Walter von Gerich

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Walter Harald von Gerich (30. elokuuta 1881 Helsinki1. syyskuuta 1939 Helsinki) oli suomalainen upseeri ja virkamies, joka toimi ensimmäisen maailmansodan aikana Saksan palveluksessa vakoojana.

Walter von Gerichin vanhemmat olivat Helsingin venäläisen sotasairaalan päällikkö lääkintäkenraalimajuri, todellinen valtioneuvos Karl Edvard Teodor von Gerich ja Julia Olympia von Koeppen. Kenraaliluutnatti Paul von Gerich oli hänen vanhempi veljensä. Walter von Gerich meni 1917 Berliinissä naimisiin Elsa Matilda Jungstedtin kanssa.

Walter von Gerich palveli aliluutnanttina Suomen kaartissa vuodesta 1905 vuoteen 1906 saakka, jolloin joukko-osasto lakkautettiin. Tämän jälkeen hän toimi 1907–1916 Viipurin lääninvankilan johtajana.

Von Gerich siirtyi 1916 Saksaan. Hän oleskeli 1917 Norjassa, jossa hän esiintyi saksalaisena paronina ja diplomaattikuriirina nimeltä Walter von Rautenfels. Hänet pidätettiin 16. kesäkuuta 1917 Kristianiassa syytettynä vakoilusta ja sabotaasitekojen suunnitelusta Saksan hyväksi. Von Gerichin hallusta löytyi useita matkalaukullisia täynnä räjähdysaineita, palopommeja ja niihin tarvittavia sytyttimiä ym. materiaalia sekä pernaruttobakteereita sisältäneitä sokeripaloja. Von Gerich oli toimittanut näitä tarvikkeita säännöllisesti Saksasta diplomaattipostin mukana Norjaan ja Ruotsiin. Sieltä niitä oli viety Suomeen, ja myös norjalaisissa satamissa käyneisiin amerikkalaisiin laivoihin oli asetettuja pommeja.

Von Gerich karkotettiin diplomaattiasemansa vuoksi Saksaan 27. kesäkuuta 1917, mutta useita hänen avustajiaan tuomittiin Norjassa vankeusrangaistuksiin. William Person sai kuuden vuoden vankeustuomion, Wäino Pesonen kaksi vuotta, Hjalmar Wirtanen 1 1/2 vuotta sekä Johannes Sandvik ja Allan Sandstrøm molemmat 4 1/2 vankeutta.

Palattuaan Suomeen 1918 von Gerich osallistui Suomen sisällissotaan valkoisten joukoissa majurin arvoisena ja oli mukana Satakunnan rintaman taisteluissa. Sodan jälkeen von Gerich erosi Suomen armeijan palveluksesta 1918 ja toimi sen jälkeen liikemiehenä.

Walter von Gerich kuoli tapaturmaisesti onnettomuudessa toisen maailmansodan alkamispäivänä 1. syyskuuta 1939 Helsingissä.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Walter von Gerich