Wanhan Witosen melontareitti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Wanhan Witosen melontareitti (ent. Vanhan vitosen veneilyreitti) on 75 kilometriä pitkä melontareitti, joka alkaa Petäjävedeltä ja kulkee Jämsän kunnan läpi, Koskenpään ja Jämsänkosken kautta Jämsänjokeen ja päättyy Päijänteelle Arvajalle. Reitin varrella on useita matkailuyrityksiä, jotka tarjoavat majoitusta ja ruokailupalveluja, vuokraavat kalustoa ja järjestävät ohjattuja melontaretkiä.

Reitti muodostuu useista järvi, joki- ja koskiosuuksista. Suurimmat kosket on mahdollista ohittaa maitse. Jämsänkosken kohdalla paperitehtaat on kierrettävä maitse. Reitin helpot virtapaikat ja järvi- ja jokiosuudet soveltuvat myös ensikertalaisille melojille, jopa soutuveneille.

Wanha Witonen on saanut nimensä vuonna 1909 käyttöönotetusta, arkkitehti Eliel Saarisen suunnittelemasta viiden markan setelistä. Setelin keskellä kuvattu järvimaisema on maalattu Rasuanniemestä.

Reitin pituus on vaihdellut vuosien aikana viitoitusten ja kunnostustöiden mukaan. Vuonna 1987 julkaistussa "Vanhan Vitosen Veneilyreitti" -oppaassa reitti on esitetty 50 km:n pituiseksi. Vuonna 1995 Jämsän, Jämsänkosken ja Petäjäveden kaupunkien yhteisessä esitteessä reitin pituus on ollut 62 km pitkä. Kunnostustöiden yhteydessä reittimerkintöjä jatkettiin Arvajalle, jolloin reitistä tuli 75 km:n pituinen.

Reitin pääpiirteet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • (5 km:n osuus Jämsänvesi): Lähtöpaikka Petäjäveden kirkonkylän Kirveslahden venelaituri – Pirkonsaari (reitiltä poiketen Karikkoselkä).
  • (14 km:n osuus Jämsänvesi–Salosvesi): Majaniemi, Hankakoski, Piesasjärvi, Suolijoki, Ravunkoski, Lapinkoski, Kalliokoski, Salosvesi.
  • (15 km:n osuus Salosvesi–Luomen koulu): Kalmavesi, Siniänvirta, Survosenkoski, Iso Rautavesi, Luomenjoki.
  • (17 km:n osuus Luomen koulu–Jämsänkoski): Lahnajärvi, Runonvirta, Kankarisvesi, Oinaalan liikuntapuisto.
  • (18 km:n osuus Jämsänkoski–Arvajan kylä): Jämsänjoki, Hulkkionlahti, Päijänteen Tiirinselkä, Arvaja.

[1]

  • Keski-Suomen vesi- ja ympäristöpiiri 1987: Vanhan Vitosen Veneilyreitti, Kolmas, korjattu painos. Julk. Vesi- ja ympäristöhallitus, Helsinki 1987.
  • Wanhan Witosen Melontakartta 2006
  1. Wanhan Witosen Melontakartta 2006

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä harrastuksiin tai vapaa-aikaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.