tänään suruliputus HS.fi. 11.3.2009. Helsingin Sanomat. Viitattu 14.3.2009.
  3. MTV3 - STT - AFP: Kouluampujan isälle tuomio Saksassa MTV3. 10.2.2011. Viitattu 11.2.2011.